Despre proiectul Roma în România 2-2014

,

Dragi fraţi şi surori, vă salut pe toţi cu dragostea Domnului nostru, Isus Cristos.

Mi se pare că timpul fuge atât de repede mai ales când am mult de lucru. Parte a slujirii mele în cadrul proiectului Roma este ora biblică pentru copiii, despre care am vorbit și în scrisorile mele anterioare, și pe care o țin în fiecare săptămână în două locuri (Ceauaș și Porumbeni). Slăvit să fie Domnul pentru copiii care vin regulat. Observ, că sunt interesați în Cuvântul Domnului. A doua parte a slujirii este studierea limbii, în care am făcut progrese. Am continuat orele de limbă și am început să înțeleg mai bine romani. De asemenea particip la atelierele de traducere de fiecare dată când am posibilitatea pentru că aici mă întâlnesc cu multe cuvinte și expresii noi.

O altă parte sunt slujirile speciale, care constau în vizitarea bisericilor și comunităților din întreaga țară. Scopul nostru principal prin aceste drumuri a fost evaluarea lingvistică, dar pe lângă aceasta distribuim materiale în limba romă şi facem evangelizare (predică sau oră biblică). Între 22 – 27 aprilie am avut un astfel de drum în Oltenia cu cei doi colegi noi din America. Am vizitat locurile unde am mai fost anterior (Sadova, Cetate, Gînjova, Plopii-Slăvitești), dar am fost și în locuri noi (Rojiștea și Ocolna). În aceste drumuri am verificat cartea lui Rut din punct de vedere lingvistic. În timpul testelor am putut beneficia destul de mult de cunoștințele mele de limba romani și astfel am putut ajuta acolo unde oameni nu au înțeles prea bine ce trebuie făcut. Pe lângă aceasta am vizitat și o biserică mică din satul vecin, unde eram cazați, și conducătorul bisericii a apreciat acest lucru (am dus și acolo materiale). Pe lângă aceste lucrări am avut parte și de un pic de relaxare, care a constat în vizitarea malului Dunării pe granița dintre România şi Bulgaria. M-am bucurat enorm. Domnul ne-a ocrotit în această călătorie. Slăvit să fie El.

Am mai avut două astfel de drumuri, dar ambele au fost în Transilvania. Unul din drumurile noastre a fost la Mediaș unde un frate român ne-a căutat deoarece vrea să colaboreze cu noi în scopul de a distribui materiale în limba română și maghiară. L-am vizitat de două ori în cursul luni mai oferindu-i materiale (în român, maghiară şi romă). El ne-a dus într-un sat din împrejurimi unde este și o comunitate romă şi astfel am putut realiza noi contacte. Celălalt drum ne-a dus în județul Harghita (Gheorgheni și împrejurimi), unde am făcut evaluare lingvistică.

Toate activitățile au fost binecuvântate și sunt foarte recunoscător pentru aceste oportunităţi de slujire. Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Cristos,

Zoltán