Lucrarea în proiectul Rroma – Zoltán Barabás 5/2017

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” Isaia 58:1a

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Vă salut cu dragostea călduroasă a Mântuitorului nostru în această zi frumoasă de primăvară în acest an nou. Sunt atât de bucuros că a sosit primăvara și zilele scurte și geroase de iarnă trăiesc doar în amintirile noastre. Iubesc foarte mult zilele lungi și călduroase, deaceea iarna pentru mine este mai grea, dar în același timp este cel mai bun sezon sufletesc, pentru că oamenii sunt mai mult ”închiși” așa că sunt mai multe posibilități pentru întruniri și discuții personale. Astfel, aș dori să ne uităm puțin peste lucrarea Dumnului, în care și eu am putut participa cu ”felia” mea, un pic, cu ajutorul Domnului. Desigur aceasta nu este lucrarea întreagă, care se întâmplă în lume și nici chiar în jurul meu, dar la aceste întâmplări și eu am putut participa activ și astfel putem slăvi împreună pe Domnul pentru lucrarea Sa de har.

Lucrarea mea în proiectul Rroma

Pot să afirm cu siguranță, că în timpul iernii am cea mai activă parte a slujiri mele, astfel eu voi da, doar un ”gust” din cele întâmplate.

Orele biblice din Apalina

Aceasta a fost unul din cele mai importante slujiri din iarna aceasta. Cu membrii și liderii bisericii din Apalina, desigur împreună cu păstorul, încă de anul trecut am decis, care sunt porțiunile și întâmplările biblice cele mai importante pe care să le traducem și ei să folosească în biserică în limba rromani. Alegerea lor a fost capitolul trei din Epistola lui Iacov și câteva întâmplări din viața lui Hristos. Împreună am reușit să traducem și să corectăm aceste capitole, la care am alăturat câteva întrebări și imagini. Astfel la începutul iernii am creeat un mic caiet cu șapte lecții biblice. Eu din decembrie până în februarie m-am dus regulat la ei ca să țin o mică oră de pregătire pentru frați lideri, pentru că ei doresc să folosească aceste lecții la orele biblice din familii. În acestă perioadă desigur am avut câteva întreruperi.

Pe de o parte, pentru că eu am fost bolnav o perioadă, pe altă parte, pentru că am făcut o pauză pe timpul sărbătorilor de iarnă. Dar am reușit să conduc aceste întâlniri și am pregătit acești frați pentru această lucrare. Întâlnirile au fost foarte binecuvântate, am putut să ne clădim reciproc unii pe alții, și mie mi-a fost de mare ajutor pentru cunoștințele mele personale de limbă. Noi însă trebuie să ne rugăm, ca vizitele în familii să înceapă, și mulți să se întoarcă la Domnul în timpul întâlnirilor, și cei mântuiți să crească în Domnul.

Lecțiile de limbă și orele biblice pentru copii

Orele de limbă rromani au continuat, dar am ajuns într-o fază mai grea, pentru că acum trebuie să practice și vorbirea în timpul lecțiilor. Și orele biblice pentru copii au continuat în timpul iernii, desigur în afara vacanțelor. Am studiat, pe lângă viața lui Hristos, începuturile din Geneza, și viața patriarchilor. Desigur în timpul crăciunului am recapitulat întâmplarea de crăciun și am avut desigur și acum o mică sărbătoare împreună, de nașterea Mântuitorului nostru. Slăvesc pe Domnul pentru toate oportunităţile de slujire şi de învăţare. Vă rog să vă rugaţi cu mine, ca Domnul prin mine să atingă acești copii și să aducă trasformare în viața și în famiile lor.

Atelierul de traducere orală

Una din colegele noastre în timpul ierni a încercat o nouă metodă de traducere cu o familie dintr-o comunitate de romi din apropiere. Aceasta constă pe scurt în faptul, că ei urmăresc o tematică prin biblie (ex: Călătorie) și traduc întâmplări, care sunt legate de această tematică. Și eu am putut participa la câteva întâlniri și am putut ajuta mai ales în procesul de corectare. A fost destul de bun din punct de vedere al limbii, dar în același timp am avut ocazia de a discuta. Proiectul staționează un pic deoarece colega noastră este bolnavă, dar să ne rugăm pentru însănătoșire și ca proiectul să se ducă la bun sfârșit și astfel multe întâmplări din Vechiul și Noul Testament să fie pregătite, și inimile oamenilor să fie transformate prin auzirea Cuvântului. Slăvit să fie Domnul pentru tot ce am putut realiza până acum!

Vizitarea claselor ”after school”

Pe lângă cele spuse în timpul iernii, am avut un vizitator, care lucrează în învățământ (are o grădiniță privată). La cerința unei colege olandeze, vizitatorul a călătorit aici, ca să scrie despre situația învățământului pentru romi, și să ajute la elaborarea unui curriculum pentru ei în cadrul școlilor pe plan național. Cu ea am reușit să vizităm câteva școli și grupuri de ”after school” și să discutăm atât cu profesori, cât și cu păstori sau alți frați slujitori din cadrul bisericilor sau fundațiilor de aici din județ.

Predicile și sărbătorile

La sfârșit, dar nu în ultimul rând, aș vrea să menționez slujirile prin predicare, care au fost dese mai ales în timpul sărbătorilor, dar de obicei sunt regulate în comunitățile de romi și ne-romi. În afară de aceasta continuăm la fiecare două – trei luni distribuirea unor pachete de alimente pentru persoane și familii sărace. Sunt recunoscător, că Domnul astfel poartă de grijă de cei în nevoie. Să slăvim pe Domnul pentru toate oportunitățile, și să ne rugăm ca El să lucreze la transformarea sufletească a romilor și să aducă roade spirituale pentru gloria Sa.

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze!

Mulţumiţi Domnului împreună cu mine:

  • pentru că au fost binecuvântate întrunirile de iarnă;
  • pentrucă am putut continua activ orele de limbă rromani;
  • Domnul ne-a ajutat să continuăm orele de studiu biblic;
  • pentru că am putut ajuta la ”clădirea” bisericilor;
  • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere.

Rugaţi-vă pentru:

  • ca Domnul să binecuvânteze mai departe orele de studiu biblic;
  • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
  • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
  • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară încă necesară;
  • pentru misiunea internă şi externă.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!