Dragi frați și surori,
Luna iunie este o lună specială în Madagascar. Pe 26 iunie este sărbătorită Ziua Independenței. La fiecare casă a fost pus afară steagul Madagascarului. În oraș au fost concerte cu muzică și mâncare. Pe străzi, diferiți vânzători au început să vândă lampioane colorate, diferite jucării cu lumină, petarde și lumânări.
Luni, în săptămâna dinaintea sărbătorii, la centrul intercultural unde locuiesc, am avut o mică sărbătoare cu angajații. Am înălțat drapelul, ne-am rugat pentru națiune, am cântat imnul național, am avut câteva jocuri și, la final, am mâncat o supă malgașă. Am apreciat faptul că ne-am rugat, acest lucru ar trebui să facă întotdeauna parte din orice sărbătoare. Îl rog pe Dumnezeu ca pacea, prosperitatea și cunoașterea Sa să crească în Madagascar. De asemenea, mă rog ca eu să pot fi de ajutor în planul lui Dumnezeu în această țară.
Lampioanele cu steagul Madagascarului sunt folosite ca decorațiuni în restaurante, magazine și unii oameni le pun pe balcoane. „Lampionul” sau „arendrina” este un felinar făcut din hârtie plisată și colorată pentru a crea o formă rotundă sau pătrată, în care se pune o lumânare aprinsă. A devenit o tradiție pentru malgași să marcheze ajunul Zilei Independenței, 25 iunie, ducând aceste felinare pentru a simboliza libertatea. Copiii, familiile și prietenii ies și se adună cu vecinii lor. Aceștia sărbătoresc împreună cu cei din cartierul lor, mergând la piață și apoi în centrul orașului pentru a se alătura altor grupuri, inclusiv unora dintre copiii de acasă care au ieșit și ei să sărbătorească. În timp ce merg, copiii cântă mereu un cântec: „Arendrina taratasy Ô! May! May! May!”, ceea ce înseamnă „Lampă de hârtie! Arzi! Arzi! Arzi!”
Semnificația lampioanelor este libertatea pe care au câștigat-o cu greu. Lumânarea e pusă înăuntru cu scopul de a avea un viitor mai bun și alungarea întunericului. O altă semnificație e aceea că strămoșii credeau că focul e o armă împotriva spiritelor rele și a oricăror gânduri rele. Pentru malgași este un simbol al mândriei de a fi independent, este dorința de a se revolta împotriva nedreptății și iubirea față de patrie.
Am ieșit cu lampioanele împreună cu cele două familii misionare norvegiene și copiii lor. Ploua și era frig afară, dar totuși oamenii au ieșit cu lampioane, petarde și artificii. Toată lumea sărbătorea și se auzea muzică. A doua zi am luat cina cu familiile și am cântat imnul național.
Cursurile mele continuă. Într-o zi de joi am avut o oră de practică cu o altă studentă a limbii malgașe și a fost atât de plăcut să pot vorbi cu altcineva care studiază limba. Încep să pot înțelege limba din ce în ce mai bine. Drumul până la a fi fluentă este lung, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al rugăciunilor voastre voi ajunge acolo în timp util. Procesul de învățare a unei noi limbi ca adult este foarte diferit de cel al unui copil.
Am început sa recapitulez și să învăț noi cuvinte cu cartonașe. Am printat niște imagini și pe spatele imaginii am rugat una din profesoarele mele să scrie cuvântul în limba malgașă. E o metodă foarte bună pentru a învăța noi cuvinte și a recapitula ceea ce deja știu.
Deoarece perioada pentru învățarea limbii se apropie de final, trebuie să încep să mă gândesc la ceea ce urmează să fac. Vă rog să vă rugați cu mine și cu cei care mă coordonează să avem înțelepciune în planificarea pasului următor. Vă rog să vă rugați pentru profesorii mei să știe cum să planifice ceea ce a mai rămas de învățat.
Motive de rugăciune
Mulțumesc lui Dumnezeu pentru:
- Libertate în Madagascar
- Progresele mele în învățarea limbii
Rugați-vă pentru:
- Înțelepciune și sănătate profesorilor mei
- Pacea și prosperitatea Madagascarului, iar oamenii să-L cunoască pe Dumnezeu
- Ca eu și coordonatorii mei să aflăm care este următorul pas în lucrarea mea misionară
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.
Flavia M