Zi globală de rugăciune și post – duminică, 29 martie

Alianța Evanghelică Mondială a desemnat ziua de duminică, 29 martie 2020 ca Ziua globală de rugăciune și post în contextul pandemiei COVID-19. Vă încurajăm să vă rugați lui Dumnezeu ca această criza să treacă cât mai repede. Dacă nu vă puteți angaja la o zi întreagă de post, uniți-vă în rugăciune cu credință și speranță, în măsura timpului vostru disponibil, chemându-L pe Dumnezeu în ajutor.

Ziua globală de rugăciune și post din această duminică ne oferă ocazia de a reflecta la Cuvântul lui Dumnezeu, de a asculta ce ne spune El, de a mijloci pentru cei afectați și de a ne ruga ca pandemia să treacă rapid.

Rugăciunea este modul în care practicăm activ credința, cu încrederea că Dumnezeu are întreaga lume în mâinile Sale. Acum este timpul în care să punem în practică mai mult ca oricând Filipeni 4:6-7: „ Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” Rugăciunea nu este niciodată ultima soluție a oamenilor lui Dumnezeu. Este primul nostru mod de acțiune.

Mai jos veți găsi o listă cu 20 de rugăciuni specifice pentru a ne ruga în timpul acestei pandemii. Această listă nu este completă, dar este un mijloc bun pentru a începe. Credem că există un Dumnezeu care își apleacă urechea pentru a asculta, așa că ne rugăm:

1. Pentru cei bolnavi: Doamne, vindecă-i și ajută-i. Întărește-le trupul și sufletul. Oprește răspândirea bolii.

2. Pentru categoriile de oameni vulnerabili: Doamne, protejează-i pe cei bătrâni și pe cei care suferă de boli cronice. Protejează-i pe cei săraci.

3. Pentru cei tineri și în putere: Doamne, dă-le înțelepciunea necesară pentru a nu răspândi în mod involuntar această boală. Inspiră-i pentru a-i putea ajuta pe alții.

4. Pentru guvern: Doamne, ajută-i pe funcționari să aloce resursele necesare combaterii acestei pandemii.

5. Pentru comunitatea științifică, care caută soluții la această boală și informează publicul: Doamne, dă-le cunoștință, înțelepciune și o voce cu autoritate.

6. Pentru mass-media: Doamne, ajută-i să comunice cu seriozitate și adevăr fără a provoca panică.

7. Pentru consumatorii de mass-media: Doamne, ferește-ne de anxietate și panică și ajută-ne să ascultăm de sfaturile autorităților competente.

8. Pentru cei cu probleme de sănătate mintală, care se simt izolați, anxioși și neputincioși: Doamne, oferă-le sprijinul necesar.

9. Pentru persoanele fără adăpost: Protejează-i de boală și oferă-le un adăpost.

10. Pentru persoanele aflate în călătorie, blocate în țări străine: Doamne, ajută-i să se întoarcă acasă rapid și în siguranță.

11. Pentru misionarii creștini din întreaga lume, în special din zonele grav afectate: Doamne, ajută-i să iubească, să încurajeze și să-i slujească pe cei din jurul lor.

12. Pentru oamenii care se confruntă cu șomaj, concediere și dificultăți financiare: Doamne, ferește-i de panică și inspiră biserica pentru a-i susține cu generozitate.

13. Pentru familiile cu copii: Doamne, ajută mamele și tații să se sprijine reciproc pentru creșterea și îngrijirea copiilor lor. Pentru mame și tați singuri, sprijinește-i și îndeamnă-i și pe alții să-i susțină.

14. Pentru părinții care nu pot lipsi de la serviciu, dar trebuie să găsească pe cineva să aibă grijă de copiii lor: Doamne, ajută-i să găsească soluții.

15. Pentru cei care au nevoie de terapii și tratamente periodice care trebuie amânate acum: Doamne, ajută-i să rămână răbdători și încrezători.

16. Pentru oamenii de afaceri care iau decizii dificile care afectează viața angajaților lor: Doamne, dă-le înțelepciune și ajută-i să conducă cu sacrificiu de sine.

17. Pentru pastorii și conducătorii bisericii care se confruntă cu provocările distanțării sociale: Doamne, ajută-i să găsească metode creative pentru a putea păstori în continuare comunitatea frățească.

18. Pentru studenți, a căror program de studiu se schimbă și a căror absolvire este incertă: Doamne, arată-le că, în timp ce viața este incertă, încrederea lor este în Tine.

19. Pentru creștinii din fiecare cartier, comunitate și oraș: Fă ca Duhul Tău cel Sfânt să ne inspire să ne rugăm, să dăruim, să iubim, să slujim și să vestim Evanghelia, pentru ca numele lui Isus Hristos să fie glorificat în întreaga lume.

20. Pentru întreg personalul medical, mulțumim Domnului pentru slujirea lor. De asemenea, ne rugăm:

  • Doamne, păzește-i în siguranță și sănătoși pe ei și familiile lor.
  • Doamne, ajută-i să cunoască diagnosticul și tratamentul acestei boli.
  • Doamne, ajută-i să rămână cu mintea limpede în mijlocul panicii din jur.
  • Doamne, eliberează-i de teamă pentru cei dragi (părinți în vârstă, copii, soți, colegi).
  • Doamne, dă-le compasiune pentru fiecare pacient.
  • Doamne, asigură-le resursele financiare necesare, mai ales dacă se îmbolnăvesc și nu mai sunt în stare să muncească.
  • Doamne, ajută-i pe creștinii din domeniul medical să manifeste o pace extraordinară, astfel încât mulți să întrebe despre motivul speranței lor. Dă-le ocazii să proclame Evanghelia.

Doamne, avem încredere că ești bun. Învață-ne să fim oamenii Tăi credincioși în această perioadă de criză globală. Ajută-ne să călcăm pe urmele Păstorului nostru, Isus, care și-a dat viața în numele iubirii pentru noi. Glorifică numele Lui în timp ce ne dai tot ce avem nevoie pentru a-Ți face voia. Amin.