Wycliffe România în parteneriat cu Societatea Biblică Interconfesională din România oferă cursuri de instruire în vindecarea traumelor. Aveți mai jos o introducere a acestui program. Dacă doriți ca Biserică sau ca organizație să vă pregătiți lucrătorii în acest domeniu vă rugăm să ne contactați.
Unele experiențe de viață sunt atât de dureroase, încât provoacă o suferință profundă și de durată. Această suferință este ceea ce numim „traumă”.
Trauma este o rană profundă a inimii și a minții care are nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Ea rănește fiecare parte din noi: relațiile noastre, corpul nostru, gândurile noastre și credința noastră.
Ascultați știrile. Cu fiecare zi care trece, tot mai mulți oameni sunt traumatizați de război, violență, dezastre naturale, boli, violență domestică, abuz sexual, strămutare, prejudicii morale și trafic de persoane. Aceste lucruri se întâmplă nu numai în țări îndepărtate: cei care suferă de traume și pierderi se află în comunitățile noastre, la ușile noastre și în casele noastre. Cum poate răspunde ca biserică?
Faptul că Hristos a luat asupra Sa nu numai păcatele noastre, ci și suferința noastră pe cruce, este o veste bună. În loc să evite aceste probleme dureroase, biserica dumneavoastră poate să aducă speranță supraviețuitorilor traumei și să-i ajute să interacționeze cu Scriptura în moduri care să aducă vindecare și restaurare.
Metoda THI
Metoda noastră este simplă. Adună un grup de oameni într-un loc sigur, unde se pot ajuta reciproc să se vindece. Este o abordare holistică și bazată pe Biblie pentru a-i ajuta pe oameni să se vindece de traume, care recunoaște că trauma afectează fiecare parte a unei persoane: mintea, corpul și spiritul. Lecțiile folosesc arta, povești, activități și întrebări pentru a-i ajuta pe oameni să se implice profund cu ei înșiși, cu Dumnezeu și unii cu alții.
Metodă bazată pe o carte
În centrul metodei noastre se află o carte numită Vindecarea Traumei, care conține un set de lecții practice care îi conduc pe oameni într-o călătorie de vindecare. În centrul acestei cărții se află Biblia, care ne vorbește despre dragostea lui Dumnezeu. Cartea și materialele ajutătoare sunt disponibile în peste 150 de limbi, iar noi traduceri sunt adăugate tot timpul.
Practici de sănătate mintală cu înțelepciune Biblică
Este conceput pentru a fi utilizat de oricine, cu un limbaj simplu și idei clare, ușor de înțeles. Funcționează în grupuri mici, conduse de facilitatori instruiți care nu trebuie să fie consilieri profesioniști. THI instruiește și echipează oamenii și organizațiile pentru a pune în practică această metodă ei înșiși, la locul lor de muncă și în slujire.
Cum să devii facilitator în Vindecarea Traumelor
Evaluare bazată pe competențe:
- Capabil să gestioneze bunăstarea personală.
- Abilitatea de a lucra în echipă.
- Capabil să ajute persoanele traumatizate (ascultare, confidențialitate etc.).
- Capabil să conducă grupuri într-un mod participativ.
- Demonstrează înțelegere a conținutului.
Programul de pregătire
- DETERMINAREA CARACTERULUI ADECVAT. Pentru a intra în procesul de formare, o persoană trebuie să aibă intenția de a-i ajuta pe alții și să fie în măsură să facă astfel: să aibă timp disponibil, să fie acceptată de comunitatea sa ca lider și să aibă daruri în domeniul îngrijirii sufletești.
- SESIUNE INIȚIALĂ DE ECHIPARE. Candidații participă la o sesiune inițială de echipare care abordează tema Vindecarea rănilor traumei într-un mod care le permite participanților: să își exploreze propria traumă și să o aducă la Hristos pentru vindecare; să experimenteze învățare participativă; să învețe principiile de bază biblice și de sănătate mintală legate de îngrijirea traumelor; să elaboreze planuri pentru a folosi ceea ce au învățat în comunitatea lor; și să pregătească rapoarte despre activitățile lor. Sesiunea de echipare se poate desfășura sub forma unui seminar de cinci zile sau a unei serii de sesiuni de weekend. În timpul sesiunii, participanții sunt evaluați printr-un test simplu pentru a măsura stăpânirea conținutului, un scurt exercițiu practic de predare și observarea interacțiunii lor cu ceilalți și a stării lor de bine personale. La sfârșitul sesiunii inițiale, personalul le oferă participanților un feedback dacă le recomandă sau nu să continue procesul și, în caz afirmativ, punctele lor forte și domeniile care necesită îmbunătățiri. Se acordă un certificat de participare la sfârșitul sesiunii inițiale de echipare.
- PRACTICĂ. Participanții se întorc în comunitățile lor și aplică ceea ce au învățat. Înainte de a veni la sesiunea de echipare avansată, ei trebuie să predea cele cinci lecții de bază de cel puțin două ori unor grupuri de cel puțin trei persoane (plus cât mai multe dintre lecțiile opționale), și să trimită rapoarte despre activitățile lor.
- SESIUNE DE ECHIPARE AVANSATĂ. Sesiunea de echipare avansată se axează pe consolidarea competențelor facilitatorului în vederea stagiului de practică al acestuia. La sfârșitul cursului avansat, participanții ar trebui să fie capabili să:
- rezolve problemele de program care apar pe măsură ce își desfășoară activitatea de slujire.
- predea și să utilizeze materialele cu competență.
- faciliteze sesiunile într-un mod participativ.
- se ocupe de persoanele traumatizate într-un mod abil.
- planifice desfășurarea programului.
- raporteze cu privire la activitățile lor folosind formularele.
Evaluarea se realizează în același mod ca și în sesiunea inițială, dar atenția este acordată, de asemenea, amplorii și calității experienței de practică a candidatului.
- CERTIFICARE ȘI DESFĂȘURARE. La finalul sesiunii avansate, participanții primesc un certificat de participare. Cei care se califică primesc, de asemenea, un certificat care să le ateste statutul de facilitator. Pentru unii, aceste certificate pot fi acordate ulterior, atunci când competențele au fost dobândite. Principala înregistrare a statutului unui facilitator este baza de date de vindecare a traumei, la care facilitatorii au acces. În cazul în care nu este posibil de a furniza o copie tipărită a certificatului, se poate obține o copie în format pdf care este trimisă prin e-mail. O persoană poate primi mai întâi un certificat de facilitator un certificat de îngrijitor, apoi un certificat de facilitator de formare și în cele din urmă un certificat de facilitator principal pentru fiecare traumă model de vindecare: clasic, bazat pe povești și pentru copii. Certificatele marchează o etapă importantă în procesul de echipare, dar nu reprezintă sfârșitul învățării! Facilitatorii continuă să își sporească competențele conducând sesiuni de echipare, mai întâi ca asistenți alături de o persoană mai experimentată și, în timp, ca facilitator principal. Atunci când un facilitator s-a maturizat în capacitatea sa, nu numai să conducă sesiuni de echipare, ci și să îi îndrume pe alții să își evalueze competențele și să ofere leadership la un nivel superior, el sau ea este numit(ă) maestru facilitator.
- COMUNITATEA DE PRACTICĂ. Facilitatorii sunt încurajați să continue să-și sporească abilitățile prin conectarea cu o „comunitate de practică”, adică cu alte persoane care lucrează în domeniul traumatologiei. Acest lucru poate avea loc la nivel local, național, internațional și/sau virtual prin intermediul site-ului web al Trauma Healing Institute. Obiectivele unei comunități de practică sunt crearea de rețele, rezolvarea problemelor, dezvoltarea profesională, elaborarea de strategii pentru a răspunde mai bine nevoilor, rugăciunea și încurajarea.
Trauma Healing Institute (THI)
powered by American Bible Society (https://traumahealinginstitute.org/)