Viața în Madagascar – Flavia Munteanu

Salama, 

a fost primul cuvânt pe care l-am învățat când am venit în Madagascar, locul pe care îl voi numi acasă pentru următorii doi ani. Salama are un înțeles foarte bogat, cum ar fi: „bunăstare, sănătate”, dar este folosit ca un salut atunci când întâlnești pe cineva. Oamenii de aici sunt foarte fericiți când aud că știi măcar un cuvânt în limba lor.

Am aterizat în jurul prânzului în capitală acum patru săptămâni. Eram amețită și obosită, dar am fost primită cu drag și zâmbetele celor două colege dragi mie (foto). Era o zi însorită, deoarece în Madagascar a început primăvara (în septembrie). Primele mele zile le-am petrecut în Antananarivo, capitala Madagascarului. Este un oraș mare și aglomerat, care are locuri frumoase de vizitat. Am vizitat palatul din imagine, care a aparținut în trecut familiei regale. Am văzut diferiți copaci și plante care sunt atât demagnifice și atât de diferite de ceea ce am văzut acasă.

Distanța din capitală până în Antsirabe e doar 170 km, dar călătoria a fost lungă. Călătoria a fost lungă deoarece drumul are gropi și trebuie să fii atent la animale și la oamenii de pe stradă, deoarece nu există trotuar pe care oamenii să meargă.

În prima săptămână în Antsirabe am mers la diferite birouri pentru a obține o parte din documentele de care aveam nevoie pentru viză. Sunt foarte recunoscătoare că Ada și Leoni au fost alături de mine la fiecare pas și, de asemenea, un coleg norvegian m-a ajutat foarte mult. Aici, în Antsirabe, se află centrul Lovasoa, care a fost fondat de Societatea Misionară Norvegiană. Colegii noștri norvegieni care locuiesc în Antsirabe au trei fiice și sunt niște oameni atât de drăguți. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ei, deoarece sunt atât de primitori și minunați.

Prima duminică într-o biserică luterană a fost un pic confuză, pentru că nu am înțeles tot ce se întâmpla, dar am recunoscut un cântec drag inimii mele, „Bine e în Isus”, care m-a asigurat că am luat decizia corectă de a veni aici, chiar dacă este atât de departe de tot ceea ce știu. 

Este o perioadă pentru prime, începând cu o călătorie într-un ciclo-pousse pe care îl  puteți vedea în imagine. Mijloacele de deplasare sunt ciclopoussele, tuc-tuc, taxiurile și autobuzele. Cyclo-pousse este un mod foarte util de a te deplasa în oraș pentru plimbări scurte.

De asemenea, aici, la centrul Lovasoa, unde stau, a avut loc o seară culturală pe care o organizează în mod regulat. Aceasta a însemnat că unii oameni au cântat, alții au dansat și la final am avut parte de mâncare. Unul dintre cântece a fost despre dorul de casă. Totul a fost făcut în mod tradițional malgaș. Mâncarea a fost bună, iar seara a fost interesantă. 

Un alt lucru pe care l-am făcut singură pentru prima data a fost să călătoresc singură până în capitală. Acolo am fost așteptată de cineva care m-a dus la locul unde am dormit. Scopul acestei călătorii a fost acela de a mă înregistra în baza de date a ministerului, făcându-mi fotografia și amprentele digitale. Am primit o viză temporară pentru moment, până la eliberarea vizei de un an. 

Am început să iau și lecții de limba malgașă. Limba are alfabet latin, lucru pentru care sunt recunoscătoare, și de cele mai multe ori citești ceea ce este scris. Excepție este atunci când ai anumite sunete în grup.  Profesorii mei sunt buni și înțelegători, cu privire la faptul că am nevoie de ceva timp pentru a mă adapta la o nouă limbă și la sunete noi. 

Acestea fiind spuse, îi pot mulțumi lui Dumnezeu pentru oportunitățile de învățare, pentru toți oamenii drăguți și primitori pe care i-am întâlnit, pentru centrul în care mă aflu și pentru că, în sfârșit, am început cursurile de limbă. Sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru modul în care decurg lucrurile cu viza mea. Mi-e dor de casa mea din România, dar sper că în curând voi putea spune cu încredere că aici, în Madagascar, este casa mea. 

Sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru fiecare dintre voi care vă rugați pentru mine și mă susțineți în această călătorie cu Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea pacea Sa minunată,

Motive de rugăciune 

Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru următoarele:

  • Am ajuns aici în siguranță 
  • Sunt sănătoasă 
  • Am început cursurile de limbă 

Rugați-vă pentru 

  • Înțelepciune în învățarea limbii
  • Acomodarea mea să fie completă cât mai curând
  • să fiu o binecuvântare pentru cei din jurul meu

Flavia M