Timpul în Anglia – Flavia Munteanu

,

Dragi frați și surori, 

A trecut o vreme de când nu am mai scris o scrisoare. Mulțumesc Domnului că până aici m-a ajutat, păzit și a fost cu mine. Prin harul Său, am ajuns cu bine acasă la mijlocul lui februarie și am reușit să mă odihnesc până acum. 

O să încerc pe scurt să vă povestesc ce am făcut în Anglia la școală. Încep prin a spune că a fost un timp binecuvântat și intens. Am cunoscut oameni dragi și am învățat atâtea lucruri folositoare. Mediul de acolo mi-a făcut bine și m-a zidit sufletește. În fiecare zi începeam prin a avea părtășie cu Domnul câteva minute. Fie ne rugam, cântam un imn, sau pur și simplu ascultam pe cineva împărtășind din ceea ce a citit din Biblie în acea zi. 

Am făcut cinci cursuri fiecare cu ceva special. 

Primul curs a durat șase săptămâni și în fiecare săptămână studiam o anumită temă. Pe lângă aceste teme am studiat fonetica universală, am învățat sunete de care nici măcar nu auzisem și cum să recunosc și să reproduc aceste sunete. Un alt lucru minunat a fost că, pe lângă teoria despre cum să învăț o nouă limbă, am avut experiența practică de a învăța o metodă. Aceasta este una nouă care folosește obiecte și cuvântul folosit pentru a numi acel obiect dar nu forma scrisă. Se bazează doar pe ce auzi și ce vezi. Este o metodă eficientă, care imită procesul copiilor de a învăța să vorbească. Un alt lucru pe care l-am studiat a fost un program care ajută la asimilarea limbii folosind cartonașe care au imaginea și cuvântul audio  pentru a antrena creierul să recunoască sunetul cuvântului și nu forma scrisă. 

Al doilea curs a fost patru săptămâni și am discutat diferite moduri de a te raporta la o cultură care nu are dezvoltat un alfabet și o gramatică. Am vizionat niște documentare despre un astfel de popor apoi am parcurs mai multe metode de a comunica cu o comunitate pentru a-i cunoaște și a vedea cum se poate crea un alfabet. Am avut și câteva cursuri de sociolingvistică în care am analizat cum să determinăm dacă o limbă va continua să existe sau dacă va dispărea. Pentru aceasta am folosit anumite criterii cum ar fi, dacă copiii știu și folosesc limba sau dacă doar bătrânii o mai folosesc. De asemenea, am învățat diferite metode de planificare. 

Al treilea curs s-a axat pe lingvistică, în special pe gramatică, fonologie și pe o parte de programe pe care le putem folosi în procesarea alfabetului și a gramaticii. O limbă are diverse reguli pe care ne-am deprins să le descoperim. Fonologia se referă la modul în care sunetele funcționează într-o anumită limbă. Gramatica analizează cum anumite părți de vorbire sau de propoziție există sau nu într-o limbă. La partea de programe am învățat cum unele programe pot fi folosite pentru a ușura munca lingvistului în analiză, în înregistrare și observarea formei unui cuvânt sau text. 

Al patrulea curs a fost mai cu seamă practic deoarece am avut un vorbitor de limba galeză cu noi. Am folosit diferite tehnici de analizare a limbii. Am folosit un video fără sunet din care el a creat o poveste iar după, am tradus-o împreună cu el folosindu-ne de programele pe care le-am studiat în cursul anterior. Pentru a studia fie gramatica, fie fonologia, am avut diferite metode. Pentru fonologie am analizat diferite grupuri de sunete iar pentru gramatică am folosit câteva cuvinte pentru a forma o frază și a observa unde sunt așezate. 

Eu și vorbitorul de limbă

Ultimul curs a fost axat pe diferite teme spirituale. Una din temele principale a fost identitatea în Cristos. Am parcurs un scurt curs despre iertare, despre războiul spiritual, despre integritate, diferite metode de a te odihni după ce ai lucrat mult.

Pe lângă toate cursurile, săptămânal aveam timp de părtășie cu o jumătate din clasă. În acest timp am mers și am vizitat plaja, am avut cina la un profesor acasă, am avut timp de rugăciune sau am ascultat un discurs pe o anumită temă. O altă activitate pe care am avut-o, a fost să sărbătorim zile de naștere. Printre altele am avut și timp de mers sâmbăta la o cafea sau un mic dejun. 

Am legat prietenii frumoase cu colegii și am petrecut un timp binecuvântat. Am cântat, am avut timp de rugăciune, timp de jocuri și plimbări. Deși a fost o perioadă în care am avut multe de studiat și la început a fost dificil să mă adaptez cu schimbarea de mediu, pot afirma că am simțit cum Domnul a folosit colegii, profesorii în creșterea mea, nu doar spirituală ci și intelectuală. 

Următoarea perioadă este una de pregătire pentru plecarea pe câmpul de misiune. Trebuie să fac controale medicale și diferite pregătiri. În același timp, mă rog Domnului să îmi scoată în cale oameni care să mă susțină financiar în viitor. Am decis unde voi merge, dar despre aceasta vă voi scrie în următoarea scrisoare. 

Mulțumesc pentru:

  • Timpul din Anglia 
  • Cunoștințe însușite
  • Sănătate 

Rugați-vă pentru:

  • Persoane care să mă susțină în rugăciune și financiar 
  • Ca să fiu pregătită emoțional de plecare 
  • Ca să mă pot pregăti cu tot ce am nevoie

Multă binecuvântare și sănătate, 

Flavia Munteanu