Scrisoare de informare Nr. 3 din 2021 – familia Dumitriu

Dragi frați și surori,

În a doua parte a lunii iunie și în luna iulie am avut planificate două săptămâni de curs de studiu Biblic la Școala Biblică din Bulolo și trei săptămâni de curs cu oamenii Patep (două în satul Dengalu și unul în Bulolo). După foarte multe schimbări în program din motive externe, care ne-au încercat răbdarea, până la urmă am reușit să realizăm planurile, în afară de o săptămână de curs cu cei din Patep, în Bulolo. Asta înseamnă că am reușit să finalizăm toate cursurile planificate pe acest an cu Școala Biblică din Bulolo.

În cele 2 săptămâni de curs din Dengalu am studiat cărțile Ieremia, Ezra, Hagai și Zaharia. Deși în prima săptămână am avut doar 15 participanți în total, din care 7 au participat 100%, pe a doua săptămână numărul a crescut la 23, din care 13 au venit în fiecare zi, acesta fiind recordul de până acum. Un alt record este, că din aceștia 13, 4 au fost femei. Dar dincolo de numere, este minunat, cum Duhul Domnului a lucrat în participanți, cum a început să le deschidă ochii și gura: ochii, să vadă că foarte multe situații și atitudini ale poporului Israel din acele timpuri, sunt asemănătoare cu ale lor, iar gura, să mărturisească aceste lucruri. Au început să ne împărtășească din obiceiurile păgâne pe care comunitatea lor le face ca să mulțumească spiritele în timp ce vin și la biserică și spun: „suntem izbăviţi” (Ieremia 7:10). Ne-a întristat să vedem cât de multe minciuni ale Satanei îi mai țin legați pe mulți dintre cei din comunitate, dar în același timp, ne-am bucurat, că adevărul Scripturii a început să aducă lumină în inima celor care au venit la studiu. Unii ne-au mărturisit că, deși acum înțeleg Cuvântul studiat și ce așteaptă Domnul de la ei, totuși le este extrem de provocator și greu de digerat ce au auzit. Ca urmare, și schimbarea ce ar trebui să urmeze, nu este ușoară, mai ales că sunt unii din comunitate, chiar și un lider bisericesc, care sunt împotriva unor schimbări care vin în urma trezirii spirituale (de ex. nu vor să renunțe la unele credințe strămoșești legate de spirite). Toate acestea au creat o oarecare tensiune în comunitate. Rugați-vă în continuare pentru acești oameni dragi nouă și lui Dumnezeu, ca să rămână fermi în ce au auzit și înțeles, ca Duhul Domnului să ducă la bun sfârșit ce a început în ei, și prin ei și în alții!

Pe lângă faptul că am văzut pe Domnul la lucru, am experimentat în continuare și multe atacuri din partea celui rău. Acestea ne-au epuizat, și ne-au afectat și sănătatea, mai ales a lui Mihai. Rugați-vă pentru noi pentru însănătoșire totală, recăpătarea puterilor emoționale și fizice, ca să putem continua lucrarea spre slava Domnului!

Au fost și momente frumoase și unice în această ultimă vizită. Unii au venit la noi să ne rugăm pentru ei pentru eliberare din anumite legături, sau pentru buna funcționare a căsniciei lor. Fiind în sat de ziua lui Mihai, am sărbătorit împreună cu participanții regulați ai cursului. Un cuplu dintre ei ne-a găzduit. A fost un moment foarte prețios pentru noi, și dorim să credem, că și pentru ei.

Am avut și o surpriză plăcută. Din satul unde nu am fost primiți cu bine în 2018 din cauza unor crezuri strămoșești și frici, un lider a venit în vizită în Dengalu. El a fost împuternicit de comunitate să ceară iertare pentru atitudinea lor față de noi. El a făcut asta duminică în fața adunării. Ne-am bucurat pentru acest gest, nu neapărat pentru binele nostru, ci mai mult pentru al lor, nădăjduind, că Domnul a lucrat la inima lor.

Ne bucurăm că și „neînțelegerile” legate de sistemul solar par să fi fost rezolvate, și acum sistemul este folosit cum trebuie.

Am adus din România în jur de 50 de ochelari folosiți, majoritatea donați de alții. „I-am vândut” cu 1 sau 2 lei, și oamenii au fost bucuroși să-i aibă, deoarece mulți nu-și permit să-și cumpere noi. Poate vă întrebați, de ce i-am vândut. Răspunsul e, deoarece așa am putut să evităm ca oamenii să îi ia chiar dacă nu au nevoie de ei, sau nu le sunt potriviți. Banii intrați din vânzare se vor folosi pentru lucrarea cu ei.

În 26 iulie ne-am reîntors la centrul de misiune, unde am avut niște vizite medicale și nevoie de timp de recuperare datorită unor probleme de sănătate și epuizare. Am avut multe proiecte de reparații pe casă și am continuat cu lucrurile obișnuite: pregătirea materialelor, ajutarea colegilor misionari cu mutări, studii Biblice cu localnici, ședințe și seminarii. Am avut mai multe ședințe decât de obicei, deoarece este momentul când trebuie să vedem în ce direcție ne îndreptăm în viitor. Cu câțiva lideri am analizat lucrurile întâmpinate în mijlocul poporului Patep, iar apoi mai multe posibilități pentru viitor. Circumstanțele se schimbă foarte des, și la momentul de față nu avem nici o decizie concretă. Rugați-vă pentru călăuzire clară în acest sens, să facem ceea ce Domnul vrea să facem, așa cum vrea El, și unde vrea El!

Acum suntem la un atelier de traducere în orașul Lae, unde două săptămâni facilităm revizuirea Noului Testament de către echipa Patep.În 26 septembrie plănuim să mergem în Bulolo, unde vom pregăti și imprima cărțile de studiu Biblic pentru cursanți. Plănuim să mergem în satul Dengalu undeva pe 6 octombrie, unde după câteva zile de activități diverse, între 11-22 octombrie plănuim să avem ultimele două săptămâni de curs de studiu Biblic, după care în 24 ar fi absolvirea celor care au participat regulat la cursuri în al doilea „an școlar”. S-ar putea ca doi dintre liderii noștri să vină la acest eveniment, împreună cu un prieten localnic, care nădăjduim că ne va putea ajuta și la rezolvarea tensiunilor cu acel lider care s-a împotrivit lucrării. Rugați-vă ca Domnul să ne protejeze pe drumuri și să ne ajute să putem pregăti și imprima cărțile din timp. Să oprească lucrarea celui rău, și cei care s-au împotrivit lucrării Domnului într-un fel sau altul, unii poate fără să realizeze, să fie luminați de Duhul Sfânt prin Cuvânt, și să se poată îndrepta de la căile lor greșite și să-și schimbe atitudinea! Rugați-vă ca absolvirea să fie celebrată într-un cadru frumos și unit! Avem foarte mare nevoie de sprijin în rugăciune mai ales în perioada care urmează. Nu știm la ce să ne așteptăm, dar din nou ne încredințăm în mâna puternică a lui Dumnezeu. Mulțumim că ne sunteți alături în această luptă serioasă în care „n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” (Efeseni 6:12) Rugați-vă ca lucrarea celui rău să fie nimicită în poporul Patep și Cuvântul Domnului să lumineze în mijlocul lor!

Cu drag, Mihai și Hajni