Scrisoare de informare Nr. 3 din 2019 – familia Dumitriu

,

Nici nu ne vine să credem că au trecut deja 2 luni de când, prin mila Domnului, în 5 septembrie ne-am reîntors în Papua Noua Guinee. A fost o perioadă foarte plină, deci a trecut și foarte repede. Au trecut câteva zile până când ne-am acomodat la noul fus orar, în timp ce am început și curățirea casei din orașul Bulolo și mai ales al obiectelor din bucătărie (oale, ustensile, pahare, etc) care erau pline de praf, mucegai (din cauza nivelului foarte mare al umidității în aer) și urme de șopârle și diferite insecte, precum și a hainelor noastre care miroseau urât. Ne-a luat mult timp și energie să aducem mediul nostru la un nivel confortabil pentru a începe să lucrăm.

Totuși, Mihai, după prima săptămână a trebuit să înceapă pregătirea primului curs de studiu Biblic din acest termen, care a avut loc între 23-27 septembrie. Am început studiul pe Evanghelia după Ioan. Din păcate au fost doar 5 participanți, dar aceștia păreau să fie atenți și dedicați să învețe tot mai mult despre Dumnezeu și chiar atinși de Cuvânt în mai multe ocazii. (Un „dialog în rugăciune” din cadrul cursului și câteva clipe despre sărbătorirea zilei independenței a Papua Noua Guineei (PNG) din orașul Bulolo, pot fi urmărite accesând linkul alăturat:

https://youtu.be/GMFhjbsEPbs). 

Ulterior am înțeles că au fost mai multe evenimente în comunitatea lor care i-au distras pe alții de la a veni la curs.

După aceea, am avut o săptămână să ne revenim din programul intens al cursului, dar și să pregătim toate lucrurile pentru a urca spre satul Dengalu. Hajni a achiziționat mâncarea pentru 16 zile (acolo neexistând magazine), a pregătit hainele și „patul cu accesoriile”. După mult timp de așteptare, s-a finalizat casa noastră de bambus din Dengalu, din materiale naturale din pădure (vezi în poză), deci a trebuit să achiziționăm și rezervor de apă, chiuvetă și accesorii pentru instalarea lor. Acest aspect n-a fost foarte ușor, pentru că n-am avut meseriaș adevărat la îndemână. Ne-am făcut noi „meșteri” și cu alți localnici la fel de „pricepuți” ca și noi, și cu personalul magazinului, am făcut plan de execuție și achiziție. Între timp, Mihai pregătea documentul pentru traducerea materialelor de studiului Biblic și totodată și următorul curs, pe care l-am planificat să aibă loc în satul Dengalu pentru prima oară.

Amoa predă cheia casei (lacătului)

Din 5 până în 21 octombrie am fost în sat. În prima săptămână, Mihai lucra cu câțiva bărbați la revizia materialelor Biblice traduse în limba patep pe cartea Isaia, pentru a fi gata de tipărit, ca să devină al doilea ghid de studiu în limba lor. În acest timp Hajni era supraveghetorul și câteodată cenzorul „șantierului”, în timp ce încerca și să decidă despre organizarea „mobilierului”, unde să se pună un lemn sau să se bată un cui pentru a putea agăța câte un organizator și alte lucruri. În a doua săptămână, în sfârșit am început să simțim confortul noii case. Ne bucurăm foarte mult de ea, pentru că ne dă mai mult spațiu privat, ne putem organiza lucrurile mai bine în ea și avem unde să ne lăsăm lucrurile între două vizite. Astfel am putut aduce și un aragaz mic, ce face viața lui Hajni mult mai ușoară pentru că nu trebuie să gătească pe foc. Nu în ultimul rând, casa e și arătoasă, făcută în mare parte de prieteni dragi localnici. Această casă e a „noastră” doar atâta timp cât vom lucra cu poporul patep, după aceea se va folosi ca și casă de oaspeți pentru vizitatori importanți. (Mai multe poze și explicații despre casă găsiți pe Facebook). 

Sărbătorim cu prăjitură de banane încheierea celei de-a doua săptămâni de studiu, în Dengalu

În a doua săptămână în sat am ținut cursul numărul doi din Evanghelia după Ioan. Ne-am bucurat mult că de data aceasta au fost mult mai mulți la curs (între 14-25 de oameni), chiar și destul de multe femei (cam 60% bărbați, 40% femei). La cursurile din Bulolo erau în principiu doar bărbați. Nu toți dintre participanți puteau veni de fiecare dată, totuși am avut o bază de aprox. 14 de oameni care veneau regulat. Ne-am bucurat să vedem pe unele fețe interes intens să audă mai mult despre Cuvânt, iar o femeie a fost cercetată de Dumnezeu până la lacrimi.

Duminică, 10 noiembrie, vom merge în satul Mahomba pentru o săptămână. Acesta este satul unde am experimentat anul trecut împotrivire din partea unor localnici datorită credințelor false despre albi răspândite în această zonă. De data aceasta se pare că liderii au hotărât să accepte propunerea noastră de a aduce cursul de studiul Biblic, respectiv ultima parte pe Evanghelia după Ioan, în satul lor. Acesta va fi, cu ajutorul Domnului, o oportunitate extraordinară pentru ei de a auzi Cuvântul și de a experimenta cum este acest curs. Ne rugăm ca ei să prindă gustul, și de acum încolo să vină la cursuri chiar dacă nu va fi în satul lor. Ne rugăm ca Dumnezeu să folosească această ocazie pentru a da la o parte credințele mincinoase și întunericul ce încă domnește în inimile oamenilor datorită acestor credințe sau pur și simplu ignoranței.

Rugați-vă împreună cu noi ca această săptămână de studiu Biblic să aducă la lumină orice concepții greșite, precum și adevărul și să producă schimbări în mintea și inima localnicilor spre mântuirea lor. Rugați-vă să fim feriți de influențele celui rău și de boli și să fim întăriți de Duhul Sfânt în mărturia noastră.

Dorim foarte mult să contribuim la zidirea templului viu, să vedem cum oamenii devin ucenici ai lui Isus prin cunoașterea Lui prin Cuvânt, dar nu se face de pe o zi pe alta și mai ales, „lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu – zice Domnul oștirilor!” (Zaharia 4:6).

Suntem mulțumitori Domnului pentru părtășia dumneavoastră împreună cu noi la zidirea templului viu! Fiți binecuvântați în toate slujirile în care vă implicați acasă și pe meleaguri îndepărtate!

Cu drag, Mihai și Hajni

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *