Scrisoare de informare Nr. 2 din 2019 – familia Dumitriu

„Întărește-te numai și îmbărbătează-te, lucrând cu credincioșie …” Iosua 1:7

3 septembrie, data la care avem zborul de întoarcere în Papua Noua Guinee (PNG) este aproape. Rugați-vă pentru reîmprospătare spirituală, fizică și emoțională, ca să putem continua lucrarea!

Timpul petrecut în România a zburat, aproape fără să realizăm, printre numeroasele prezentări în biserici și tabere, vizite la părinți și soră, consultații medicale, și un concediu binevenit de 2 săptămâni. Suntem mulțumitori Domnului pentru tot ce am putut realiza acasă pentru a încuraja și pe alții la lucrarea de misiune, pentru timpul petrecut cu cei dragi din familie și cu prieteni, și pentru timpul de părtășie în studierea unor cărți din Scriptură împreună cu frați dragi. De asemenea suntem mulțumitori Domnului pentru puterea pe care ne-a dat-o în PNG de a face lucrarea, precum și pentru protecția Lui!

Iată un scurt rezumat al lucrării din primul nostru termen în PNG:
  • februarie – mai 2017 – cursul de orientare în cultura PNG și învățarea limbii TOK PISIN.
  • mai – septembrie 2017 – instruire la centrul SIL, Ukarumpa, pe domeniul nostru de implicare, Folosirea Scripturii, și 3 călătorii mari în diferite grupuri lingvistice din PNG pentru a decide unde ne vom implica pe termen lung; continuarea învățării limbii tok pisin.
  • octombrie 2017 – ianuarie 2018 – 2 vizite în grupul lingvistic patep, din provincia Morobe și decizia de a sluji în acest grup lingvistic; dezvoltarea de materiale de studiu biblic în tok pisin.
  • februarie 2018 – iunie 2018 – dezvoltarea relațiilor cu cei din patep. Vizite preliminare în cele 4 zone principale, prin care ne-am dorit să îi ajutăm să înțeleagă rolul nostru și modalitățile prin care putem să-i ajutăm să folosească și să înțeleagă Scripturile. În special în două dintre locații ne-am lovit de respingerea comunității, pentru că mulți cred că am venit să furăm limba sau secretele lor, cu scopul de a face magie cu acestea pentru a obține bunuri, în detrimentul lor. Însă în zona Denglu am fost primiți bine. Aici am început să învățăm și limba lor locală, patep.
  • iulie 2018 – martie 2019 – am început să ținem Cursuri de studiu biblic exegetic (8 săptămâni în total) pentru poporul patep, focalizat pe studierea de cărți din Scriptură. Am reușit să printăm pentru ei primul comentariu biblic bilingv (patep și tok pisin) pe cartea Deuteronom. Cel pe Isaia este în lucru, dar probabil va putea fi printat în septembrie când ne vom reîntoarce în PNG.
  • De când lucrăm cu cei din patep, am fost rugați să participăm și la atelierele de traducere/revizuire din orașul Lae (3×2 săptămâni pe an), pentru a mentora echipa patep în această lucrare.
Strategia de lucru cu cei din poporul patep

PNG este o țară declarativ creștină, în care animismul, credințele ancestrale și cultele de tip cargo se îmbină cu tradiții și ritualuri creștine. Multe traduceri ale Bibliei nu sunt folosite, iar predicile susținute de pastorii locali sunt de cele mai multe ori alegorizări ale textului biblic, indiferent de genul literar, chiar și în cadrul denominațiunilor evanghelice. Și asta spre detrimentul celui ce predică, dar și a celor ce ascultă, pentru că majoritatea nu știu cum să evalueze ceea ce aud. De cele mai multe ori ei spun „stret ogeta”, ceea ce înseamnă „total corect”, și spun asta aproape la orice, la evanghelia prosperității, la învățături despre neprihănirea câștigată prin ținerea ritualurilor, etc. Abordarea tematică, pe versete scoase din context, este un vehicul facil pentru astfel de predici, iar oamenii nu au disciplina de a verifica ce aud. Credem cu tărie că doar Duhul Sfânt poate să le schimbe mintea și inima prin înțelegerea Cuvântului.

Schimbarea însă nu va fi peste noapte, ci înseamnă ani investiți cu perseverență în studierea Bibliei în mod exegetic, și exemplificarea, cu ajutorul Duhului Sfânt, a principiilor învățate printr-o viață trăită în ascultare de Domnul în mijlocul lor. Rugați-vă ca Domnul să ne ajute la aceasta!

La mod practic, în fiecare lună când am fost în zona patep, 5 zile, de la ora 8:30 la 16, am încercat să dedicăm acestui curs de studiere a Bibliei. De asemenea am încercat să petrecem timp în mijlocul comunității lor în sat, unde să le fim și exemple vii în timp ce lucram cu ei la traducerea materialelor de studiu biblic din limba tok pisin în patep. Intenționăm să continuăm această strategie.

Am investit resurse considerabile de timp și de alt ordin pentru a putea începe și „pune pe roate”, cu ajutorul Domnului, slujirea noastră între oamenii patep. Considerând nevoia imensă a acestor oameni de cunoștințe biblice temeinice, precum și de a vedea principiile înțelese din Biblie exemplificate printr-o trăire în mijlocul lor în ascultare de Cuvânt, credem că este esențială slujirea noastră în continuare în mijlocul lor pentru cel puțin încă un termen de aproximativ 2 ani. Domnul a îngăduit să vedem mâna Lui la lucru în inimile celor care au venit la cursul de studiu biblic, prin mărturiile lor din timpul cursului, sau prin schimbările de comportament și atitudine a câtorva oameni din comunitate. Slava și lauda să fie aduse Domnului nostru biruitor!                             

Vezi marturii video aici!

Mai este mult de lucru și puțini sunt lucrătorii. Noi lucrăm doar cu unul din cele 838 de grupuri lingvistice din PNG. „Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui.” Matei 9:38

Vești bune

Linda, una dintre misionarele care, mai mult de 30 de ani în urmă a tradus Noul Testament, în limba patep, s-a reîntors în PNG pentru o lună (în iunie/iulie) pentru a ajuta comisia de revizuire în lucrare. Am primit informația că fiecare membru al comisiei (formată din 5 persoane, 1 din fiecare zonă mare patep) a participat, nu numai la întâlnirea aceasta, dar și la atelierele obișnuite (câte 2 săptămâni în aprilie și în august) și au lucrat cu o motivație reîmprospătată și au avut un progres bun. Denglu nu avea un reprezentant stabil în comisia de revizuire de o vreme bună, deși e cea mai mare comunitate și cu care am colaborat cel mai mult. Iată, Dumnezeu a ascultat rugăciunile dumneavoastră, și Amoa s-a alăturat comisiei, chiar a fost și un motor de încurajare pentru ceilalți să se întâlnească și în sat (așa cum este recomandat, dar nu s-a întâmplat de multă vreme). Ne-au dat lacrimile când am văzut cum Dumnezeu a lucrat în Amoa și în restul echipei (Yakiving, Set, Cris, David). Cerem să vă rugați în continuare împreună cu noi pentru ei să rămână credincioși în această lucrare, și împreună cu alții din toate locațiile, să vină la cursuri, să învețe mult prin acestea și să fie exemple bune, și la timpul potrivit, învățători buni în comunitățile lor!

Doamne ajută, Doamne dă izbândă! Psalmul 118:25    

Cu drag,

Mihai și Hajni