Echipa de traducere a Bibliei în limbajul semnelor ajută comunitatea surzilor din Ucraina să găsească un adăpost
Surzii se numără printre cei care pot fi trecuți cu vederea cu ușurință în timp de război. Comunicațiile pentru situații de urgență nu ajung întotdeauna la ei în limbajul semnelor. Mulțimile panicate din gări și de la granițe nu oferă prea mult ajutor.
Echipa de traducere a Bibliei în limbajul semnelor aparținând de Wycliffe România știa că frații și surorile lor surzi din Ucraina vor fi în mare pericol în timp ce încearcă să părăsească țara și să ajungă în România. Așa că echipa de surzi a luat legătura cu surzii ucraineni prin mesaje pe telefonul mobil și prin video-chat-uri cu semne. Apoi au mers la graniță pentru a-i ajuta să treacă și le-au găsit locuri de cazare. Unii dintre surzii ucraineni au venit la Oradea, unde se află și biroul Wycliffe, alții au mers la Timișoara.
Ruben Dubei, directorul Wycliffe România, a declarat că acesta este unul dintre multele exemple de mobilizare a românilor pentru a-i ajuta pe locuitorii din Ucraina. Cele două comunități de surzi folosesc limbaje ale semnelor diferite, dar există destule asemănări între ele încât au reușit să comunice.
„Erau ca un singur grup de oameni – nu grupuri diferite de surzi, ci ca un singur grup etnic, ajutându-se unii pe alții să treacă granița și să găsească locuri de cazare și așa mai departe”, a spus Ruben. „Am fost surprins să văd cât de bine s-a mobilizat poporul român pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina. În special creștinii sunt foarte bine mobilizați și organizați pentru a ajuta. Mulți dintre ei merg la graniță și primesc refugiați, ajutându-i să treacă vama.”
Parteneriat cu bisericile locale
Aproape 150.000 de refugiați ucraineni se aflau în România la începutul acestei săptămâni, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Ruben a declarat că, deși mulți dintre ei trec prin România în drum spre comunitățile ucrainene din Italia, Germania sau Spania, mulți alții rămân, de asemenea, în România pentru o perioadă nedeterminată.
Membrii Wycliffe România s-au alăturat, de asemenea, eforturilor de ajutorare ale bisericilor lor locale. Biserica în care se închină Ruben și familia sa are o relație solidă cu unele biserici din Ucraina, în special cu cele care au o populație românească semnificativă. Săptămâna trecută, un pastor ucrainean i-a contactat cu o nevoie urgentă – două orfelinate de lângă Kiev aveau nevoie de un loc unde să-și trimită copiii imediat. Astfel, 73 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, împreună cu patru profesoare, au fost cazați la locația de tabără de lângă Oradea, administrată de biserica lui Ruben. După câteva zile au plecat la o altă locație din Germani, dar au venit alte 60 de persoane, în special mame cu copii, cu probleme de sănătate, care vor rămâne pe o perioadă nedeterminată. ”Suntem o biserică mică. De fapt, numărul membrilor bisericii (50-60) este mai mic decât numărul de refugiați care au venit la noi. Așa că sunt multe de făcut”.
Pe măsură ce românii au auzit despre această nevoie, au ajutat cu alimente și provizii. De asemenea, copiii au nevoie de lucruri care să le ocupe timpul, așa că trebuie organizate programe, a spus Ruben.
Wycliffe România însăși nu are facilități mari pentru refugiați, dar are parteneri precum organizația misionară a Bisericii Creștine după Evanghelie, care administrează o casă de misiune în Suceava, aproape de granița cu Ucraina.
„A devenit un centru de refugiați acum”, a spus Ruben. „Așa că le-am trimis donații pentru a-i ajuta în această slujire”.
„Cred că este ceva ce Dumnezeu face în și prin biserica românească pentru a-i trezi un pic”, a spus el. „Pentru a le da ceva practic de făcut și pentru a aplica toate învățăturile pe care le-au primit de-a lungul anilor. Așadar, este o mare provocare, dar în același timp cred că face bine credinței noastre creștine, o face mai practică, să o aplicăm în viața noastră și în viața altora.”
Nevoi de rugăciune
Ruben a menționat mai multe moduri în care Wycliffe România are nevoie de sprijin în rugăciune:
- „Chiar dacă acest lucru nu face parte din viziunea Wycliffe România, vrem să fim relevanți pentru situația actuală și să ajutăm refugiații care vin din Ucraina. Trebuie să căutăm modalități cu experiența și expertiza pe care le avem prin care să putem ajuta cu darul nostru unic și cu tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu.”
- „Bineînțeles, finanțele sunt limitate, rugați-vă să avem înțelepciune cum și unde să ajutăm financiar.”
- „Organizăm cursuri de vindecare a traumelor în parteneriat cu Societatea Biblică Interconfesională din România. Așadar, este ceva care devine din ce în ce mai relevant și va fi necesar în zilele următoare.”
- „Rugați-vă ca din toată această situație să se formeze o mare unitate, pentru ca împreună să putem servi mai bine refugiații din Ucraina. Ca organizație și ca biserică, toată lumea se roagă pentru acest lucru – pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Rusia. Acesta este modul în care Dumnezeu ne unește în rugăciune.”