O ușă deschisă deschide inimi pentru Scripturi

Dumnezeu lucrează în multe feluri arătându-și dragostea Sa pentru oameni – prin bunătate, un cuvânt spus la timpul potrivit și prin adevărul din Biblie. O femeie creștină din Uzbekistan nu și-ar fi imaginat niciodată unde ar putea duce o vizită neașteptată a unei vecine aflată în dificultăți. Ea ne-a dat permisiunea de a împărtăși următoarea povestire, care a avut loc în august și septembrie 2018. Numele prietenei ei a fost schimbat.

Într-o zi vecina mea Aziza a bătut la ușa mea. În momentul în care am deschis, am putut observa că este foarte supărată. Ochii îi erau plini de lacrimi. Nici nu am apucat să o întâmpin, că a și izbucnit „Nu știu ce să fac!”

Am invitat-o să intre și să vorbim. Această femeie tânără si familia ei locuiesc alături, în blocul nostru. Înainte ca ei să se mute, în acel loc obișnuiau să se întâlnească niște prostituate. Azizei îi era greu să doarmă. „Sunt așa obosită”, a spus. „Noaptea, mintea mea este plină de gânduri rele și îngrijorări și nu pot dormi. Spirite necurate mă chinuie – sunt îngrozită!”

„Spiritele necurate se tem doar de Isus”, i-am explicat. „Cheamă-L pe Isus pentru ajutor si poruncește-le demonilor să plece în numele Lui.”

Spre surprinderea mea, Aziza nu mi-a pus nicio întrebare. Trei zile mai târziu ea a venit din nou, spunându-mi că mi-a ascultat sfatul. Duhurile au plecat și nu s-au mai întors! Acum ea poate dormi liniștită. Cu siguranță, este putere în numele lui Isus!

Dar erau, de asemenea, alte lucruri care o îngrijorau pe Aziza. Mi-a destăinuit că are inima frântă în urma căsătoriei ei. Soțul ei i-a fost necredincios și venea acasă la orele dimineții. El a ignorat adorabila lor fetiță de trei ani și nici măcar nu i-a dat Azizei bani pentru medicamente atunci când fetița a fost bolnavă. Aziza era dispusă să înceapă să lucreze pentru a contribui la finanțele familiei, dar soțul ei nu a lăsat-o. El își dorea ca ea să îi fie supusă și dependentă complet de el.

În final, am înțeles de ce Aziza mă vizita așa des cerându-mi ajutorul. Îi dădeam mâncare sau îi cumpăram medicamente.

În timp ce Aziza îmi împărtășea povestea ei, lacrimi curgeau pe fața ei frumoasă. M-am întrebat „Cum ar putea un bărbat să respingă o așa minunată soție?!”

Aziza spuse trist „I-am spus soacrei mele despre aventurile fiului ei. Ea mi-a spus că el trăiește doar o dată și ar trebui să se bucure de viață!” Acel răspuns a devastat-o pe Aziza si de atunci plânge mereu. „Nu mai pot suporta”, spunea ea. „Am să divorțez!”

„Ar trebui să încerci să-ți salvezi căsnicia”, i-am sugerat. „Doar așa, chiar dacă se termină, vei putea spune că ai făcut tot ce puteai face.”

Aziza a fost de acord să încerce, dar care era următorul pas? Doream să îi dau Biblia mea în limba uzbecă, dar n-aș fi vrut să mă despart de ea. Aveam o singură copie și nu știam cum aș fi putut face rost de alta. În schimb, i-am dat o broșură cu Proverbele lui Solomon*. I-am spus: „Acesta este Cuvântul lui Dumnezeu. Citește-l si supune-i-te.” (Cei mai mulți uzbeci îl consideră pe Solomon un profet si au un respect mare pentru scrierile lui.)

Patru zile mai târziu, Aziza a venit pentru o altă vizită, dar acum fața îi radia. „Proverbele lui Solomon au făcut o minune!”, a exclamat ea. „Eu și soțul meu am citit întreaga carte împreună. Acum el vine acasă seara, la ora șase, după ce o ia pe fetița noastră de la grădiniță. Și eu am înțeles ce fel de femeie ar trebui să fiu. Am realizat că nu eram o soție bună pentru soțul meu.”

Când am auzit acestea, am decis să îi dau Azizei prețioasa mea Biblie, pentru că eram sigură că ea și soțul ei ar fi citit-o.

Pentru un timp nu am mai văzut-o pe Aziza și mă întrebam cum mai este. Apoi am întâlnit-o pe stradă și arăta diferit. Mi-a spus că se întoarce acasă de la serviciu – da, ea lucra! De fapt, soțul ei a fost cel care a găsit o slujbă bună pentru ea.

Aziza a spus tuturor vecinilor cum Proverbele lui Solomon l-au transformat pe soțul ei, viața ei, și căsnicia lor.

Toți sunt dornici să citească broșura și Biblia, așa că citesc cu rândul.

Într-adevăr, Dumnezeu transformă vieți prin adevărul Scripturii!

*Proverbele lui Solomon au fost lansate în Uzbekistan in 1998. Cererea pentru această broșură a fost atât de mare, încât a fost retipărită de patru ori în decada următoare. Institutul pentru traducerea Bibliei din Moscova a publicat întreaga Biblie în 2016 sub titlul de Mugaddas Kitob („Cartea sfântă”). În 2017, guvernul uzbec a permis importarea unui număr limitat de copii, care au fost vândute în doar câteva săptămâni. Copiile de la tipografie au fost primite în noiembrie 2018, iar naratorul acestei povestiri a primit o Biblie în locul celei pe care a dăruit-o. Copiile sunt disponibile în Rusia, Coreea și în America, de asemenea. Edițiile digitale sunt disponibile pe site-ul editurii și pe diferite aplicații.

Sursa: www.wycliffe.net