Noutăți din proiectul Roma – Zoltán Barabás

,

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” Isaia 58:1a

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

În această zi frumoasă de primăvară vă salut, dragi frați și surori, cu multă dragoste. M-am uitat la florile și pomii înfloriți din grădina mea și m-am gândit, cât de nelimitată este dragostea lui Dumnezeu, care se manifestă zi de zi și an de an și se manifestă în acest fel, acest gând a provocat în mine o mulțumire nespus de mare. Nu pot să mă opresc să fiu uimit de reînnoirea naturii și să-l slăvesc pe Dumnezeu pentru tot harul care se manifestă și în felul acesta. Uitându-mă însă puțin înapoi la perioada de iarnă, care tocmai a trecut, pot vedea și acolo harul și dragostea cu care a fost prezent și a purtat de grijă atât fizic cât și sufletesc pe toți oamenii din jurul meu. De aceea vă invit să ne uităm peste câteva evenimente prin care ne-a folosit Domnul în lucrarea Sa, ca să-L slăvim din nou pentru harul Lui nespus de mare.

Lucrarea mea în proiectul Roma

Deja cunoașteți foarte bine domeniile de slujire în care sunt implicat, de aceea aș vrea să reamintesc doar câteva întâmplări, ca să mulțumim și să ne rugăm pentru lucrarea de rodire a Cuvântului.

Înregistrarea CD și predicile

Știm cu toții cât de importante sunt materialele audio pentru grupuri de Romi. Pentru că mulți dintre ei sunt mai puțin educați, analfabetismul este mai mare decât în alte grupuri etnice. Pentru că materialele audio sunt în ziua de azi mai ușor de realizat datorită tehnologiei avansate (atât înregistrarea cât și ascultarea), ne străduim să facem tot necesarul ca să ajungă Vestea Bună și în acest format.

Înregistrarea evenimentelor de Paște

Sfârșitul Evangheliei după Ioan (adică suferința și moartea lui Isus) s-a tradus în format electronic în dialectul central (dialectul unguresc), așa că în timpul iernii am făcut mai multe drumuri cu colegii mei ca să se înregistreze acest pasaj și în format audio. Acest lucru necesită mai mult lucru și oboseală, dar merită întotdeauna pentru că astfel poate ajunge vestea despre planul de mântuire a lui Dumnezeu la foarte mulți oameni. Lauda să fie a Domnului pentru aceste posibilități, că ne-a ocrotit pe aceste drumuri și ne-a adus în față persoanele potrivite.

Acum însă, în timpul primăverii, trebuie să continuăm această lucrare cu editarea, copierea și înmânarea materialului. În afară de aceasta, o altă posibilitate să ajungă vestea bună prin voce este ca eu să o spun personal, atât de la amvon, cât și în alte locuri, slavă Domnului că am avut și aceste oportunități. Vă rog însă să vă rugați ca fiecare slujire să fie o posibilitate pentru oameni de a se pocăi sau a se întări în relația cu Domnul. În poză puteți vedea un frate Rom în fața aparatului de înregistrare. Acesta a participat și la traducere și este unul dintre cei mai entuziasmați susținători al lucrării noastre. Să ne rugăm atât pentru el, cât și pentru comunitățile din acest dialect și pentru finisarea materialului audio.

zoltan1

Orele de copii și slujirea de crăciun

Orele de Biblie pentru copii rămân o parte importantă din slujirea mea. Din septembrie am început din nou aceste ore și le țin pe tot parcursul anului școlar. Spre surprindere, copiii nu numai că le iubesc, dar și așteaptă în fiecare săptămână aceste ocazii. Punctul culminant a orelor desigur este perioada crăciunului. Anul trecut, ultima oră a căzut tocmai în ajunul crăciunului și copiii au vrut neapărat să o ținem.

Fiind vacanță, am ținut la amiază această oră și pe lângă prietenul meu Rom, au venit cu mine și doi colegi de-ai mei. Prin bunăvoința unui frate din biserică am organizat ”un mic chef” surpriză pentru ei, cu suc și snackuri. Desigur am recapitulat și întâmplările crăciunului, dar acum cu ajutorul unor întrebări. Sunt foarte recunoscător pentru aceste două echipe mici, dar să ne rugăm ca Domnul să dea pocăință adevărată și întoarcere reală la Hristos la timpul cuvenit.

O altă platformă de slujire pentru copii este misiunea în spital. Aceasta slujire, deși nu este stric limitată la misiunea cu Romii, face parte din marea trimitere referitoare la misiune și dintre alții sunt atinși și mulți copii Romi. Aproape în fiecare an, o parte din slujirea mea de crăciun este participarea ca voluntar la slujirea în spitalul mare al orașului. Activitatea este organizată de preoteasa spitalului, pentru copiii care sunt internați și pentru părinții lor.

Mica echipă, pe care o vedeți în poza de mai jos, s-a dus la fiecare secție de copii în spital și a slujit cu cântări și un cuvânt scurt din Biblie; slujirea s-a făcut în două limbi. Le-am adus și un mic cadou, ca acești copii să simte iubirea lui Dumnezeu, care sa arătat prin Isus Hristos. Slujirea întotdeauna este foarte emoționantă, pentru că nu doar dăm ceva, dar de fiecare dată și primim multe zâmbete emoționate și lacrimi bucuroase, iar în același timp putem auzi și mărturii adânci despre suferință.

zoltan2

Mica echipă în spital

În această perioadă de crăciun au fost internați un bebeluș de 16 zile și un alt bebeluș de 6 luni, ale căror boli îmi amintesc de consecințele foarte serioase ale păcatului, dar și de iubirea deosebită a Mântuitorului. Doresc să mai menționez și un alt loc de slujire, care tot cade în afara proiectului Roma, dar face parte din slujirea mea. Este vorba despre pachetele de ajutor pentru cei bolnavi și vârstnici, le distribuim tot timpul, dar în timpul crăciunului devine și mai important.

Și aici ca și în cazul anterior pot vedea rezultatul păcatelor, dar și dragostea Domnului față de oameni. Slăvit să fie Domnul pentru aceste oportunități, pentru harul, dragostea și binacuvântarea Lui, dar noi trebuie să ne rugăm ca Domnul să ne călăuzească și mai departe pe acest drum după voința Sa.

Mulţumiţi Domnului împreună cu mine:

  • căci m-a ocrotit pe drumuri și a dat posibilități noi de slujire;
  • pentru tot ce am primit;
  • pentru posibilitatea de a continua activ misiunea de traducere și de distribuire;
  • pentru Cuvântul Domnului care ajunge și în locuri noi;
  • pentru binecuvântările în slujirile din această perioadă;
  • pentru bisericile de acasă, care mă sprijină din toate punctele de vedere.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!