Noutăţi despre misiune – Zoltán Barabás

„Strigă în gura mare, nu te opri!  Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!”  (Isaia 58:1a)

 

Salutări sfinte din Târgu Mureș!
Vă salut cu dragostea lui Isus din nou pe toți. Acum, spre sfârșitul anului, m-am gândit, că „a fugit” încă un an și eu nici nu am realizat. De un timp mi se pare că timpul „a accelerat”, ceea ce nu este o problemă, căci astfel pot să mă apropii de scopul ceresc. Asta îmi dă fericire, dar sunt foarte trist pentru cei ce „au scăpat” sau „au irosit” șansa scumpului har din viața lor. Tocmai de aceea aş dori acum ca împreună să ne uităm la momentele acelea din toamnă, când am putut vedea și auzi harul Domnului, care lucrează atât în noi cât şi prin noi.

 

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

Dacă vara de obicei este „zgomotoasă” de tabere, atunci toamna „răsună” și mai mult de conferințe și întâlniri, dar nici cealaltă parte a lucrării n-a rămas nefăcută.

 

Orele de Biblie pentru copii și înregistrările

Orele cu copiii, deja tradiționale, le repornim în fiecare toamnă, și copiii încep să vină în număr variat. Din septembrie și în acest an școlar am reînceput orele săptămânal și am continuat povestirile din biblie cu viața lui David. Atâta noutate este, că colega din departamentul de traducere a început să viziteze regulat întâlnirile și ea organizează și predă versetul de memorat bilingv (rromani/română), sau trilingv (rromani/română/maghiară). Pe lângă aceasta am continuat înregistrările audio și verificarea materialelor audio/video. Cu ajutorul mare al colegului nostru din Satu-Mare am putut produce câteva materiale în acest dialect. Eu sunt foarte recunoscător pentru copii și pentru posibilități prin care Cuvântul Domnului poate fi vestit, dar și pentru ajutorul comunității. Desigur vă rog și mai departe să vă rugați pentru aceste localități, ca Domnul să folosească Cuvântul rostit prin aceste întâlniri și să mântuiască cât mai multe suflete.

 

Conferințele

Cum am menționat anterior, toamna este dedicată conferințelor, pentru că atunci oamenii de obicei se întorc la munca lor de zi cu zi și astfel fundațiile misionare pot planifica câte o întâlnire de acest gen. Eu în această perioadă am fost prezent în patru astfel de locuri. Primul eveniment la care mica noastră echipă a fost invitată, a fost organizat de fundația Samaritan Purse, la Timișu de Sus, într-un hotel. Ei între altele se ocupă cu distribuirea pachetelor de Crăciun (cutiile de pantofi), iar în spatele lor se află un grup britanic. Tocmai de aceea, prin colegul meu englez am primit o invitație, ca să facem o mică prezentare despre lucrarea noastră făcută între romi. Aceasta am și făcut și am putut distribui atât materiale imprimate, cât și cărți de vizită cu websitul și pagina de facebook pe el. La această întâlnire au participat mai mult de 100 de persoane, de aceea am considerat importantă această ocazie.

 

O altă conferință la care am participat, a fost organizată la Arad de către coreeni, care trăiesc în România, în parteneriat cu bisericile evanghelice din România, și a fost menită să fie o întâlnire la nivel național cu câteva sute de participanți. Întâlnirea a durat trei zile și a fost închiriat amfiteatrul unei universități pentru acest scop, iar seara a fost organizată o evanghelizare deschisă la sala polivalentă din Arad. În timpul zilei, pe lângă prezentările de dimineață, participanții la seminarii au făcut cunoștință cu lucrarea internă și externă a mai multor fundații misionare. În cadrul prezentării lucrării Wycliffe România, am prezentat și eu lucrarea noastră de traducere în limba rromani și contribuția mea personală la acest proiect. Pe lângă prezentarea făcută, am distribuit materialele noastre.

 

A treia astfel de conferință a fost mai mult axată pe lucrarea cu romii și a avut loc la Florești (lângă Cluj). Mai mulți ani la rând am participat la această conferință, dar este primul an în care întâlnirea a fost organizată a doua oară consecutiv în aceeași locație (la o casă a unei fundații). La această întâlnire de obicei sosesc participanți din Transilvania, Banat și Crișana (de la fundații și persoane autonome), care lucrează cu romii. Din păcate a fost prezentă doar o singură persoană de etnie romă, restul fiind români, maghiari sau străini care lucrează în România. Întâlnirea a durat de vineri după-masă până sâmbătă după-masă și pa lângă prezentările făcute, au fost și câteva seminarii cu discuții importante. Aceste discuții, împreună cu prezentările făcute au fost foarte binecuvântate. Împreună cu colegul meu am făcut o mică prezentare și am distribuit câteva materiale. Pe lângă aceasta eu am putut participa la un seminar la care tematica a fost educația și au fost foarte bune discuțiile de aici. Eu totdeauna pot să învăț multe lucruri din experiența altora.

 

Ultima întâlnire la care am participat, a fost o aniversare duioasă de 10 ani a Asociației Wycliffe România, care a fost organizată la Cluj-Napoca. Întâlnirea a ținut de vineri după-masă până sâmbătă după-masă și eu desigur, ca membru slujitor activ, a trebuit să fiu prezent. Aici au fost prezente aproximativ de 130 de persoane din țară, cât și invitați internaționali. Pe lângă amintirile și saluturile menționate, a fost și un interviu cu lucrătorii actuali din birou și de pe câmpul de misiune, despre experiențele lor. Pentru mine a fost foarte bine să aud experiențele altora și să adaug experiențele mele. Mai mult, am putut distribui materiale în limba rromani, și am discutat despre situația și problemele romilor cu participanți interesați. După întâlnire mi s-a cerut să dau un interviu la radio SOS din Ploiești despre lucrarea noastră. Sunt recunoscător, că am fost în aceste locuri şi am putut învăţa şi sluji. Să ne rugăm, ca Domnul să binecuvânteze lucrările, lucrătorii și aceste comunități.

 

 

Alte slujiri!

Predicile, distribuirea pachetelor și lucrările în jurul casei
Desigur am continuat și slujirea din biserica locală și din împrejurimi, dar și mai intensiv, pentru că recent s-au adăugat și alte biserici unde trebuie să slujim pe lângă cele existente. Aici trebuie să menționez că am continuat vizitarea bolnavilor și distribuirea pachetelor pentru familiile sărace și nevoiașe. Am continuat și lucrările în jurul casei și am reușit să termin până la sosirea vremii friguroase. Sunt foarte recunoscător Domnului pentru toate oportunitățile și lucrarea făcută. Să ne rugăm în același timp ca El să folosească totul pentru gloria Sa şi pentru zidirea Împărăției Sale.

 

 

Motive de rugăciune:

Mulţumiţi Domnului împreună cu mine:

 • pentru că am continuat conferințele/ întâlnirile;
 • pentru că am putut înmâna mai multe materiale;
 • pentru că am produs mai multe materiale audio și video;
 • pentru că am reînceput orele cu copii;
 • pentru că am ajutat la „clădirea” bisericilor;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca Domnul să binecuvânteze viitorii misionarica romii să folosească spre binele lor materialele distribuite recent;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

 

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.
Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!