Noutăţi despre misiune Nr. 4/2021 – Zoltán Barabás

,

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” (Isaia 58:1a)

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Cu dragostea veșnică a Domnului, vă salut din nou pe toți în această zi de toamnă târzie. Pe măsură ce vara și, odată cu ea, căldura au dispărut încet dar sigur, și au fost înlocuite de frig și acum de ploi, situația epidemică persistă în țara noastră. Cu toate acestea, sunt recunoscător Domnului că, în ciuda circumstanțelor dificile, m-a păstrat în locul meu de slujire sănătos. Așa că am putut să mă bucur de multe binecuvântări în timpul toamnei, unele dintre ele aș vrea să vi le împărtășesc acum, pentru ca împreună să continuăm să-L slăvim pe Domnul.

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

În toamnă, rata epidemiilor a crescut, dar am reușit totuși să ținem sesiunile și să participăm la unele dintre întâlniri.

Orele de Biblie pentru copii

Am reluat cursurile biblice pentru copii în septembrie și, cu ajutorul financiar al unei surori americane din Olanda, cursurile pentru copii continuă săptămânal (cu excepția cazului în care sunt nevoit să călătoresc). În acest an școlar studiem viața lui Moise, iar copiii așteaptă cu nerăbdare sesiunile, ceea ce este foarte încurajator pentru mine. Mulțumim Domnului că micul grup continuă să fie interesat și așteaptă cu nerăbdare cursurile biblice, dar să ne rugăm în continuare ca Cuvântul să prindă rădăcină în viețile lor și să aducă rod!

Proiectul finalizat

Proiectul, care a fost închis de SIL, a continuat în regim privat, dar se reduce pe măsură ce materialele sunt distribuite. La începutul lunii septembrie, ne-a vizitat încă o dată fostul meu coleg american cu fiul lui. Apartamentul închiriat l-au restituit, mașina au vândut-o și restul bunurilor lor au fost distribuite, așa că s-au mutat definitiv acasă. M-am bucurat că i-am putut ajuta în acest sens, dar sunt trist pentru că îmi vor lipsi din multe puncte de vedere de pe câmpul de slujire de aici. În America, însă, li s-a dat o nouă slujbă (imigranții de acolo vorbesc în limba lor și le distribuie materiale biblice). Rugați-vă pentru ei, ca Domnul să se folosească de ei și de materiale pentru a-i face pe mulți să-L cunoască.

Lucrarea în dialectul ursăresc a ajuns la final. Am înnoptat la Sadova în timpul vizitei noastre în Oltenia în septembrie, așa că am putut să-i vizităm din nou pe oamenii de acolo și să le dăm materialele biblice rămase. Acest lucru înseamnă însă, că am rămas fără materiale în dialectul ursăresc de acolo, dar așteptăm noul material de traducere.

Mai avem încă o parte din materialul central (romi maghiari), dar colegul meu lucrează la o parte din el acum, așa că, datorită situației actuale, îl vom trimite bisericilor și comunităților în timpul iernii. De asemenea, am fost invitat la o conferință națională a lucrătorilor romi în octombrie, dar, din păcate, aceasta a fost anulată din cauza epidemiei. Îl laud pe Domnul, că am reușit să luăm toate materialele rămase și mă rog ca materialele distribuite să fie folosite de oameni în toate formatele și ca Domnul să le schimbe după voia Sa.

Traducerea Bibliei în limba Rromani Standard (TBRS)

Proiectul oficial de traducere (standard) a Bibliei în limba rromani, deși cu un an mai târziu decât era planificat, este acum (din octombrie) în curs de desfășurare. Înainte de aceasta, am reușit să particip la 3 reuniuni în luna septembrie. Primul a fost cu reprezentanți ai organizației americane Wycliffe. Au fost într-un turneu și au petrecut câteva zile aici (România). Au vizitat câteva comunități de romi (în județul Brașov și Mureș), timp în care am avut ocazia să îi cunosc, iar apoi am participat la o lungă întâlnire „maraton” la Brașov, unde am discutat despre posibilitatea de sprijin financiar pentru proiect. Aceștia au plecat cu o impresie pozitivă, iar în octombrie aceasta a dat roade, eliminând (pentru moment) obstacolul financiar care împiedica demararea noului proiect. Următoarea a fost cea cu pastorii romi, tot la Brașov, unde am putut participa la o întâlnire mai restrânsă, dar totuși prietenoasă, cu colegii mei. Cea de-a treia întâlnire a fost poate cea mai interesantă, care a avut loc la Craiova și la care au participat mai ales frații romi baptiști și penticostali din Sadova, dar și un frate rom care locuiește în Craiova, dar care slujește în zona aceea împreună cu soția sa, și un membru al Fundației Tineri pentru Misiune din Craiova care lucrează cu romii. Au fost discutate multe probleme, dar totul s-a încheiat cu un prânz amical. Atât la întâlnirea de la Brașov, cât și la cea de la Craiova, romii au avut o atitudine pozitivă față de proiect, dar să ne rugăm ca acestea să „dea roade” și în viitor.

În luna octombrie, proiectul de traducere a fost lansat oficial (mulțumim pentru rugăciunile ascultate), dar să ne rugăm în continuare ca Domnul să dea putere traducătorilor și colegilor implicați în traducere, astfel încât primele părți să fie finalizate cât mai curând.

Alte slujiri!

Predicile de acasă

Bineînțeles, slujirea mea în biserica de acasă și în înprejurimi a continuat, iar în această toamnă (octombrie) am avut marea bucurie de a putea face un botez. Patru tineri din biserica noastră au dat mărturie despre credința lor și au pecetluit-o în cadrul botezului. Bineînțeles, a continuat livrarea de pachete către familiile nevoiașe, în care continui să mă implic activ.

În plus, în septembrie am putut vizita un orfelinat din apropierea noastră, unde, cu sprijinul bisericilor din Idifaja și Suplac, am putut aduce un ajutor concret împreună cu dragostea prețioasă a Domnului.

În noiembrie am reușit să merg la Miercurea Ciuc, unde am putut ajuta un prieten drag și familia sa la treburile din casă. Cu această ocazie am putut sluji în bisericile din Ciuc și Vlăhița, și am vizitat și un grup de casă din Ciucsângiorgiu.

 Îi sunt recunoscător Domnului pentru toate slujbele la care am putut participa. Rugați-vă ca Domnul să folosească toate lucrurile pentru slava Sa și pentru zidirea Împărăției Sale!

Cu aceasta îmi iau rămas bun și vă doresc harul minunat al Domnului peste voi toți!

Mulţumiţi  Domnului împreună cu mine:

 • pentru că Domnul ne-a dat har și putere pentru slujire și în această toamnă;
 • pentru că s-a lansat noul proiect TBRS;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere;
 • pentru că Domnul m-a ținut sănătos în slujire.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca Domnul să-i călăuzească pe romi să recunoască importanța acestui nou proiect;
 • ca Domnul să-i binecuvânteze pe toți cei care lucrează la noul proiect;
 • ca Domnul să folosească materialele distribuite;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!