Noutăţi Despre Misiune Nr. 4/ 2019 – Zoltán Barabás

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” (Isaia 58:1a)


Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Vă salut pe toți și vă doresc har reînnoit și dragoste eternă, în această zi posomorâtă de iarnă. Iată că a trecut și toamna și a sosit iarna. Eu însă aș dori să mă opresc în fața Domnului și să mă uit cu mulțumire înapoi, la această toamnă lungă și minunată în care am putut simți atât de mult harul și binecuvântările minunate ale Lui.


Lucrarea mea în proiectul Rroma!

La începutul toamnei de obicei reîncepe viața „normală” (școala, servici etc.), iar eu anual încep cu bucurie noul an școlar cu toate bucuriile și greutățile sale. Ca și în anii anteriori, lucrarea ia amploare, de aceea ajutorul pentru oameni, și taberele ajung pe prim plan.


Orele biblice pentru copii și înregistrările

Am reînceput orele cu copiii, cele tradiționale, dar și cele cu grupa mică, frecventând în număr variat. Prietenul meu rom este în ultimul an de facultate, de aceea numai rareori mi se alătură în slujire. În acest an calendaristic am terminat perioada împăraților (regilor) din Biblie și am tras concluziile necesare pentru noi. Sunt în continuare mulțumitor Domnului pentru ei, dar să ne rugăm, ca Domnul să îi atingă și să transforme viețile lor, iar pentru mine să-mi dea înțelepciune pentru a continua această slujire.

Pe lângă aceasta o colegă a mea mi s-a alăturat din când în când, pentru că am continuat înregistrările și am ajuns în faza verificărilor. Pe lângă orele de copii, particip cu bucurie și la aceste întâlniri, pentru că am ocazia de a practica limba romilor și am oportunitatea de a învăța cuvinte și expresii noi.

Mulțumim Domnului pentru că am ajuns până aici, dar să ne rugăm, ca aceste materiale Biblice să fie folosite de mulți alți romi.


Proiectul din Oltenia

În lunile septembrie-octombrie am vizitat comunitățile din sudul României (Oltenia). Timp de 8 zile m-am dus la 7 comunități de romi (biserici și familii baptiste, penticostale etc.). Cu colegul meu din Satu-Mare am călătorit în aceste locuri și pe lângă prezentarea materialelor audio/video, am avut oportunitatea de a sluji prin predicare și mărturisire, să distribuim materialele și să avem discuții personale. Și de data aceasta sunt foarte recunoscător pentru aceste oportunități, pe care le-am avut în aceste locuri, dar să ne rugăm, ca Domnul să binecuvânteze Cuvântul rostit în orice format.


Conferința din Sarajevo

Numai după câteva zile după călătoria în Oltenia, am plecat mai departe la o conferință în capitala Bosniei-Herțegovina (la Sarajevo). Aici s-a organizat a patra Conferință Internațională Europeană pentru lucrătorii cu romii, care a luat amploare „globală”, pentru că au fost reprezentanți de pe cele 5 continente. La întâlnire au participat din 32 de țări (8 din afara Europei) cc. 300 de membri și poate pentru prima oară majoritatea fiind din mediul romilor. Tematica principală a întâlnirii a fost „Relațiile de parteneriat”, dar pe lângă sesiunile de prezentare au fost și seminarii la care am discutat despre construirea parteneriatelor pe plan național și internațional (proiectele și scopurile lor). Eu am învățat mult la aceste întâlniri și pe lângă construirea noilor relații, am distribuit și o cantitate mai mare de materiale. Seara am avut oportunitatea să vizităm orașul. Atât țara (am văzut jumătate din ea, N–S), cât și orașul, sunt foarte frumoase, dar din cauza războiului încă este foarte dezbinată (atât etnic cât și religios), și tensiunea este evidentă. Reconstruirea se desfășoară pe scară largă, atât fizic cât și spiritual (mai multe comunități evanghelice creștine se află în oraș), dar fiind o lucrare amplă este nevoie de mult ajutor. Sunt foarte recunoscător atât pentru oportunitatea de a participa, cât și pentru a sluji la această întâlnire, dar să ne rugăm atât pentru țară, cât și pentru capitală. În același timp să ne rugăm și pentru romii din Europa și din întreaga lume.   Conferința din Florești

Revenind din această călătorie, la sfârșitul toamnei am participat la încă o conferință organizată la Florești. Aceasta este organizată pentru lucrătorii cu romii din Transilvania, Banat și Crișana. Întâlnirea a durat doar 2 zile, dar a fost atât de încântător să revăd mulți colegi vechi și noi și să împărtășim bucuriile și greutățile atât pe plan personal cât și din slujire. Și aici am avut ocazia de a prezenta materialele și a împărtăși experiențele. Sunt foarte recunoscător Domnului, că am fost acolo și am învățat din experiențele colegilor.


Vizitele din Transilvania

După ce m-am întors de la Florești, am început vizitarea grupurilor de romi de acasă (Transilvania). Cu colegul meu din Satu-Mare am vizitat 10 localități (8 din Mureș și 2 din Bistrița-Năsăud), unde pe lângă Cuvântul predicat am înmânat și materiale, dar am avut ocazia și pentru discuții personale. Aceste vizite dorim să le continuăm și în iarna aceasta. Slăvesc pe Domnul și pentru aceste oportunități, unde am oferit și primit puțin din dragostea eternă a lui Isus, dar să ne rugăm ca acolo unde a ajuns Cuvântul Domnului să aducă roade pentru slava Sa.


Alte slujiri!

Slujirea de acasă

Desigur am continuat și slujirea din biserica locală și din împrejurimi, și paralel continuăm distribuirea pachetelor pentru cei nevoiași. Gloria să fie a Lui pentru fiecare oportunitate unde am putut sluji și participa, dar să ne rugăm, ca Domnul să folosească această lucrare, pentru zidirea Împărăției Sale.


Mulţumiţi Domnului împreună cu mine:

 • pentru înaintarea lucrărilor de verificare;
 • pentru distribuirea de materiale;
 • pentru conferințe folositoare;
 • pentru reluarea claselor de copii;
 • pentru că am ajutat la „zidirea” bisericilor;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere.

Rugaţi-vă:

 • ca romii să folosească spre binele lor materialele distribuite recent;
 • ca Domnul să binecuvânteze oamenii care ascultă Cuvântul Domnului;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și pe celelalte;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.


Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!