Noutăţi despre misiune Nr. 3/2022 – Zoltán Barabás

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” (Isaia 58:1a)

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Cu dragostea veșnică a Domnului, vă salut pe toți în această zi de început de toamnă. Deși este încă cald, a venit ploaia și, odată cu ea, temperatura scade încet. Acesta este un semn că toamna nu este doar în calendar, ci și că devine încet-încet realitate. Aș dori să arunc o nouă privire retrospectivă asupra verii trecute și să-L laud din nou pe Domnul cu mulțumiri pentru toată bunătatea și binecuvântările pe care le-am experimentat în această perioadă, pentru ca noi să putem continua să-L lăudăm pe Domnul împreună.

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

Vara oferă întotdeauna, în fiecare an, ocazii fericite și binecuvântate de a sluji. Și așa a fost și vara aceasta.

Orele de Biblie pentru copii

La începutul verii, am continuat cu lecțiile biblice pentru copii și am reușit să ajungem la sfârșitul cărții Judecătorii. Mai târziu, în vară, am vizitat comunitatea pentru că am vrut să-i întâlnesc pe adulți, care în acest sezon se află mai mult în Germania, dar acum s-au întors acasă pentru o perioadă scurtă de timp. În timpul acestor vizite am adus și ajutoare materiale, deoarece familiile din biserica noastră organizaseră o colectă (haine, încălțăminte, etc.), pe care le-am dus la ei. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a sluji, dar mă rog ca Domnul să facă minunea convertirii și renașterii în viețile copiilor și adulților!

Traducerea Bibliei în limba Rromani Standard (TBRS)

În scrisoarea mea precedentă, v-am spus, că traducerea Ioan 18-21 a fost finalizată și publicată, atât sub formă de broșură, cât și pe internet (site și Facebook). La sfârșitul primăverii am vizitat o comunitate din județul Mureș. Aici am făcut o prezentare comună cu colegii noștri în fața liderilor bisericii locale, folosind broșura. Două săptămâni mai târziu, am vizitat din nou această comunitate și am participat, în calitate de observator, la un studiu biblic folosind acest material. În timpul verii, am vizitat o altă comunitate din județul Mureș, unde am făcut aranjamente cu liderul comunității locale pentru a lucra împreună (verificări, prezentări, etc.) Apoi, în timpul vacanțelor și concediilor, am luat o pauză de la această slujbă, dar sper să o reluăm cu forțe proaspete în toamnă. Traducerea și verificarea capitolelor 1-6 din Ioan este foarte avansată și sperăm să traducem și să publicăm întreaga Evanghelie în acest an. Îi mulțumim Domnului, pentru ceea ce s-a realizat până acum, dar ne rugăm atât pentru munca de traducere, cât și pentru cea de distribuire în toamnă.

Taberele

Dacă este vară, bineînțeles că există și tabere. Anul acesta am participat la două tabere. Prima este tabăra obișnuită a personalului, organizată de Wycliffe România (la Boga), unde ne întâlnim anual cu colegii și familiile lor timp de o săptămână. Dimineața aveam întâlniri cu colegii, împreună cu devoțiuni comune, iar după-amiază aveam activități comune (drumeții, jocuri, sport, conversații etc.). Am reușit să discutăm și despre traducerea Bibliei în limba romani în timpul întâlnirii, iar în timpul liber mă bucuram de conversații personale în comunitate. Lăudați-L pe Domnul pentru diversele lucrări de traducere a Bibliei, atât în țară cât și în străinătate, dar rugați-vă, pentru ca Cuvântul tradus să dea roade.
Cealaltă tabără se organizează tot anual, și anume tabăra de corturi pentru tineri organizată de biserica noastră. Și în acest an, am avut un număr mare de cereri de înscriere, iar un număr bun de tineri, care nu proveneau direct din biserica noastră sau chiar din confesiunea noastră. Dimineața aveau loc prezentări, în care acum a vorbit mai ales un frate invitat, dar și pastorul, iar într-o zi am fost și eu. După-amiază, pe lângă munca în tabără, accentul era pus pe recreere (sport, lectură, discuții etc.). Pe lângă acestea, am avut și câteva zile de excursii, în care am vizitat anumite locuri. Seara, am avut mărturii în jurul focului de tabără, unde am auzit povești de viață și am văzut minunata lucrare transformatoare a Domnului. Îl laud pe Domnul că El încă mai caută oameni în acest fel, dar ne rugăm ca vorbele rostite să nu fie niciodată în zadar, ci să aducă roade în inimi.

Alte slujiri!

Predicile de acasă

Slujirea mea în biserica de acasă și în district a continuat, desigur împreună cu distribuirea pachetelor. În timpul verii, această slujire a devenit și mai intensă, atunci când eram acasă, deoarece mulți dintre frații și surorile, care slujeau erau și ei plecați, așa că aveam mai multe oportunități de slujire. De asemenea, din păcate, a trebuit să participăm la o slujbă de înmormântare, ceea ce este foarte trist, deoarece este a patra persoană de vârstă mijlocie, care moare din această comunitate. Dumnezeu îi avertizează, pe ei și prin ei pe noi, să ne pocăim și să-l slujim pe El. Îi sunt recunoscător Domnului pentru toate slujirile și oportunitățile la care am putut participa. Rugați-vă ca Domnul să folosească toate lucrurile pentru slava Sa și pentru zidirea Împărăției Sale.

Mulţumiţi  Domnului împreună cu mine:

 • că am putut continua orele de biblie cu copii;
 • că avem unele părți din Evanghelia lui Ioan și traducerea continuă;
 • pentru mesajele din tabere;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere;
 • pentru că Domnul m-a ținut sănătos în slujire

Rugaţi-vă pentru:

 • Domnul să asigure continuarea cu succes a proiectului de traducere în limba rromani standard.;
 • să putem continua distribuirea materialelor;
 • Domnul să folosească materialele distribuite;
 • Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!