Noutăţi despre misiune Nr. 2/2022 – Zoltán Barabás

,

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” (Isaia 58:1a)

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

„Dragostea nu piere niciodată” (1 Cor. 13,8), căci aceasta este Dumnezeu însuși, după cum spune Biblia (1 Ioan 4:8). Cu această iubire veșnică vă salut pe toți în această zi de început de vară. Îl laud pe Domnul pentru că mi-a dat ocazia de a experimenta această dragoste și în primăvară, ca să o pot transmite și altora. Acum aș dori să vă împărtășesc pe scurt câteva dintre binecuvântările pe care le-am trăit, pentru ca noi să putem continua să-L lăudăm pe Domnul împreună.

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

Primăvara a adus noi oportunități, dar și noi provocări în „umbra” războiului din vecinătate.

Orele de Biblie pentru copii

„Finisajele” la proiectul derulat de vechiul SIL au fost în sfârșit finalizate în timpul iernii. Dintre acestea, a mai rămas doar studiul biblic pentru copii, care se desfășoară cu sprijinul unei alte organizații (externe), după cum am menționat deja. În timpul primăverii am mers mai departe și am reușit să studiem epoca lui Iosua și a Judecătorilor după Moise. Mă bucur că au memorat multe și că își pot aminti multe dintre învățăturile de bază din ceea ce au învățat, dar este nespus de important ca Duhul Sfânt să le aplice în viața lor de zi cu zi. Așa că continui să fiu recunoscător pentru acest grup mic și pentru entuziasmul lor, dar trebuie să ne rugăm în continuare ca Cuvântul să nu dispară din viața lor fără urmă!

Traducerea Bibliei în limba Rromani Standard (TBRS)

Mă bucur să vă anunț, că am terminat capitolele 18-21 din Evanghelia după Ioan. Acestea au fost verificate și tipărite. Eu sunt recunoscător Domnului, că am putut ajuta la procesul de corectare atât online, cât și în persoană. A avut loc o întâlnire într-un sat din apropiere, unde am prezentat procesul de corectare cu colegii, în casa unei familii Gabor. Din păcate, mica broșură a fost gata abia după Paște, dar am reușit să o producem în format audio și video, așa cum am plănuit, și este disponibilă și ca aplicație pentru telefon. Toate acestea pot fi găsite pe un site separat (biblia-rromani.ro) și pe o pagină de facebook (Traducerea Bibliei în Limba Romani Standard). Am început acum să distribuim și să popularizăm materialele la sfârșitul primăverii și am dori să continuăm acest lucru în vară, dar voi raporta acest lucru în următoarea mea scrisoare. În paralel, traducerea și corectarea capitolelor 1 – 6 din Ioan sunt în curs de desfășurare. Între timp, în cursul primăverii, am reușit să ne întâlnim din nou la Brașov pentru o întâlnire de lucru cu partenerii (comitetul de traducere pentru romi, traducătorii, colegii de la Wycliffe România și SIL), care a fost foarte utilă pentru noi toți. Mulțumim Domnului pentru ceea ce am făcut până acum, dar haideți să ne rugăm atât pentru activitatea de traducere, cât și pentru cea de distribuire în timpul verii.

Întâlnirea lucrătorilor Romi

Întâlnirea națională a lucrătorilor romi, amânată din toamna anului trecut, a fost organizată în această primăvară. Eu am fost înscris oficial de anul trecut, dar acum a reușit să vină și colegul meu. Cele 5 zile de întâlnire cu călătorie inclusă au fost foarte binecuvântate și utile. Tema săptămânii a fost: „Cum este restaurată demnitatea umană în Hristos?” Prezentările și seminariile au fost foarte educative și provocatoare. Discuțiile au fost în două limbi (română și engleză) și a trebuit să traduc de mai multe ori (engleză – română și engleză – maghiară). În plus, am avut o prezentare cu colegul meu. Am avut ocazia să mă întâlnesc și să vorbesc cu vechi prieteni/colegi, dar și să cunosc alții noi. Așa că, deși unele părți au fost puțin obositoare, m-am simțit foarte bine acolo. Îl laud pe Domnul pentru această oportunitate, dar mă rog pentru lucrătorii romi ca Domnul să îi binecuvânteze pentru ca ei să își poată continua slujirea chiar și atunci când apar dificultăți.

Alte slujiri!

Predicile de acasă

Slujirea mea în biserica mea de acasă și în împrejurimi a continuat, bineînțeles împreună cu distribuirea pachetelor. În primăvară mi-am vizitat din nou prietenii din Miercurea-Ciuc și am reușit să continuăm lucrările în jurul casei. În timpul șederii mele aici, păstorul local m-a rugat și pe mine să slujesc cu o predică, lucru pentru care sunt foarte recunoscător. De asemenea, am vizitat o biserică din zonă (în județul Mureș) unde nu mai fusesem de mult timp (am predicat și am făcut o prezentare).

Îi sunt recunoscător Domnului pentru toate slujbele la care am putut participa. Rugați-vă ca Domnul să folosească toate lucrurile pentru slava Sa și pentru zidirea Împărăției Sale.

Mulţumiţi  Domnului împreună cu mine:

 • că Domnul ne-a dat putere și oportunități pentru a continua slujbele și în primăvară;
 • că avem unele părți din Evanghelia după Ioan;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere;
 • pentru că Domnul m-a ținut sănătos în slujire.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca proiectul de traducere în limba rromani standard să continue cu succes;
 • să putem continua distribuirea materialelor;
 • ca Domnul să folosească materialele distribuite;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!