Noutăţi despre misiune Nr. 1/2023 – Zoltán Barabás

,

„Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!” (Isaia 58:1a)

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Cu dragostea veșnică a Domnului, vă salut pe toți în această zi de început de primăvară. Încet-încet, frigul începe să cedeze și se topesc streșinile. Îi sunt foarte recunoscător Domnului pentru că m-a ajutat să trec cu bine prin acest anotimp dificil al iernii. Deși am fost bolnav în timpul iernii, Domnul m-a ferit de boli majore și mi-am revenit ușor de la frig. Aș dori să vă invit din nou să reflectați puțin asupra modului în care Domnul m-a condus prin această perioadă, astfel încât să continuăm să Îl slăvim împreună.

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

Iarna este întotdeauna o provocare din punct de vedere fizic, mai ales în vremuri atât de dificile, dar poate  fi o oportunitate mult mai mare din punct de vedere spiritual.

Orele de Biblie pentru copii

Sesiunile au continuat aici în mod regulat. În luna decembrie am reușit să studiem viețile lui Samuel și Saul. De Crăciun, bineînțeles am recapitulat povestea nașterii lui Isus. Am avut și o mică sărbătoare de Crăciun și, bineînțeles, am dat și cadouri. În timpul Anului Nou am fost implicați în studiul vieții lui David și suntem acum la domnia sa. Anul Nou a adus și o altă mare surpriză, familia roma, în casa cărora care țin sesiunile, a început să viziteze regulat biserica din Târgu-Mureș. Mă bucur că grupul mic continuă să participe cu entuziasm la întâlniri, dar mă rog ca Domnul să facă lucrarea Sa prețioasă de mântuire atât în viața copiilor, cât și a adulților!

Traducerea Bibliei în limba Rromani Standard (TBRS)

Proiectul de traducere a Bibliei a continuat. Echipa de traducători a reușit să finalizeze nu numai traducerea Evangheliei după Ioan, ci și corecturile și revizuirile necesare. Acum se află la tipografie și va fi tipărită în curând. O versiune audio este, de asemenea, în curs de pregătire în varianta finală de redactare, astfel încât aceasta ar trebui să fie disponibilă în curând. Între timp, traducătorii au început și traducerea Faptelor Apostolilor. Mulțumiți Domnului pentru ceea ce s-a făcut până acum, dar rugați-vă ca atât munca de traducere, cât și cea de distribuire să continue.

Alte slujiri!

Predicile de acasă și misiunea în spital

În timpul iernii, slujirea mea în biserica locală și în district a continuat, în special în timpul sărbătorilor. Înainte de Crăciun, bineînțeles, am vizitat familiile nevoiașe și le-am distribuit pachetele de Crăciun.

De asemenea, în perioada Crăciunului, am putut vizita din nou copiii bolnavi care și-au petrecut sărbătorile în spital, deoarece aveau nevoie de îngrijire constantă. Eu și prietenul meu din congregație am reușit să ne alăturăm echipei preoteasei reformate a spitalului și am vizitat secțiile pentru copii ale marelui spital din Mureș. Am cântat, am împărtășit Cuvântul și am împărțit pachete pe coridoare, iar pentru mamele care nu puteau ieși din saloane, pachetele au fost duse de către fete. Îi mulțumim Domnului pentru binecuvântările date în timpul sărbătorilor, dar să ne rugăm ca binecuvântările date să nu fie niciodată în zadar, ci să rodească în inimi.

Vizitele și înmormântările

Slujirea Cuvântului a continuat în alte biserici din afara districtului meu natal. În decembrie, am vizitat o biserică de sprijin din județul Harghita și, pe lângă Cuvânt, am putut face o scurtă prezentare despre slujirea mea printre romi. În plus, o dată pe lună, în timpul iernii, am fost invitat să slujesc într-un district vecin. Am fost bucuros să răspund acestor solicitări.

Cu toate acestea, în noul an, mă așteptau noi provocări. În primul rând, am participat la un serviciu de evanghelizare într-o comunitate de romi, unde am avut ocazia să depun mărturie și în același timp, a trebuit să particip la trei înmormântări. Prima a fost o înmormântare românească (ortodoxă), unde a trebuit să slujesc doar ca șofer  pentru unul din membri bisericii noastre. A doua a fost mai apropiată, deoarece mama dragă a prietenului meu, pastor, pe care o cunoșteam personal, a decedat. Cea de-a treia a fost una deosebită, deoarece a fost o înmormântare romă. Tatăl unei femei membre a familiei din Porumbeni, pe care o vizitez, a decedat. Pe dânsul îl cunoșteam, dar numai puțin. A fost, de asemenea, o slujbă ortodoxă, dar și aici a fost necesar să fiu alături de familia îndoliată în momentele dificile. Tot în aceea săptămână s-a întâmplat o tragedie, pentru că unei familii de romi de 11 persoane i-a ars casa în Porumbeni. I-am vizitat și noi și cu această ocazie am distribuit pachete de ajutor de la o biserică de romi din vecinătate. Îi sunt recunoscător Domnului pentru toate slujbele și oportunitățile la care am putut participa. Rugați-vă ca Domnul să folosească toate lucrurile pentru gloria Sa și pentru zidirea Împărăției Sale! Cu aceasta, îmi iau rămas bun și vă doresc harul uimitor al Domnului peste voi toți! Domnul să vă binecuvânteze.

Mulţumiţi  Domnului împreună cu mine:

 • că studiile biblice pentru copii au continuat;
 • că traducerea Evangheliei după Ioan s-a terminat;
 • că am putut slujii în bisericile de romi;
 • că Domnul a continuat să-mi trimită tot ceea ce am nevoie, atât fizic cât și spiritual, pentru muncă și în viața personală;
 • că Domnul m-a ținut sănătos în slujire.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca Evanghelia după Ioan să fie publicată și răspândită;
 • ca traducerea cărții Faptele Apostolilor să continue;
 • ca să reușesc în slujire atât în comunitatea romă, cât și în cea maghiară;
 • ca Domnul să continue să asigure ceea ce este necesar în toate domeniile (material, personal, spiritual, etc.);
 • ca Domnul să binecuvânteze și să folosească comunitățile de romi din țară și din străinătate;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!