Noutăţi despre misiune Nr. 1/2019 – Zoltán Barabás

„Strigă în gura mare, nu te opri!  Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă!”  (Isaia 58:1a)


Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Vă doresc un an nou fericit și binecuvântat tuturor. În sfârșit a sosit primăvara și eu sunt atât de recunoscător, că aceasta a adus speranță nouă de viață în natură. Noul an și pentru mine aduce un nou elan, văzând înaintarea căldurii în defavoarea vremii reci. Slăvesc pe Domnul, că a fost cu mine și în timpul vremilor reci și de aceea aş dori acum ca împreună să ne uităm la grija/ providența Sa minunată, cu care lucrează atât în mine cât şi prin mine.


Lucrarea mea în proiectul Rroma!

În timpul iernii viața „se schimbă” și la noi. Pentru că oamenii sunt mai mult acasă, avem mai multe posibilități pentru întâlniri (de biserică sau familiale) și pentru discuții personale.


Orele de Biblie pentru copii

Orele de biblie cu copiii care au reînceput din toamnă au continuat și în timpul iernii, și am ajuns cu studiul la sfârșitul vieții lui David. Continuăm să predăm în limba rromani și să învățăm versete de memorat. Eu învăț multe lucruri noi în timpul traducerii, dar e bine să memorez împreună cu copiii. Versetele astfel traduse încep să se adune și dorim ca pe termen lung să fie disponibile și pentru alți învățători. Pe lângă aceasta desigur la crăciun am organizat mica nostră serbare anuală de crăciun, care este așteptată cu nerăbdare de către copii. Eu în continuare sunt mulțumitor Domnului, pentru această mică grupă, dar desigur vă rog și mai departe să vă rugați pentru ei ca atât lecțiile biblice, cât și versetele traduse, să aducă rod, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung în viețile lor.Înregistrările

Înregistrările în limba rromani este un alt domeniu, în care se poate progresa mai ușor în timpul iernii. Știți, că înregistrările iau mai mult timp, astfel putem acorda mai multă atenție iarna, când lucrările de afară se întrerup. În această iarnă am continuat înregistrările traducerii orale (One Story – O Poveste) începute anul trecut. Deși traducerea se produce oral (așa cum am povestit în scrisoarea anterioară), în timpul verificării trebuie folosită și transcrierea acestora, ca să se poată corecta. În afară de aceasta, după verificare, trebuie reînregistrat, ca să putem produce CD/DVD-uri, stick-uri și să distribuim pe internet. În afară de formatul audio, cu ajutorul neprețuit al colegului nostru din Satu Mare, am realizat producerea lor și în format video (cu imagini – poze/desene), astfel nu numai că se poate aude, dar se pot și viziona multe dintre povestiri. În perioada următoare dorim să continuăm acest proces și să distribuim la cât mai multe communități.

Slăvesc pe Domnul pentru echipa noastră, cu care putem lucra împreună și pentru puterea și progresul realizat în acest domeniu al lucrării.Vă rog însă să ne rugăm, ca Domnul să folosească materialele produse, la pocăința și întărirea vieții câtor mai multe persoane.


Vizita în Oltenia

Încă de la începutul lunii decembrie am reușit să vizităm Oltenia (Sudul României) cu colegul meu și am continuat distribuirea materialelor traduse în toamnă. Am vizitat localități deja cunoscute și altele noi. Am reușit să încurajăm, să îndemnăm și să chemăm oameni la pocăință atât prin viu grai (mărturie/ predică), cât și prin înregistrări (CD/DVD). Nu putem să ne plângem de vreme, cu toate că a fost atât zăpadă cât și ger, pentru că Domnul ne-a ocrotit, și cu ajutorul Lui am călătorit fără accidente sau probleme mari. Eu sunt foarte recunoscător Domnului, că am putut fi acolo în aceste locuri, am putut învăța multe lucruri de la alți oameni și am putut sluji acestor oameni. Să ne rugăm, ca Domnul să binecuvânteze Cuvântul  rostit în orice format și Domnul să lucreze la pocăința și întărirea cât mai multor oameni.


Alte slujiri!

Predicile, distribuirea pachetelor, misiune în spital și concediul medical

Desigur am continuat și slujirea din biserica locală și din împrejurimi, dar în timpul sărbătorilor devine și mai intensivă. Aici trebuie să menționez că am continuat vizitarea bolnavilor și distribuirea pachetelor pentru familiile sărace și nevoiașe. Înainte de crăciun, deja tradițional, am vizitat spitalul cu un grup mic din biserica noastră locală. Și de această dată am vizitat secția de pediatrie, unde am putut sluji atât prin Cuvântul Domnului, cât și cu un mic pachet pentru cei mici și părinții lor. Totdeauna mi se strânge inima, când trebuie să slujesc între aceste vieți tinere, aș zice fragede, și astfel realizez și simt puțin „consecințele dezastruoase” ale păcatului. Sunt foarte recunoscător Domnului pentru sănătatea mea, și mă rog ca Domnul să le dea însănătoșire fizică și spirituală atât lor, cât și familiilor lor. Nu în ultimul rând trebuie să menționez, că la sfârșitul lunii ianuarie am avut și eu probleme de sănătate. Am trecut printr-o boală mai serioasă cu care nu m-am mai confruntat, dar Domnul mi-a dat ajutor atât prin doctori, cât și prin prieteni/rude, așa că am trecut destul de repede peste ea și la începutul lui februarie am reintrat în lucrare.


Sunt foarte recunoscător Domnului pentru toate oportunitățile de slujire și a lucrărilor făcute. Să ne rugăm în același timp ca El să folosească totul pentru gloria Sa şi pentru zidirea Împărăției Sale.


Motive de rugăciune:

Mulţumiţi  Domnului împreună cu mine:

 • pentru că am produs mai multe materiale audio și video;
 • pentru că am putut distribui mai multe materiale;
 • pentru că am continuat orele cu copii;
 • pentru că am putut vizita un grup de copii bolnavi și un grup de „nevoiași”;
 • pentru că am ajutat la „zidirea” bisericilor;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care  mă  susțin  din toate punctele de vedere.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca romii să folosească spre binele lor materialele distribuite recent;
 • ca Domnul să dea însănătoșire pentru cei bolnavi fizic și spiritual;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze  în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.


Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!