Ne mutăm din Etiopia, dar continuăm slujirea dintr-o nouă locație – familia Cuceuan

,

„Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.” Isaia 58:11

Dragii noștri,

Scriem această scrisoare, dorind să vă informăm despre planurile noastre de viitor, planuri care s-au conturat în ultima lună, după ce ultima noastră scrisoare de informare v-a fost trimisă și să vă spunem câteva cuvinte despre ultima noastră călătorie în Tanzania.

Anul trecut, când ne-am reîntors în Etiopia aveam ca obiectiv finalizarea programului de internship (perioada de pregătire), în cadrul echipei GSLT Africa. Cu ajutorul Domnului, am reușit să terminăm cu bine acest program, iar acum, ni s-a propus să ne reîntoarcem în România pentru a ajuta echipa GSLT, care s-a stabilit la Oradea.

Față de anul trecut au avut loc câteva schimbări, atât la nivelul conducerii echipei GSLT Africa, cât și la nivelul conducerii GSLT pe plan internațional. S-au produs câteva schimbări și la strategia de lucru a GSLT, astfel dar, noii misionari care doresc să lucreze cu Surzii în Africa, Asia sau Europa, trebuie să meargă în România pentru programul de internship. Noul lider al GSLT Africa, Geri, și soțul dânsei Harry (care este consultant în traducerea Bibliei), locuiesc în Oradea de aproape de 2 ani de zile. Momentan, în România se află și 6 persoane noi care doresc să lucreze în traducerea Bibliei în limbajele semnelor, iar acum au început programul de internship.

Slujirea și colaborarea noastră cu echipele cu care am lucrat până acum în Africa, va continua. Slujirea continuă, doar locația se schimbă. Liderii GSLT ne-au propus să ne continuăm activitatea din Oradea, acolo unde am putea ajuta și în cadrul programului de pregătire pentru noii membri, dar totodată, să continuăm lucrarea în Africa, urmând ca eu (Ionuț), să fac scurte călătorii periodice (pentru 2-3 săptămâni), pentru a vizita și a lucra alături de echipele de traducere din Africa.

Nu a fost deloc ușor să decidem să ne întoarcem în România pentru o perioadă – momentan nu știm cât vom sta în România, dar cert este faptul că ne dorim să ne reîntoarcem în Africa pe viitor. La decizia noastră au contribuit și câțiva factori precum: bugetul nostru lunar, care nu este îndeajuns pentru a acoperi costurile pentru a trăi în Etiopia, legile promulgate de guvernul acestei țări, care îngreunează activitatea desfășurată de ONG-uri, nevoia echipei GSLT și modul în care putem răspunde noi nevoilor echipei, dar și nevoile Wycliffe România, care în prezent are nevoie de ajutorul nostru în biroul din Oradea (o parte din timpul nostru vom lucra în biroul Wycliffe).

Împreună cu liderii GSLT și ai Wycliffe România am decis să revenim în țară pe 15 septembrie și sperăm ca până la finalul lunii octombrie să reușim să ne stabilim la Oradea. Vă rugăm să ne susțineți în rugăciune în aceste momente – abia ce ne-am întors din Tanzania, acolo unde ne-am întâlnit și cu Geri și Harry și am clarificat anumite aspecte cu privire la slujirea noastră, iar acum trebuie să ne pregătim pentru călătoria spre România. Nu este tocmai ușor deoarece trebuie să vindem din lucrurile pe care le avem aici (mobilă, obiecte de uz casnic), să ne pregătim bagajele și să ne luăm rămas bun de la prietenii și colegii noștri de aici. Pe lângă toate acestea, nu va fi deloc ușor după ce vom fi ajuns în România. Dorim să vizităm bisericile care ne-au susținut în rugăciune și financiar, va fi nevoie să mergem și la medic să facem niște analize medicale, am dori să avem parte și de câteva zile de odihnă și bineînțeles, între timp, să planificăm mutarea la Oradea.

Avem nevoie de sprijinul dvs. în rugăciune, dar vom avea nevoie și de sprijin financiar în continuare. Credem că odată cu mutarea noastră în România, și cheltuielile vor fi ceva mai mici. Până acum am locuit în Etiopia și am lucrat de la distanță cu echipele din Tanzania, Uganda și alte câteva echipe din Africa. Locuind în România și continuând lucrarea din Africa, costurile de trai și costurile pentru internet (foarte scump și limitat la 4 GB trafic lunar) vor fi mult mai mici. Nu va mai fi nevoie să plătim nici taxă pentru permis de muncă, taxă destul de mare în Etiopia. Rugați-vă pentru suportul financiar de care vom avea nevoie. Avem nevoie de călăuzirea și ajutorul Domnului, în procesul de promovare a lucrării și de strângere de fonduri. Avem nevoie de persoane și biserici care să se alăture lucrării de traducere a Scripturii în limbajele semnelor și să ne susțină financiar.

Câteva cuvinte despre călătoria în Tanzania

Am avut un timp binecuvântat în Tanzania, cu toate că am avut parte de trei săptămâni pline și am fost foarte ocupați. Domnul ne-a ajutat și ne-a dat putere să ne îndeplinim majoritatea obiectivelor. Au intervenit și alte lucruri urgente și importante care au necesitat atenția noastră și nu putem decât să Îi mulțumim Domnului pentru tot ce s-a realizat în aceste trei săptămâni.

Am organizat și o întâlnire, la care au participat pastori surzi și auzitori și lideri de organizații și agenții de misiune. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta lucrarea de traducere a Scripturii în limbajul semnelor din Tanzania și de a pune bazele unui parteneriat între cei prezenți și echipa de traducere. A fost o întâlnire bună, și o mare parte a celor prezenți doresc să se implice într-un fel sau altul, contribuind astfel la munca de traducere.

Vom reveni cu mai multe detalii și poze din Tanzania în următoarea noastră scrisoare.

Până atunci, vă încredințăm în brațul Domnului și nădăjduim să ne revedem cu bine în România.

Vă mulțumim pentru susținerea dvs. în rugăciune și financiar. Este o binecuvântare și suntem încurajați să știm că vă avem alături – Domnul să vă răsplătească generozitatea și dragostea pe care o aveți pentru noi și pentru Surzii din Africa.

Mulțumim Domnului pentru:

  • călătoria în Tanzania și protecția Lui
  • sănătate, protecție fizică și spirituală
  • călăuzire și înțelepciune în luarea deciziilor
  • timpul petrecut în Etiopia și pentru toate experienețele avute aici
  • toți cei care susțin lucrarea din Africa, financiar, prin rugăciune și/sau încurajări.

Cu drag, din Addis Ababa,

Ionuț și Daniela Cuceuan