Motive rugăciune și vești din Papua Noua Guinee – familia Dumitriu

,

Dragi frați și surori,

În această scrisoare am dori să vă împărtășim câteva mărturii care ne încurajează să continuăm lucrarea pe care credem că Dumnezeu ne-a încredințat-o aici, în Papua Noua Guinee (PNG).

În mai, am participat la atelierul de traducere din Lae timp de două săptămâni, facilitând munca echipelor de traducere din Patep și Central Buang. După atelier ar fi trebuit să mergem în Mapos (Buang), dar a trebuit să ne amânăm vizita de două ori, din cauza decesului unui deputat care făcea parte din grupul lor lingvistic, iar mai apoi din cauza tensiunilor legate de alegeri. Ne rugăm ca toate barierele să fie date deoparte ca în septembrie să putem continua cursul de studiu biblic exegetic cu oamenii din Buang. Rugați-vă cu noi ca interesul buangilor pentru înțelegerea Cuvântului să rămână ridicat! Rugați-vă și pentru sănătatea traducătorului principal, Mose, care are peste 70 de ani. Un mic sistem solar a fost dat echipei de traducere pentru a alimenta laptopul echipei folosit în sat. Rugați-vă ca echipa să utilizeze corect sistemul și să nu se defecteze!

Suntem mulțumitori Domnului că am putut reorganiza lucrurile și am putut să mergem din Lae direct la Bulolo, pentru a termina cursurie de studiu biblic exegetic cu studenții și instruirea profesorilor de la Școala Biblică Impact. Am predat 4 săptămâni, încheind cu o mini-cremonie de absolvire (adevărata absolvire urmând să fie în decembrie) și de rămas bun, organizată de studenți, profesori și conducerea școlii. Odată cu terminarea acestor cursuri, ne-am încheiat lucrarea și cu Școala Biblică, fiind ultimul proiect din această regiune în care am fost implicați. De aceea, ne-am mutat din casa pe care am închiriat-o în ultimii 4 ani în Bulolo. Asta nu înseamnă că nu pot apărea  proiecte în care să colaborăm cu ei din nou în viitor. Ultimele două săptămâni la Bulolo au fost foarte emoționante. A fost un timp în care ne-am luat rămas bun de la prieteni dragi, cei din Patep, cei de la școala biblică și din biserica învecinată, sau câțiva din personalul de vânzări al Companiei Forestiere (care deține diferite tipuri de magazine în Bulolo) precum și de la un manager australian de la aceeași companie. Despărțirea nu ne-a fost ușoară. 

Esrom, care a fost ordonat recent pastor evanghelist și a participat la cursul din Bulolo, a spus: „Este un mare ajutor și avantaj să particip la acest curs de studiu biblic cronologic. E extraordinar că am primit acest ghid de studiu care îmi va fi de folos pentru toți anii cât voi sluji ca pastor.” Vezi video aici https://youtu.be/gnlYOb5YM8I

În timp ce eram în Bulolo, ne-au vizitat câțiva dintre prietenii noștri din Patep. Am fost atât de bucuroși să-i revedem, mai ales că aceasta era ultima noastră vizită planificată în zonă. Ne-am îmbrățișat ca frați și surori, și chiar ne-au dat lacrimile. Cu această ocazie, unul dintre prietenii noștri și unul dintre cei mai capabili absolvenți ai programului de Studiu Biblic Exegetic din Patep, ne-a mărturisit, că la începutul cursului și-a pierdut interesul, pentru că a văzut că nu va avea câștig financiar din asta. Nu era singurul care gândea așa. Deși era învățător la școala duminicală, a abuzat de alcool și a folosit droguri botanice. Pentru că ne-am menținut relația cu el și l-am tot încurajat să vină la curs, el a continuat să participe. În timpul programului de aproape 4 ani, treptat el a înțeles Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce a dus la transformarea vieții sale și a renunțat la acele obiceiuri rele. Foamea lui pentru Cuvânt a crescut și a devenit un student foarte activ. Ne-am simțit foarte încurajați de mărturia lui, știind că acum este foarte pasionat de Cuvântul lui Dumnezeu și folosește chiar și metoda inductivă de studiu, pe care a învățat-o la curs, în școala duminicală. Împreună cu ceilalți absolvenți, el împărtășește Cuvântul în alte sate din Patep. De asemenea, el se gândește să devină evanghelist într-o zonă unde câțiva Patepi locuiesc departe de satele lor. Aceștia au cerut ca să se trimită încă un lucrător bisericesc deoarece regiunea este mare și unul singur nu poate face față nevoilor. Dumnezeu să-i folosească în continuare pe cei instruiți să conducă studii Biblice exegetice, astfel încât, prin munca lor, foamea pentru Scriptură și credință autentică să crească în comunitățile Patep! Rugați-vă ca ei să continue să se întâlnească, să studieze Biblia împreună, să se roage împreună, și să-i învețe pe alții, indiferent de dificultățile cu care se pot confrunta!

Rugați-vă și pentru unul dintre satele Patep care a fost prins în capcana unui joc de noroc! Ca urmare, oamenii au ajuns să-și neglijeze aproape în totalitate munca, familia, și viața spirituală! Acesta este același sat în care oamenii se temeau de noi că le vom fura limba și secretele pentru a face magie cu ele. Rugați-vă ca Dumnezeu să li se descopere, și ca singurul absolvent din acea regiune să rămână puternic în credință și să continue să aibă o inimă slujitoare către ei!

Acum suntem la centrul de misiune din Ukarumpa. De anul trecut ne rugăm și cercetăm, ce vrea Dumnezeu să facem cu acest material de Studiu Biblic Exegetic Cronologic pe care l-am dezvoltat. Știam că vom termina cursul cu cei din Patep și la Școala Biblică din Bulolo, așa că am căutat alte oportunități la centru și în jurul lui, pentru perioadele dintre atelierele din Lae, în Buang, sau alte sate. După multe discuții și planificări, în colaborare cu directorul pentru relații strategice al organizației, în iulie am reușit să aducem împreună 8 reprezentanți din 4 școli biblice din provincie pentru a face o prezentare a materialului, precum și a oportunității ca profesorii lor să fie instruiți să-l folosească în cadrul școlii, sau pentru propria lor dezvoltare profesională. Ei au fost foarte mulțumitori și s-au bucurat de oportunitate. Deoarece materialul este vast, unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care ar putea să-l încorporeze în programul lor școlar existent. Până acum, una dintre școlile biblice a confirmat că va trimite 4 profesori să înceapă instruirea între 15-26 august, aici, la Ukarumpa. Întrucât situația și nevoile fiecărei școli sunt foarte diferite, ne rugăm ca Dumnezeu să deschidă ușile potrivite la momentul potrivit, și oamenii potriviți să vină pentru a aprofunda înțelegerea Scripturilor, iar Dumnezeu să fie glorificat prin aceasta!

De ce am încheiat lucrarea cu Patep? După trimiterea ultimei scrisori de informare, unii dintre dumneavoastră au avut câteva întrebări care ne-au determinat să clarificăm unele lucruri  Anul acesta am încheiat lucrarea cu oamenii Patep, deoarece am planificat încă de la început să investim aproximativ 3 ani în pregătirea și ucenicirea lor. Această perioadă a fost prelungită la 4 ani, din cauza vizitei neplanificate în România datorată situației covid și a bolii și decesului tatălui lui Hajni. În principiu, faptul că am terminat programul planificat de studiu biblic cu ei, precum și alte circumstanțe, ne-au arătat că este momentul potrivit pentru a face un pas mai departe și a începe aceeași lucrare într-un loc nou. După cum am afirmat și în ultimul nostru buletin informativ, relația noastră cu ei nu s-a încheiat, iar la atelierele de traducere lucrăm în continuare cu echipa de revizuire a NT. Limba poporului Central Buang este din aceeași familie lingvistică cu cea a poporului Patep și face parte, de asemenea, din Proiectul Multi-lingvistic Huon Gulf, în care suntem implicați de când lucrăm cu Patepii. Prin urmare, liderul nostru ne-a sfătuit să-i întrebăm pe cei din Buang dacă sunt interesați să facem această serie de cursuri cu ei, iar ei au avut un răspuns foarte pozitiv. 

Avem și un alt motiv de laudă la adresa Domnului. Directorului Wycliffe România (WRO), Ruben Dubei, i s-a oferit să preia rolul de director pentru Wycliffe Europa, ceea ce înseamnă că va face parte și din echipa de conducere a Alianței Globale Wycliffe. Ruben a acceptat provocarea. Suntem mândri că, deși organizația noastră este destul de tânără (14 ani), Ruben a primit această onoare de a ne reprezenta în acest rol important din septembrie 2022. Îl felicităm pe el, și pe noul nostru director WRO, Ionuț Cuceuan. Domnul să le dea înțelepciune în noul lor rol!

Sperând în Domnul,

Mihai și Hajni Dumitriu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *