Buletin de rugăciune 17-23 martie 2023

Centrul educațional Sunflower, Oradea
Marisa ne scrie: „Mulțumim mult că v-ați rugat pentru proiectul Sunflower. Proiectul merge foarte bine. Una dintre fetele care ajuta s-a întors în Ucraina, dar am găsit o altă tânără deosebită, așa că suntem iarăși o echipă puternică. Copiii se dezvoltă foarte bine. S-au obișnuit cu ritmul de la grădiniță. Împreună cu copiii, am cântat pentru mămici de 8 martie. Motive de rugăciune pentru următoarea perioadă:

 • Lucrând deja de aproape 5 luni intensiv cu echipa mea și copiii ucraineni, am văzut cât de mare e lupta lor ca să știe bine ucraineană. Limba rusă are o putere extrem de mare în societate. Ei nu mai vor sa știe rusă, dar limba aceasta e puternic integrată în toate sistemele, inclusiv în sistemul de învățământ. Să ne rugăm ca domnișoarele care mă ajută să găsească pace în inimile lor și putere ca să învețe pe copii corect ucraineană.

 • Să ne rugăm pentru o bună dezvoltare a copiilor în continuare.

 • Să ne rugăm să păstrăm o relație bună între echipă și părinți.”

Acasă în România pentru o vreme: familia Dumitriu
Familia Dumitriu s-a întors pentru un timp în România și are multe decizii de luat și pași importanți de făcut, în timp ce are nevoie și de un timp de refacere. Lupta spirituală e în toi, atât pentru ei, cât și pentru absolvenții cursului de studiu Biblic exegetic din Patep, cu care familia Dumitriu a lucrat în Papua Noua Guinee în ultimii ani. Unii lideri din zonă se împotrivesc, se pare din motiv de gelozie, lucrării de ucenicizare pe care cei din Patep o fac. Rugați-vă pentru călăuzire, protecție și putere reînnoită!

Un suflet și un gând: familia Dubei
Ruben Dubei ne aduce câteva motive de rugăciune în cea mai recentă scrisoare:

 • Rugați-vă pentru o mai bună colaborare între organizațiile din Europa implicate în traducerea Bibliei.

 • În luna aprilie, în Cipru, va avea loc conferința pentru limbile semnelor din Eurasia. Acolo se vor întâlni surzi din aproape 100 de țări în vederea începerii traducerii Bibliei în limbile semnelor proprii. La această lucrare contribuie 15 organizații care au pe inimă traducerea Bibliei pentru surzi. Rugați-vă pentru unitate în planificări.

 • Tot în aprilie, Ruben a fost invitat să vorbească la o conferință organizată de o organizație parteneră din Italia. Rugați-vă ca cele trei prezentări pe care le va avea să inspire și să motiveze pe cei prezenți.

Două proiecte în limba semnelor: Spania
Jumătate din Noul Testament a fost publicat atât în limba semnelor spaniole (75.000 de utilizatori), cât și în limba semnelor catalane (15.000 de utilizatori). Traducerea inițială a celeilalte jumătăți a Noului Testament a fost realizată, dar mai sunt multe etape până la finalizare. Un alt aspect care necesită mult timp are legătură cu folosirea unui software de captare a semnelor și a mișcărilor, deoarece traducerea finală va fi sub formă de animație 3D și un personaj digital va apărea în video. Acest lucru face traducerile mai acceptabile în comunitățile de surzi, deoarece în video nu apare o persoană reală despre care se știe că frecventează o anumită biserică sau confesiune (proiectul se desfășoară în parteneriat cu bisericile evanghelice și biserica catolică). Rugați-vă pentru reînnoirea finanțării pentru aceste două proiecte vitale, deoarece finanțarea existentă se termină în acest an fiscal. Rugați-vă ca Dumnezeu să facă ca aceste proiecte să continue să avanseze.

Rugăciune pentru popoare fără Biblie: Duwai, Nigeria
Poporul Duwai trăiește în condiții severe, la temperaturi înalte, unii locuind în zone izolate. Amestecă islamul cu religiile tradiționale africane. Au respins eforturile misionarilor nigerieni de a le duce Evanghelia, iar oricine acceptă literatură creștină poate fi persecutat. Nu există resurse creștine în limba lor. Traducerea Bibliei este o prioritate absolută, împreună cu producerea altor materiale într-o formă care să vorbească culturii orale Duwai.

 • Rugați-vă ca Domnul să pregătească inimile lor pentru a-L primi pe Hristos. Le voi da o inimă ca să înţeleagă că Eu sunt Domnul. Ei vor fi poporul Meu, iar Eu voi fi Dumnezeul lor, dacă se vor întoarce la Mine cu toată inima lor. Ieremia 24:7

 • Rugați-vă pentru o mijlocire și evanghelizare continuă din partea bisericilor nigeriene. Rugați-vă ca misionarii să persevereze în efortul lor de a ajunge la acest popor.

 • Rugați-vă pentru producerea de materiale creștine în limba Duwai.

Parteneriat într-un proiect privind o limbă a semnelor din Asia de Sud-Est
Wycliffe Canada se implică într-un proiect de traducere a Bibliei în limba semnelor dintr-o țară cu acces restricționat din Asia de Sud-Est. O echipă de credincioși surzi traduce un set de povestiri biblice cronologice în limba lor. De asemenea, au început să lucreze la Faptele Apostolilor și Psalmii. Oamenii fac parte dintr-o minoritate etnică și mulți dintre ei trăiesc în zone de conflict. Echipa raportează că ei și alții sunt atinși, deoarece înțeleg Cuvântul lui Dumnezeu în moduri mai profunde, văzându-l în limba semnelor. Recent, au lucrat împreună la câteva lecții de vindecare a traumelor bazate pe Scriptură și se roagă pentru a le împărtăși și altora.

 • Rugați-vă pentru o finanțare completă și un sprijin mai mare în rugăciune pentru acest proiect.

 • Rugați-vă ca acest Cuvânt al lui Dumnezeu în această limbă a semnelor să continue să se răspândească prin puterea Duhului Sfânt.

Rugăciune pentru popoare fără Biblie: Greci, Georgia
Grecii vorbitori de limbă Urum au părăsit Anatolia la începutul secolului al XIX-lea. Un grup majoritar a emigrat în Georgia, unde trăiesc și astăzi. Aceștia au păstrat varietatea limbii turce pe care strămoșii lor o vorbeau în perioada de dinaintea emigrării și au îmbogățit-o cu influențe din limbile din noul mediu, în special din rusă. Sunt creștini ortodocși din cauza strămoșilor lor greci. Chiar dacă nu folosesc limba urum în liturghie, mulți o folosesc în rugăciune.

 • Deși sunt religioși, nu au o relație strânsă cu Dumnezeul cel viu. Rugați-vă să-L slujească din toată inima. Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.” Matei 22:37

 • Nu au o înțelegere clară a Evangheliei. Rugați-vă pentru resursele necesare pentru traducerea Bibliei în limba lor.

 • Rugați-vă să își recunoască sărăcia spirituală și să caute bogățiile harului lui Hristos.