Mireasa și domnișoarele de onoare

Biserica este Mireasa lui Hristos și orice organizație misionară para-bisericească nu poate fi mai mult decât o „domnișoară de onoare” care ajută Biserica în misiunea ei. Biserica îl proslăvește pe Dumnezeu ca adunarea adevăraților închinători „în duh și în adevăr”, din toate națiunile. Alianța Globală Wycliffe are ca scop a face cunoscută zestrea Bisericii, Cuvântul lui Dumnezeu, oricărui trib și în fiecare limbă, lăsând responsabilitatea bisericilor locale să-i învețe să asculte de Capul Bisericii, Isus Hristos Domnul.

Prin moștenirea apostolilor, Biserica lui Hristos a primit sarcina de a face ucenici din toate națiunile. Misiunea mondială este responsabilitatea Bisericii și, prin urmare, a fiecărei biserici locale. Când o biserică locală nu poate vedea altceva decât propriile probleme interne, poate fi imatură, ar putea fi bolnavă sau este neascultătoare de porunca lui Hristos, Împăratul, Mirele Bisericii.

Responsabilitatea bisericilor locale, peste tot în lume, este să-L slăvească pe Dumnezeu, să asculte porunca Domnului Isus. El le-a încredințat, de asemenea, responsabilitatea de a răspândi Evanghelia la toate națiunile (Matei 28: 19-20). Traducerea Bibliei în toate limbile pământului este, de asemenea, sarcina Bisericii și face parte din actul de a face ucenici, pentru gloria lui Dumnezeu (Apocalipsa 7: 9). Ce biserică locală ar putea pretinde că traducerea Cuvântului lui Dumnezeu în alte limbi nu este misiunea ei?

În aceste vremuri, cu puține excepții, în diferite părți ale globului, bisericile locale își dedică timpul, energia, toată concentrarea și mai ales finanțele în jurul clădirii, unde se adună comunitatea credincioșilor din acel loc. Ar putea fi acesta un motiv pentru pierderea sentimentului de proprietate asupra misiunii globale? Cultivarea unei atitudini, în fiecare biserică locală, pentru gloria universală a lui Dumnezeu și pentru trimiterea celor mai buni oameni ca misionari trebuie readusă în atenția fiecărei biserici locale (exemplu din Fapte 13: 1).

Acum Biblia este proprietatea Bisericii lui Hristos și este moștenirea lăsată din generație în generație. Da, uneori se impune o revizuire și actualizare chiar și acolo unde există de generații, să fie schimbate cuvinte ieșite din uz, dar să nu fie schimbat înțelesul, nu se schimbă mesajul. Înlocuirea cuvintelor învechite pentru generația actuală cu alte cuvinte noi care au același sens este de o anumită importanță și este de folos pentru cei care nu sunt obișnuiți cu limbajul bisericesc. Însă Mesajul trebuie să rămână pentru totdeauna, pentru fiecare generație, fiind scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu.

Da, este nevoie să conștientizăm Biserica lui Hristos de responsabilitatea și onoarea pe care o are pentru a face cunoscut Cuvântul lui Dumnezeu tuturor națiunilor (Fie ca dorința inimii noastre să fie unită cu cea a Duhului Sfânt – Apocalipsa 22:17). Așa cum domnișoarele de onoare ajută, susțin și onorează mireasa, tot așa Organizațiile Wycliffe susțin și ajută Biserica din fiecare țară să își desfășoare activitatea de ucenicie pentru toate națiunile pământului. Biblia, însă, este zestrea Bisericii și are cel mai mare impact pentru ucenicizare, atunci când este în limba maternă.

În mod individual misionarii, trimiși printr-o organizație Wycliffe, fac parte din Biserica lui Hristos și sunt membri în biserici locale. Ei trebuie să conștientizeze bisericile locale din nou și din nou de responsabilitatea globală pentru ucenicizarea mulțimilor de oameni din toate popoarele, bazată pe Biblie în limba inimii lor, pentru ca ucenicii să facă ucenici.

În așteptarea venirii Mirelui, haideți să lucrăm împreună, Biserica lui Hristos și organizațiile misionare, la îndeplinirea misiunii lui Dumnezeu pe pământ. Vine Mirele!

Pașcalău Petru-Dumitru, 03-martie-2021