Lucrarea în proiectul Roma 3-2014

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Dragi fraţi şi surori, vă salut pe toţi cu dragostea Domnului nostru, Isus Cristos. Timpul fuge și s-au întâmplat multe lucruri în care pot vedea harul Domnului în viața mea. Aș vrea să menționez câteva evenimente importante în care putem vedea acest lucru, ca să slăvim numele Lui cel Sfânt, pentru tot ce a dat și am realizat prin harul Lui cel mare.

Încă la începutul verii am continuat orele de Biblie cu copii și am reușit să ne uităm peste viața câtorva oameni din Biblie întorși la Dumnezeu, cea ce a interesat pe copii. În timpul verii în schimb am luat o pauză din cauza vacanței. Domnul să fie lăudat pentru copiii care sunt interesați în cuvântul Domnului. La toamnă am început din nou lecțiile cu ei și am început cu întâmplarea lui Avram. Pentru că acum avem aceasta și în limba Romani, eu folosesc această traducere, citesc și întreb în această limbă. Copii înțeleg și este destul de interesant pentru ei, iar răspunsurile le dau în diferite limbi. Cu această ocazie verificăm materialul și vrem îl introducem pe lângă materialele existente în română și maghiară, ca și alți învățători să-l folosească. Slăvit să fie Domnul pentru copiii care vin regulat.

În timpul lunii iunie și iulie am participat la un curs de limbă Romani, care a fost foarte interesant, dar copleșitor. În schimb m-a ajutat să cunosc mai bine această limbă. Au fost participanți din multe diferite locuri la acest curs, pentru că cursul a fost prescris pentru profesori de limbă Romani și aici au predat versiunea oficială a limbii. A fost bine de văzut acest lucru. Această versiune a fost concepută la București și se scrie cu un alfabet diferit, ca să se poată preda în toată țara. Deja în multe locuri funcționează clase de limba materne, ca copiii să aibă parte de alfabetizare în limba lor maternă. Aceasta îi ajută în continuarea studiilor. Eu vă mulțumesc pentru rugăciunile rostite pentru mine și sunt mulțumitor pentru această posibilitate, în același timp vreau să fructific cele învățate în lucrarea mea.

La sfârșitul verii și la începutul toamnei am continuat distribuirea materialelor în limba romani și evaluarea lingvistică, cea ce este important pentru a afla dialectul vorbit în diferite comunități. Am fost în Transilvania și în Muntenia în câteva locuri. În Transilvania într-un loc am rulat un material înregistrat, dar oamenii n-au înțeles aproape nimic. Apoi am rulat un alt material, dar nici pe acela nu l-au prea înțeles, apoi al treilea, pe care l-au înțeles aproape în totalitate și au răspuns bine la întrebările puse. De aici am înțeles că această comunitate vorbește dialectul unguresc.

Cu dragoste în Isus Cristos,

Zoltán