Limbile contează…

Limbile contează. . . dezvoltând cunoștințele fundamentale contribuim la păstrarea vitalității lingvistice

SIL este dedicat colectării de cunoștințe lingvistice fundamentale pentru a oferi comunităților resursele informaționale necesare în a-și atinge scopurile dezvoltării propriei limbi. Cercetările de la ora actuală reprezintă una dintre multele modalități prin care SIL pune la dispoziție informații de bază despre limbi la nivel global.

Un studiu recent privind tiparul declinului limbilor, efectuat de dr. Gary Simons, directorul de cercetare SIL International, arată că limbile din întreaga lume dispar într-un ritm alarmant. Recurgând la experiența sa de editor executiv al publicației web Ethnologue, dr. Simons a examinat statisticile globale, ce cuprind peste 7,500 de limbi, de-a lungul a 25 de ani de dezvoltare a acestora. Această investigație a dus la concluzia că rata mortalității limbilor s-a accelerat astfel încât, în medie, anual dispar 9 limbi. Dr. Simons preconizează că până la sfârșitul secolului curent se va înregistra o pierdere de 17 limbi pe an.

Tipare unice de gândire, expresie, cunoaștere și memorie se află în pericol întrucât diversitatea limbilor este în declin. Dr. Simons remarcă „Nu poți gândi foarte deschis, creativ sau să țintești înalt atât timp cât toți ceilalți vorbesc și gândesc la fel.”

Ethnologue este o bază de date cuprinzătoare de tip raport lingvistic în care SIL adună și publică informații valoroase privind atât limbile care evoluează cât și cele pe cale de dispariție. Este considerată, pe scară largă, drept sursa cea mai de încredere în ce privește informațiile lingvistice în planificarea strategică de dezvoltare pentru agenții, întreprinderi, guverne și organizații religioase din întreaga lume. Acum Ethnologue are lunar aproximativ jumătate de milion de cititori online.

În plus, Arhivele Lingvistice si Culturale ale SIL au un catalog cu peste 70,000 de intrări care alcătuiesc materiale cu scop informativ iar toate acestea sunt rezultatul serviciilor pe care SIL le oferă comunităților etnolingvistice. Aceste arhive ajută comunitățile lingvistice să își atingă scopurile propriilor limbi prin păstrarea de informații importante pentru prezent dar și pentru viitor. Această colecție ajută la stabilirea de proceduri standard ce permit păstrarea trainică și transmiterea cunoștințelor în SIL și în comunitățile lingvistice.

Deoarece comunitățile caută strategii de dezvoltare, Ghidul de Planificare a Viitorului Limbii Noastre (A Guide for Planning the Future of Our Language) este un instrument ajutător pentru consultanții SIL și pentru comunități deopotrivă, în stabilirea de scopuri comune. Procesul de evaluare al Ghidului ajută comunitățile să înțeleagă factorii determinanți, și pune la dispoziție resursele necesare pentru a crea proiecte lingvistice bine-elaborate, bine-documentate și de încredere.

SIL se bucură că 2019 a fost declarat de către Națiunile Unite drept Anul Limbilor Indigene (International Year of Indigenous Languages (IYIL)).  Pentru noi, fiecare an este unul al limbilor pentru că cercetarea, revitalizarea si promovarea limbilor mai puțin cunoscute se află la baza a ceea ce suntem și ce am realizat in decursul a 85 de ani. Acest articol este doar unul dintr-o serie ce explică activitatea SIL în legătură cu punctele-cheie ale IYIL.

ARTICOLE DE LEGĂTURĂ:

Sursa: https://www.sil.org/about/news/languages-matter-building-foundational-knowledge-benefits-language-vitality