Începuturi în harul Lui – Damaris Zlatan

,

Imersiune în cultură

Luna iulie, trebuie să recunosc, a fost o lună a noilor începuturi. Cu ajutorul Domnului, m-am readaptat rapid la contextul din Oradea și îmi continui cu spor modulele de pregătire și orele de învățare a limbii semnelor, alături de colegele mele.

În cadrul modulelor, primim informații în legătură cu felul în care se desfășoară lucrarea pentru și printre surzi. Învățăm cum să ne adaptăm și să ne pliem la cultura surzilor, și, cel mai important, cum să ajungem s-o iubim.

De exemplu, unul dintre lucrurile de bază pe care l-am învățat în cadrul modulelor a fost că surzii nu doar că nu au nevoie de mila noastră față de ei, ci că o și disprețuiesc. Ei nu consideră statutul lor ca fiind un handicap sau o lipsă, ci sunt bucuroși de felul în care au fost creați. A fi surd constituie identitatea lor, ceva fără de care nu pot trăi și de care nici n-ar vrea să se despartă vreodată.

Însă multe dintre aceste informații nu prea au sens decât în momentul în care te afli în mijlocul lor. Din exterior, acest lucru ar putea părea o „pierdere de timp”, însă surzii pun un foarte mare accent pe comunitate și relații, așa că orice moment și experiență petrecută în mijlocul lor a ajutat enorm la adaptarea culturală și la pregătirea pe care o fac acum.

Mersul la biserica de surzi, ieșirile cu grupuri de surzi – toate au contribuit la „imersiunea în cultură”. Chiar și faptul că un surd îmi predă limba lor contează enorm.

Cu cât cunoști mai mult și petreci timp cu ei, cu atât ajungi să le iubești cultura mai mult!

Încurajând și întărind – evenimente

În iulie, am avut parte și de un Retreat Wycliffe foarte reușit, în care am legat și întărit multe relații, iar luna august a început cu tabăra de misiune Wycliffe România.

Sunt uimită de felul în care Dumnezeu a folosit tot ceea ce a investit în mine în acești ani: chiar din primele zile după sosirea mea la Oradea, am putut începe procesul de ucenicie cu o fată proaspăt rededicată în slujirea Domnului și am putut fi o încurajare pentru cei din jurul meu în diferite moduri.

Dumnezeu a lucrat atât de minunat și în inimile participanților la tabără. Mulți dintre ei au fost atinși de lucrarea globală de misiune și nădăjduim să ni se alăture și să lucrăm, cot la cot, pentru Împărăția Lui!

Clădind relații în Hristos

Dumnezeu m-a învățat câteva lecții valoroase în lunile ce tocmai au trecut. Deși e bine să fii o persoană planificată și organizată, am început să învăț să fiu mai flexibilă și spontană și să fac lucrurile în ritmul meu, fără să mi se impună termeni limită.

Au fost luni ale relațiilor, ale clădirii unei rețele de relații în diferite moduri și mă bucur mult pentru aceasta! Am realizat și nevoia de a-i informa pe oameni despre lucrarea cu surzii, tocmai pentru că foarte mulți se află încă în necunoștință.

M-am bucurat să văd multe chipuri uimite la auzul anumitor informații și cred cu toată tăria că trebuie să continuăm să vestim!

Revederi de suflet

Cu ocazia reîntoarcerii la Galați pentru nunta prietenilor mei, m-am reîntâlnit cu o parte din Wycliffe România și cu mulți alți oameni tare dragi mie!

Deși scurta vizită la Galați poartă note dulci-amărui, sunt încredințată că Oradea e locul potrivit pentru mine!

Motive de rugăciune

  • Slăviți-L pe Domnul pentru relații bune în echipa de la Oradea și experiențe frumoase printre surzi!
  • Rugați-vă pentru spor și concentrare în învățarea limbii semnelor române!
  • Rugați-vă pentru călăuzire și confirmare în alegerea rolurilor pe care să le preiau, odată cu terminarea perioadei de pregătire!

Soli Deo Gloria!

Damaris Zlatan

Curiozități

Semnul pentru ‘pericol’ în limba semnelor române este identic cu cel pentru ‘e în regulă’ în limba semnelor americane!

Și apoi ne mirăm de unde se nasc neînțelegeri!