Familia Dumitriu vrea să meargă pe câmpul de misiune

,

Isaia 52:10 “… toate marginile pământului vor vedea mântuirea Dumnezeului nostru.”

Am început scrisoarea trecută cu gândul că dorim din toată inima, să auzim glasul lui Dumnezeu și să-L urmăm oriunde El ne va trimite! În ultimele luni am simțit îndemnul Duhului Sfânt să ne rugăm cu privire la slujirea noastră pe câmpul de misiune. Așa am și făcut și acum suntem gata să ne punem la dispoziția Domnului. În primul rând, ne-am rugat, ca dacă Domnul dorește ca noi sa plecăm peste hotare, să aducă colegi noi la birou care ar putea să preia lucrarea pe care-o facem în prezent. Eram puțini la birou pentru cantitatea de lucru necesară, deci fără venirea lor nu ar fi fost posibilă plecarea noastră. La această rugăciune a venit răspuns mult mai repede decât ne-am așteptat. Acest fapt ne-a încurajat mult să facem pașii următori.

Mai sus aveți o poză cu oamenii din zona Oceania la granița cu Sud-Estul Asiei (regiune denumită de Wycliffe ca zona de slujire Pacific – vedeți harta de mai jos). Am ales acestă poză pentru că noi ne-am dori mult să slujim acestor oameni pe care am ajuns să-i iubim citind despre ei și vizionând documentare despre ei. Pentru cei care știu engleză, aici este un documentar despre ei:

Zona Pacific are o întindere de 18,346 km, ceea ce este aproape jumătatea din circumferința pământului. Aici se vorbesc 1,312 limbi distincte (nu dialecte), cea ce reprezintă 18.5% din numărul total al limbilor active cunoscute pe pământ (în jur de 7000 de limbi). Este de asemenea cămin pentru o diversitate de culturi și rase: polinezieni, melanezieni, micronezieni și aborigeni. Papua Noua Guinea și Vanuatu sunt două dintre țările aflate în acestă regiune, cu cele mai mari nevoi în ceea ce privește traducerea Bibliei cât și promovarea folosirii Scripturilor.

Harta reprezintă numărul de limbi care mai au nevoie de traducerea Bibliei, pe regiuni.

statistica traducerii bibliei


Promovarea folosirii Scripturii înseamnă practic ucenicizarea liderilor locali pentru a folosi Scripturile sau fragmentele de Scripturi deja traduse. Cuprinde și crearea și distribuirea materialelor prin care oamenii să vină în contact cu mesajul Biblic în diferite formate (scris, audio, video) și cu ajutorul Domnului să ajungă să îl aplice în propriile vieți. Acesta este domeniul în care ne-am gândit să slujim pe termen lung pe câmpul de misiune, prin împuternicirea Domnului, cu sprijinul dumneavoastră și împreună cu organizația Wycliffe. Termen lung înseamnă de regulă peste 3-4 ani.

Ar fi un privilegiu să slujim unuia dintre aceste popoare din Pacific, dar sunt și provocări care par să ne stea în cale. Una dintre acestea sunt costurile mari de transport până în aceste țări, dar și în interiorul acestora, deoarece unele zone sunt accesibile doar cu elicopterul sau avionul, precum și, poate surprinzător pentru dumneavoastră, costurile ridicate de trai în aceste țări. Populația băștinașă trăiește în condiții primitive și sărăcie. Pentru ca un misionar venit din afară să locuiască în condiții minime de securitate fizică și de sănătate, fără a fi vorba de vre-un “confort sporit”, costurile sunt mari. De exemplu în oraș chiria este în jur de 700-900$/lună, iar în zonele rurale (izolate) este aproximativ 300$/lună. În Vanuatu există și o taxă mare anuală pentru viză și eliberarea permisului de muncă. În aceste țări sunt zone unde malaria și alte boli sunt încă active. Asigurarea medicală implică de asemenea costuri considerabile. În ciuda tuturor problemelor enumerate, știm că Domnul ne poate da biruință. Sperăm că și dumneavoastră credeți la fel și vă veți alătura echipei de sprijin în rugăciune sau financiar. Fiecare misionar este responsabil să-și caute suportul necesar lucrării deoarece organizația nu dispune de fonduri proprii. În ultimele luni, aproape în fiecare predică a revenit versetul sau ideea din Matei 16:24 “Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze”. Mesajul acestui verset ne-a mângâiat și ne-a arătat și spre posibilele încercări din viitor. Rugați-vă pentru noi să putem să ne lepădăm de sine și să-L urmăm cu credincioși în orice circumstanțe!

Cu toate acestea în inimă, am început procesul de adunare a informațiilor. Am luat legătura cu organizația parteneră Wycliffe, numită SIL, din Papua Noua Guinee, care este responsabilă pentru toată zona Pacificului. Ei ne-au dat câteva informații despre nevoile de slujire în domeniul Promovării folosirii Scripturii în Papua Noua Guinee și în Vanuatu și am vorbit despre cursurile pregătitoare necesare înainte de plecare. Încă nu am luat o decizie cu privire la locul de slujire, însă dorim să ni se clarifice acest lucru cât mai repede pentru a putea face pașii necesari pentru a ajunge pe câmp cât mai repede. Cu toate acestea, ținând cont că probabil va trebui să facem cel puțin un curs înainte de plecare (curs care este disponibil doar în perioada iulie-septembrie în Anglia), și că va trebui să strângem bugetul necesar care va fi cu siguranță mult mai mare decât cel din România, și că va trebui să instruim pe noii colegi de birou pe posturile noastre, un termen realist pentru plecarea noastră ar fi prima parte a anului 2017. Sunt multe de făcut până atunci!

Două familii s-au întors în România de pe câmpul de misiune și vor fi parte din echipa de birou (răspuns la rugăciunile noastre). Ca echipă de birou, i-am asistat în procesul de reintegrare. Ei vor sluji la birou, dar în același timp vor continua slujirea lor și către proiectele de pe câmpul de misiune în care au fost implicați (Ruben Dubei în Sudul Africii, iar Ionuț Cuceuan pentru comunitatea de surzi din Tanzania și Etiopia). Familia Dubei au doi copii și se reîntorc după 10 ani de slujire în afara țării. Rugați-vă pentru ei ca să se poată adapta cât mai repede la traiul din România și pentru relocarea și integrarea lor în viața Orădeană (inclusiv pentru adaptarea copiilor la noul sistem și limbă de învățământ – unul dintre provocările cele mai mari pentru ei), pentru ca să putem cât mai repede să începem instruirea lor propriu-zisă în noile roluri la birou. Bineînțeles, între timp noi am continuat slujirea noastră în biroul Wycliffe România. În această scrisoare am vorbit mai puțin despre activitățile din lunile trecute, deoarece am vrut să vă împărtășim mai mult despre planurile de viitor.

Aici este un filmuleț despre ce facem în prezent în slujirea la birou:

Iată câteva dintre evenimentele/lucrările desfășurate în ultima perioadă:

  • 18-24 iulie – Tabăra de Misiune, Mărișel, jud Cluj (a fost o binecuvântare uriașă, ca și în anii precedenți, cu mulți tineri provocați la implicare în lucrarea de misiune într-un fel sau altul)
  • ​​25-30 august – consultanță la sediul Wycliffe România cu Helma – Consultant Resurse Umane, Wycliffe Europa
  • înregistrarea, strângerea materialelor media, și editarea video a unei noi serii de clipuri despre misionarii Wycliffe România
  • vizita Adei Vultur la Oradea după aproape 2 ani de slujire
  • 2-5 noiembrie – Hajni împreună cu Maria Dubei a participat la un training în Germania despre cum să pregătim cât mai eficient pe misionarii care pleacă pentru prima dată pe câmp
  • 8 noiembrie – prezentare Wycliffe cu ocazia Zilei mondiale a Bibliei la Biserica Baptistă Maghiară din Biharia, Bihor
  • 16-20 noiembrie – va avea loc Conferința organizațiilor Wycliffe din Estul Europei la Oradea. Rugați-vă pentru buna desfășurare a acesteia.

Mulțumim Domnului pentru:

  • că El ne face părtași planului Său de mântuire a Lumii
  • că a răspuns cererii noastre de rugăciune împărtășite și în scrisoarea precedentă: ca să aducă colegi noi în lucrarea de birou

Ar mai fi multe de spus dar știm că timpul dumneavoastră e prețios, așa că încheiem aici, cu rugămintea să ne scrieți ce gândiți cu privire la dorința noastră de a sluji în zona Pacificului.

Cu dragoste în Cristos,

Hajni și Mihai Dumitriu