Dumnezeu care se arată, vindecă și restaurează – familia Cuceuan

„Dar cetățenia noastră este în ceruri, de unde și așteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos.” Filipeni 3:20

Dragi frați și surori,

Vă salutăm cu drag și bucurie și vă spunem Hristos a înviat! Nădăjduim că ați avut parte de sărbători binecuvântate alături de cei dragi. Prin intermediul acestei scrisori dorim să împărtășim câteva din evenimentele ce au avut loc în ultimele luni în viața noastră de slujire, dar și în cea de familie. Vă mulțumim pentru susținerea ce ne-ați arătat-o prin rugăciuni și încurajări. Fiul nostru Timotei a împlinit cinci luni pe 1 Mai și este o mare bucurie pentru noi. Daniela petrece cel mai mult timp acasă cu Timotei, iar Ionuț continuă să-și împartă timpul ca rol de tată, slujitor și student pentru a deveni consultant în traducerea Bibliei pentru limbajele semnelor.

Binecuvântarea fiului nostru Timotei

În luna ianuarie, pe data de 20, Biserica Creștină de Surzi „Decapole” din Oradea ne-a primit cu dragoste și căldură să marcăm un eveniment important din viața noastră și anume binecuvântarea fiului nostru. Familia si colegii noștri dragi de la Wycliffe România, precum și alți prieteni și cunoștințe au fost alături de noi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți frații și surorile care ne-au binecuvântat! Dorim ca Timotei să crească în cunoștință și frică de Dumnezeu, să fie un slujitor bun și credincios Domnului și să fie o binecuvântare pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Binecuvântarea lui Timotei
Călătorii și prezentări în biserici partenere

În luna martie Ionuț împreună cu directorul asociației au fost în vizită la Lugoj, județul Timiș pentru a-i fi alături colegei noastre care s-a alăturat asociației și care a preluat rolul Danielei, cel de comunicare și media. Biserica din care face parte colega noastră a fost deschisă, ne-a primit cu bucurie și a hotărât să se implice în lucrarea de traducere a Bibliei oferindu-i sprijin financiar și în rugăciune colegei noastre. Dumnezeu nu încetează să ne uimească prin felul Său minunat de a lucra la inimile fraților din România care iau parte la această frumoasă lucrare.

În lunile martie și aprilie, Ionuț a vizitat și două biserici penticostale din Sălaj (Treznea și Bozna), parteneri credincioși în lucrare, unde a prezentat raportul de activitate pentru 2018. A avut un timp binecuvântat alături de frații și surorile de acolo.

Mărturii încurajatoare

Ionuț își continuă munca în cadrul proiectului de traducere a Bibliei în limbajul semnelor din Tanzania. Una dintre etapele din procesul de traducerea este verificarea pasajului în cadrul comunității. De cele mai multe ori când membrii echipei de traducere prezintă pasajele biblice traduse Surzilor din comunitate, există persoane care primesc Cuvântul cu bucurie și a căror viață este transformată de Cuvântul lui Dumnezeu. În ultimele luni s-au tradus câteva pasaje pentru copiii Surzi. Pasajele au fost prezentate în vederea verificării, la școala pentru elevi Surzi din vecinătatea biroului echipei de traducere. Aproximativ 60 de copii au dorit să vizioneze pasajele video, fiind foarte curioși și dornici să răspundă întrebărilor. Astfel acești copii au avut ocazia să vadă Cuvântul lui Dumnezeu în limba pe care ei o înțeleg. Ionuț a participat la prezentarea și verificarea pasajelor prin apel video și a fost surprins să vadă bucuria și dorința copiilor să afle mai mult din Cuvântul lui Dumnezeu. Rugați-vă pentru acești copii care au interacționat pentru prima dată cu Cuvântul Domnului în limba lor și pe înțelesul lor. Domnul să cerceteze inimile lor!

Domnul a lucrat în mod deosebit și în viața Sofiei, o femeie Surdă din Tanzania, mamă a doi copii. Fiind abuzată fizic de soțul ei în repetate rânduri, ea a fugit de acasă împreună cu cei doi copii. S-a întors la familia ei, dar a ajuns în depresie și nu mai avea nicio speranță de viață. Într-o zi, Sofia a vizionat povestea de viață a lui Naomi și Rut – cartea Rut fusese tradusă și publicată recent în limbajul semnelor din Tanzania. În urma vizionării pasajelor biblice video, trecutul ei dureros a fost acoperit de vindecarea lui Dumnezeu. Sofia spune: „Acum mi-am căpătat pacea și știu că nu sunt singură pe lume… Am înțeles că pocăința e posibilă și în viața mea. Și indiferent de unde am venit și prin ce am trecut, sunt creația lui Dumnezeu, iar Isus a murit pentru mine.” (Mărturie preluată de pe site-ul Wycliffe SUA: www.wycliffe.org/invest/redeemed)

Meritul este al Domnului și Lui Îi mulțumim că putem fi parte la această lucrare care transformă vieți și dă pace și speranță Surzilor din Tanzania. Și dvs. cei care ne susțineți sunteți parte a lucrării și prin rugăciunile și dărnicia dvs. ați ajutat la traducerea cărții Rut. Cuvântul lui Dumnezeu este cu adevărat viu și lucrător, dar trebuie mai întâi să fie disponibil și pe înțelesul oamenilor. Rugați-vă pentru Sofia să rămână statornică lângă Domnul. Rugați-vă pentru mulți alți Surzi din Tanzania care interacționează cu Cuvântul Domnului în limba lor. Dumnezeu să le arate dragostea Sa, să le dea o nouă viață și speranță în Cristos Isus. Datorită dragostei lui Dumnezeu, oamenii văd transformare și vindecare.

Studii masterat Ionuț

Ionuț a finalizat cu bine primele etape ale programului de masterat. Împreună cu coordonatorul și alți profesori, au stabilit subiectul și structura dizertației, iar acum Ionuț lucrează la scrierea propunerii de cercetare care va fi prezentată comitetului academic al Seminarului. În urma revizuirii de către comitet, Ionuț va putea începe la scrierea dizertației. Rugați-vă pentru înțelepciune, putere de muncă și concentrare, dar și pentru o bună administrare a timpului, astfel încât Ionuț să-și poată îndeplini eficient rolurile în cadrul biroului Wycliffe, în cadrul proiectului de traducere din Tanzania, dar și în continuarea studiilor. Rugați-vă și pentru Daniela care în tot acest timp se îngrijește de Timotei și de multe ori este singură acasă. Domnul a fost bun și credincios până acum și credem că El este cu noi și ne va călăuzi în lucrare și viața de familie.

Sprijin financiar

În ultimele scrisori de informare am menționat despre nevoia de susținere financiară regulată. Vă mulțumim pentru rugăciuni. Domnul a lucrat, iar situația s-a îmbunătățit în ultimele luni. Suntem recunoscători tuturor celor care ne susțin financiar lunar sau ocazional. Bugetul nostru lunar nu este acoperit 100% de aceea, continuați să vă rugați, iar dacă Domnul vă pune pe inimă să donați puteți face lucrul aceste folosind informațiile disponibile pe www.wycliffe.ro/donatii.

Motive de rugăciune
  • Lăudați-L pe Dumnezeu pentru Biblia în limbajul semnelor tanzanian;
  • Rugați-vă pentru copiii Surzi care învață despre Mântuitorul Isus care și-a dat viața și pentru ei;
  • Cereți-i Domnului să binecuvânteze Surzii care plantează biserici printre comunitățile de Surzi;
  • Rugați-vă pentru Ionuț și pentru scrierea propunerii de cercetare – se dorește a fi prezentată comitetului pe 27 iunie;
  • Creștere bună pentru Timotei și a familiei în continuarea slujirii;
  • Pentru purtare de grijă în călătoriile care vor urma pentru Ionuț;
  • Pentru creșterea suportului financiar care este la 80% din totalul necesar.

Cu drag și apreciere,

Ionuț, Daniela și Timotei Cuceuan