<< Această scrisoare de informare a fost scrisă la data de 24 august. Din anumite motive, ea nu a putut fi publicată până acum. Scrisoarea include motivele de rugăciune actualizate și informații relatate luna trecută despre cursurile de instruire la care am luat parte. 4 septembrie, a fost ziua când ne-am întors cu bine în România cu ajutorul Domnului.>>
Domnul Isus să fie lăudat pentru tot ceea ce a făcut în vieţile noastre până în prezent! Fie că strădania noastră a tuturor să aducă rod pentru Împărăţia Cerurilor.
Ne aflăm în Anglia la Gloucester când vă scriem aceste rânduri. Ne-am acomodat destul de repede. Copiii se joacă cu alţi copii de diferite naţionalităţi: nemţi, finlandezi, englezi, armeni. Am avut ocazia până acum să învăţăm foarte multe lucruri complet noi despre popoare, culturi, limbi şi oameni. Materia este destul de condensată, dar structurată într-un mod interesant. Învăţăm în fiecare zi să scriem şi să citim în Alfabetul Fonetic Internaţional. Am învăţat, de exemplu, că există definite cel puţin 25 de vocale distincte pe care le putem rosti şi exprima în scris, dar dintre acestea, limba romană foloseşte doar şapte sau opt. Cu procesul de învăţare a consoanelor a fost puţin mai dificil.
Majoritatea limbilor din zonele în care este cel mai posibil ca să slujim, folosesc seturi de consoane care nu sunt incluse în limba română. Profesorii noştri ne-au predat în ultimele săptămâni un set complet de aproximativ 74 de consoane principale la care se adaugă şi construcţii de tip diftong. Am avut ocazia să învăţăm şi să repetăm toate tipurile de click-uri pe care le folosesc popoarele din Botswana şi ne-am adus aminte de Ruben şi Maria care au slujit acolo la poporul !xun.
Alfabetul Fonetic Internaţional
Suntem aici înconjuraţi de profesori care au slujit sau slujesc în prezent ca misionari. Doi dintre actualii noştri colegi au slujit deja în Papua Noua Guinee. Avem astfel ocazia să îi întrebăm multe lucruri despre limba, obiceiurile şi oamenii de acolo. În prezent, aproape jumătate de clasă se pregăteşte să meargă în PNG, aşa că cel mai probabil o să avem ocazia să ne întâlnim acolo cu o parte dintre ei, dacă Domnul îngăduie.
Cursurile de însuşire a limbii, ne pun la dispoziţie şi ceva metode computerizate de învăţare. Sunt câteva programe de calculator care ne ajută şi cu care nu am mai intrat în contact până acum. Limba pe care trebuie să o învăţăm pentru Papua Noua Guinee se numeşte Tok pisin. Am început să învăţăm primele fraze în această limbă şi abia aşteptam să aplicăm metodele de învăţare dobândite până în prezent pentru a ne ajuta să asimilăm mai repede vocabularul şi pronunţia.
Mulţumim Domnului că El a ascultat rugăciunile noastre şi ne-a ajutat în fiecare aspect pe care l-am adus înaintea Lui şi mulţumim tuturor celor ce v-aţi rugat pentru noi. Dacă doriţi să ne susţineţi în continuare în rugăciune înaintea Domnului, iată o scurtă listă de motive de mulțumire:
- Mulţumim pentru că Domnul ne-a purtat de grijă până în prezent în ceea ce priveşte sănătatea copiilor. Au fost răciţi câteva săptămâni aici dar acum sunt mai bine.
- Mulţumim că El ne-a ajutat la examenele pe care le-am avut de susţinut până în prezent.
- Mulţumim că o parte din actele necesare pentru plecarea în PNG au fost finalizate cu bine.
Frecventăm o biserică englezească baptistă aici. Ne-am bucurat să aflăm că au ore de Şcoală duminicală, deşi este vacanţă. Copiii noştri s-au acomodat relativ uşor cu grupa de copii. Într-o duminică, educatoarea a învăţat pe copiii un cântecel în română pentru că eram şi noi prezenţi acolo. Am fost plăcut impresionaţi să văd un grup de copii englezi cântând româneşte pentru noi. Am avut ocazia să ne bucurăm pe data de 21 august împreună cu fraţii din biserica Sion din Londra.
Ne-am simţit pentru puţin timp ca acasă, printre români, şi aceasta a fost pentru noi ca o oază de linişte în mijlocul unei societăţi grăbite. I-am mulţumit lui Dumnezeu pentru primirea şi dragostea fraţilor. Îmi închipui uneori cum va fi atunci în prezenţa Domnului când ne vom întâlni cu fraţii noştri de pretutindeni şi nu vor mai exista bariere de limbă şi de cultură. Aceasta şi urmărim practic prin această lucrare în via Domnului.
Dorim să avem parte de acea împlinire glorioasă a profeţiilor privitoare la Biserică, cum zice versetul din Apocalipsa 5:9, care vorbeşte despre faptul că Domnul Isus a răscumpărat pentru Dumnezeu Tatăl, cu sângele Său, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. Domnul să fie lăudat și fie ca El sa vă incurajeze și să vă vină în ajutor în orice situație!
Colucrătorii voştri în via Domnului,
Marius şi Mihaela Taciuc