Cursul de instruire din Anglia și alte noutăți – familia Dumitriu

Dragii noștri parteneri și prieteni!

Între 23 iulie și 3 septembrie am participat la cursul de „Instruire în metode de învățare a limbilor și culturilor” (LACA) ținut în cadrul Colegiului Redcliffe, în Gloucester, Anglia. Au fost 15 participanți din diferite țări din Europa și Noua Zeelandă. Am întâlnit chiar și câțiva studenți/profesori care au mai fost în Papua Noua Guinee (PNG) și care au împărtășit cu noi experiențele lor din acestă țară. Acest curs ne-a ajutat sa înțelegem mai bine cât de important este să avem un plan realist pentru învățarea limbilor (în cazul nostru Tok Pisin, una dintre limbile naționale, cât și limba locală la un nivel de bază). Am realizat cât de important este să învățam și despre cultură în același timp cu învățarea limbii pentru ca să putem comunica conform contextului, astfel încât mesajul să fie înțeles așa cum a fost intenționat și pentru a oferi răspunsuri relevante comunității folosind Scriptura.

Cursul a constat în: prelegeri despre tehnici de învățare a limbii și culturii, fonetică (recunoașterea, scrierea și producerea sunetelor Alfabetului Fonetic Internațional – IPA), și un seminar în care am pus în practică ce am învățat, folosind o limbă reală. Mihai a făcut practică pe limba farsi, iar Hajni a avut oportunitatea de a sluji în cadrul acestui seminar ca asistent în învățarea limbii și deci câțiva participanți au avut posibilitatea să se familiarizeze cu frumoasa dar dificila limbă maternă a ei, maghiara. În concluzie, cursul LACA a fost de mare ajutor pentru noi, învățându-ne într-un mod practic, cum să ne organizăm, evaluăm și să progresăm în procesul de asimilare a limbii, folosind mijloace vizuale și interactive potrivite preferințelor noastre privind diferitele metode de învățare.

dumitriu-mojloc

cursul de „Instruire în metode de învățare a limbilor și culturilor” (LACA)

Cursul de „Orientare în Pacific” (POC) care va avea loc în PNG începând cu 1 februarie 2017, este un curs de 3 luni care ne-ar ajuta să învățăm Tok Pisin, despre cultura locală și lucruri practice de trai în condiții izolate și foarte simple. SIL PNG, organizația parteneră, cere ca toți misionarii care vor sluji pe termen lung să participe la acest curs. Vă rugăm să vă alăturați nouă în rugăciune, deoarece recent am aflat că s-ar putea să nu fie suficiente locuri pentru cursul din februarie și suntem pe lista de așteptare, pe locul 3. Noi credem că El poate da la o parte orice obstacol și are toate lucrurile în control! De aceea ne dorim ca Voia Lui să se facă în toate lucrurile!

Vestea bună este că, SIL PNG ne-a permis, ca, indiferent dacă vom prinde un loc la cursul din februarie sau doar la cel din iulie, să putem ajunge la data preconizată în PNG, ianuarie 2017, având ca alternativă să parcurgem mai întâi cursul specific de Promovarea Folosirii Scripturii susținut de Coordonatoarea acestei lucrări, precum și să începem învățarea limbii și culturii la centrul din Ukarumpa.

Acum suntem din nou în România și suntem bucuroși să continuăm pregătirile pentru PNG. Am trimis deja toate actele necesare pentru permisul „de muncă” pe 5 ani. Cu toate că vom face muncă de voluntariat, totuși acestea sunt procedurile legale din PNG pentru a sluji ca misionar. Așteptăm aprobarea.

Iată ce urmează să facem în continuare: să aplicăm pentru viză după aprobarea permiselor și primirea formularelor necesare de la SIL PNG; să facem restul vaccinărilor necesare; să ne documentăm despre contextul din PNG din diversele surse și cursuri scurte online oferite de SIL; să cumpărăm toate cele necesare, inclusiv bilete de avion și asigurare medicală care să cuprindă și evacuare medicală în afara PNG în caz de urgență. După ce vom primi aprobarea pentru permisele de muncă vor trebui cumpărate cât mai repede biletele de avion pentru a prinde o ofertă bună.

Ne-am simțit binecuvântați de Domnul și prin acele zile de vacanță pe care le-am avut înainte de curs, atât de necesare după o perioadă dificilă și foarte intensă.

Pe drum spre casă ne-am oprit la bine cunoscuta Tabără de misiune, unde, acum 4 ani, Mihai și-a reîntărit decizia de a deveni misionar. În această tabără ne-am întâlnit prima dată și aici a început Domnul să ne lege inimile pentru o viață și o slujire comună. În toți acești ani, până anul trecut, am slujit prin co-organizarea acestei tabere. De data acesta însă, am avut un alt rol: am împărtășit cu participanții mărturia și chemarea noastră la misiune și despre viitoarea slujire în PNG, motivându-i să se alăture într-un mod sau altul.

Suntem mulțumitori Domnului care a întregit echipa de susținere regulată în rugăciune și financiar, și astfel a făcut posibilă slujirea noastră viitoare în PNG. Așteptăm cu bucurie și emoții această lucrare a Lui în noi și prin noi!

Mulțumim Domnului pentru:

  • cele învățate la cursul LACA, pentru profesori și noi prieteni;
  • că S-a îngrijit de nevoile noastre financiare și ne-a dat un loc de cazare foarte ieftin în Anglia;
  • pentru zilele de vacanță dinaintea cursului;
  • posibilitatea de a sluji în Tabăra de misiune.

Fiți binecuvântați și fiți o binecuvântare!

Hajni și Mihai