Componenta indispensabilă a reușitei

Un plan bun de afaceri, un capital mare și un personal bine instruit nu sunt îndeajuns pentru realizarea unei misiuni semnificative. Reușita necesită acel tip de pasiune vizionară care învinge o planificare mediocră, bani insuficienți și oameni puțini.

Știu despre ce vorbesc. Soției mele și mie ni s-a încredințat o sarcină imensă. Cum o vom duce la bun sfârșit? Nu aveam de fapt nici un ban și nici un plan pus la punct. La cursurile de lingvistică eu luasem note de 7, deși soția mea avusese 10 pe linie. Nu aveam nici un plan redactat decât acela de a merge într-un sat din tribul Canela pentru a le învăța limba nescrisă.

Lipsiți de orice fel de resurse, am ajuns în casa unor prieteni misionari care trăiau în apropierea unui orășel brazilian, cam la 70 de kilometri distanță față de satul din tribul Canela. Într-o seară, stăteam în fața casei lor, iar prietenul meu mi s-a alăturat. M-a apucat pe neașteptate de umăr și îmi arăta în jos valea unde se întrezărea o potecă ce ieșea din pădure și mi-a spus: Privește, Jack! Uită-te acolo!

Am tresărit și am văzut câțiva zeci de bărbați, femei și copii, care mergeau pe potecă înspre orășel. Bărbații purtau puști iar din centurile lor atârnau cuțite lungi. Femeile cărau coșuri în spate. Bărbații purtau șorțuri, iar femeile aveau doar o bucată de pânză înfășurată în jurul șoldurilor. Copiii erau dezbrăcați.

În timp ce priveam încremenit la acest grup mic, prietenul meu mi-a zis: Privește, Jack. Aceștia sunt oameni din tribul Canela. Ei merg în oraș la piață. Pentru acești oameni tu și Jo veți traduce Biblia!

Da, Doamne! am șoptit cu fervoare, în timp ce îmi întindeam mâinile înspre oamenii din tribul Canela. Îți mulțumesc! În sfârșit suntem aici. Ajută-ne să ajungem în satul lor și să ne împrietenim cu acești oameni. Cu corpurile lor pictate și cu toate armele, ei par mai degrabă dușmănoși și neprietenoși.

Ah, Doamne, ajută-ne să împlinim nevoile urgente din acest sat. Ajută-ne să învățăm limba și cultura lor. Ah, Doamne, avem nevoie să alcătuim un alfabet și să descoperim structura gramaticală a limbii lor. Te rugăm ajută-ne! Cum vom reuși să-i învățăm să citească în limba lor? Și cine ne va ajuta să traducem Cuvântul Tău? Te rugăm Doamne ajută-ne să îi găsim pe cei care să ne ajute la traducere și ajută-ne să îi instruim.  

Te rugăm Doamne, fie ca acești băieței și fetițe dezbrăcate să aibă într-o bună zi Biblii în casele lor, din care să citească copiilor lor. Ah, Doamne, nu îmi pasă cât de mare este costul pentru asta. Nu îmi pasă cât timp va dura. Doamne, indiferent cât va costa, voi plăti prețul. Folosește-te de Jo și de mine să traducem Cuvântul Tău pentru oamenii din tribul Canela.

Fața îmi era brăzdată de lacrimi. Și eu însumi eram uimit de înflăcărarea vizionară care mă încerca.

După douăzeci și doi de ani, mă aflam în piața centrală a unui sat îndepărtat din tribul Canela, înconjurat de vreo mie de oameni din tribul Canela și țineam în mâini o Biblie parțială de curând publicată. Șaizeci de tineri și tinere care absolviseră cursurile de alfabetizare și memorare a Bibliei câștigaseră ca recompensă dreptul de a avea propria lor Biblie. Când am înmânat și ultima Biblie, simțeam că îmi vine să zbor!

Vorbind mai târziu cu soția mea, Jo, i-am spus: Ziua de azi este cea mai deosebită zi din viața mea. Am 52 de ani și din partea mea, nu mi-ar păsa dacă aș cădea mort chiar în acest moment. Consider că mi-am trăit viața cu folos. 

Acestea s-au întâmplat aproape cu 20 de ani în urmă, însă Jo și cu mine suntem încă înflăcărați în ce privește traducerea Bibliei. În urmă cu câțiva ani zburam în timpul nopții dinspre Singapore înspre Londra. Doream să ne întindem puțin picioarele așa că ne-am îndreptat înspre ieșirea din spatele avionului și am privit pe fereastră în timp ce zburam deasupra Indiei.

La zece kilometri sub noi se puteau vedea petice de lumină ștearsă – sate și orășele, cu zecile. Timp de 25 de minute, în timp ce am zburat 400 de kilometri, am privit covorul acela nesfârșit de lumini șterse cum flutura la nesfârșit sub noi. În timp ce priveam în jos înspre satele cu sute de milioane de oameni ce aveau nevoie disperată de Dumnezeu, inima mi s-a frânt. Am început să mă rog pentru ei, în timp ce ochii mi se umpleau de lacrimi ce încețoșau vederea luminilor mărunte dedesubtul nostru. 

„Doamne, chiar după atâtea secole de traducere a Bibliei, încă mai sunt mii de grupuri etnice care nu au nici măcar un verset din Scriptură într-o limbă pe care o cunosc. Te rog folosește-o pe Jo și pe mine pentru a face ceva ca să aducem Cuvântul Tău pentru astfel de oameni. Nu îmi pasă ce presupune asta. Nu îmi pasă cât costă asta. Doamne, indiferent de cost, voi face asta. Voi vorbi. Voi scrie. Voi călători. Mă voi ruga. Doar folosește-mă, te rog!”

Jo și cu mine întâlnim peste tot în lume oameni pasionați. În timpul unui concediu pe care l-am avut în Canada, am vizitat o prietenă vârstnică în apartamentul ei micuț. Ușa dinspre dormitor era între deschisă și s-a întâmplat să văd cuvertura patului acoperită aproape în întregime de fotografii.

„Aranjezi fotografiile în album?”, am întrebat-o. „Nu.”, mi-a răspuns. „În fiecare dimineață mă trezesc și după ce îmi fac patul iau cutia cu cardurile de rugăciune pentru misionari și le înșir pe toate pe pat. Îngenunchez și mă rog pentru câteva dintre ele, pe care le pun înapoi în cutie. Și continui să fac asta pe tot parcursul zilei, și niciodată nu merg la culcare până când nu m-am rugat pentru toate cardurile din cutie.” Așa arată pasiunea pentru rugăciune.

Unul dintre partenerii noștri care ne susține financiar trăiește cu doar o treime din pensie. Restul de două treimi le dăruiește pentru misiune. În loc de dulapuri de bucătărie, el are cutii de carton în care păstrează vase, tacâmuri, și alimente. Așa arată pasiunea pentru dărnicie.

Un profesor titular dintr-o țară africană vorbește o limbă tribală care nu are nici o traducere a Bibliei. A renunțat la postul lui de profesor și la salariul garantat, și s-a alăturat echipei de traducere a Bibliei ca să învețe și să fie mentorat pentru a traduce Biblia pentru poporul lui. Așa arată pasiunea pentru slujire.

Lumea încă are nevoie să fie evanghelizată, națiuni întregi încă au nevoie să fie ucenicizate. Ce presupune realizarea acestei sarcini?

O pasiune înflăcărată a poporului lui Dumnezeu de a face totul pentru asta.

Sursa: A Kick in the Pants, de Jack Popjes