Cine a scris Biblia?

Potrivit nenumăratelor surse, singura carte cu cele mai bune vânzări din toate timpurile este Biblia. Miliarde de exemplare au fost vândute și distribuite în întreaga lume, mult mai mult decât cele clasice, populare sau hituri recente precum Harry Potter.

În majoritatea cazurilor, autorii cărților cel mai bine vândute s-au îmbogățit din vânzările cărții lor. Uitați-vă la Harper Lee, de exemplu. În 1960, a publicat prima și singura ei carte (până în 2015), To Kill a Mockingbird. După aceea, nu a avut nevoie să mai muncească nici o altă zi din viața ei. Cât a primit ea? Numai în primele 6 luni ale anului 2009, ea a câștigat peste 9.000 de dolari americani pe vânzări! Cartea ei s-a vândut și încă se vinde, în jur de 1 milion de exemplare pe an, venituri din care a trăit până la sfârșitul vieții ei.

Comparați acest lucru cu Biblia. Aproximativ 100 de milioane de exemplare sunt tipărite și vândute în fiecare an. Imaginați-vă suma care ar fi revenit autorului din vânzări! Dar, aici apare întrebarea: cine este autorul exact? Cine a scris Biblia?

Scrierea unei cărți este, fără îndoială, un proces îndelungat. Unii autori au nevoie de ani doar pentru a finaliza scrierea unei cărți. Și Biblia a fost scrisă pe o perioadă foarte lungă. Cu toate acestea, motivul pentru care a durat atât de mult nu s-a datorat cu siguranță piedicilor obișnuite ale scriitorilor. A fost scrisă de-a lungul a peste 1.500 de ani, o vastă cronică a istoriei în acei ani, de-a lungul multor generații de oameni! Prin urmare, a fost în mod evident scrisă de mai mulți autori diferiți.

Biblia este formată din 66 de cărți în total; dar cu siguranță, au existat mai mult de 66 de cărți inițial. Acolo unde erau mai mulți martori la evenimentele consemnate în Biblie, erau cu siguranță și alte relatări care pluteau în jur. Cu toate acestea, aceste 66 de cărți au ajuns treptat să fie acceptate de biserici, iar în 367 d.Hr., părintele bisericii, Atanasie din Alexandria a furnizat mai întâi această listă completă a cărților aparținând Bibliei. (După Reformă, Biserica Romano-Catolică a adăugat 7 cărți din Apocrypha în 1546, ceea ce explică de ce Biblia lor are 73 mai degrabă decât 66 de cărți astăzi).

Deși unele dintre aceste cărți pot fi atribuite în mod clar și istoric anumitor autori, nu se poate spune cu certitudine ale cui sunt unele dintre celelalte. Este destul de clar cine a scris Evangheliile după Matei, Marcu, Luca și Ioan, scrisorile lui Pavel și Petru, Cântarea lui Solomon, profețiile lui Isaia, Neemia și Ezechiel și așa mai departe, dar identificarea autorilor unor părți din Biblia este mai puțin clară.  

Desigur, cine sunt autorii tuturor celorlalte cărți continuă să fie un subiect de dezbatere în rândul istoricilor. O cercetare rapidă prin diferite surse de internet arată scrieri diferite și oarecum confuze și dovezi de tot felul. În toate aceste afirmații, au fost folosiți mai mulți factori pentru a atribui cărțile respective la diferiți autori, cum ar fi cronologia istorică, limbajul utilizat și altele.

Așadar, înapoi la întrebarea despre cine a scris Biblia. Indiferent de evidențe sau de lipsa lor, dacă ne gândim și reflectăm la aceasta ca creștini, mai degrabă decât ca istorici, răspunsul este simplu: a existat și există de fapt un singur autor al Bibliei în toată această perioadă. Acest autor, desigur, este Dumnezeu. TOATĂ Scriptura este insuflată de DUMNEZEU (2 Timotei 3:16). Și, într-o notă finală, întrucât Dumnezeu este Autorul Cărții cele mai bine vândute din toate timpurile, ar trebui să ne gândim și la modul în care Îi putem da lui Dumnezeu ceea ce îi revine ca Autor al acestei Cărți, nu-i așa?

„Ideile omului diferă în ceea ce privește capacitatea abilităților umane; dar motivul pentru care credem că Biblia stă la baza asigurării și speranței noastre este pentru că este inspirată. Motivul pentru care credem că Biblia este inspirată este atât de simplu încât cel mai smerit copil al lui Dumnezeu o poate înțelege. Dacă dovada originii ei divine stă numai în înțelepciunea ei, un om simplu și needucat ar putea să nu o creadă. Credem că este inspirată deoarece nu există nimic în ea care să nu fi putut veni de la Dumnezeu. Dumnezeu este înțelept și Dumnezeu este bun. Nu există nimic în Biblie care să nu fie înțelept și nu este nimic care să nu fie bun.

Dacă Biblia ar avea ceva în ea care să fie împotriva rațiunii sau a simțului nostru de dreptate, atunci poate că am putea crede că este ca toate cărțile din lume scrise de simpli oameni. Cărțile care sunt doar cărți omenești, cum ar fi biografiile, conțin multe aberații și lucruri rele. Ca și celelalte lucruri minunate ale lui Dumnezeu, această carte poartă ștampila sigură a Autorului ei. Este ca El. Deși omul plantează semințele, Dumnezeu face florile și ele sunt perfecte și frumoase ca El. Oamenii au scris ceea ce este în Biblie, dar lucrarea este a lui Dumnezeu.” DL Moody

Sursa: https://wycliffe.sg