Binecuvântări și provocări – familia Cuceuan

,

„El va fi pentru tine o pricină de bucurie şi veselie, şi mulți se vor bucura de naşterea lui.” Luca 1:14

Dragi frați și surori,

La mulți ani! Să ne dea Domnul un an nou bun și roditor tuturor. Una dintre cele mai mari bucurii din anul care tocmai a trecut este nașterea băiețelului nostru, Timotei. În ultima scrisoare am menționat că Daniela este însărcinată și suntem recunoscători Domnului pentru această binecuvântare în familia noastră și pentru purtarea Lui de grijă pe parcursul sarcinii. Timotei s-a născut pe 1 decembrie prin cezariană, iar acum ne aflăm într-o perioadă de refacere fizică și acomodare la un nou stil de viață, și anume cel de a fi părinți. Mulțumim tuturor celor care v-ați rugat pentru noi și ne-ați fost alături în perioada în care Daniela a fost internată în spital.

În a doua jumătate a anului 2018, am continuat activitățile ce țin de slujirea noastră. În luna iulie am participat la întâlnirea Echipei Globale pentru Limbajele Semnelor (GSLT), în SUA. Timp de o săptămână, am fost alături de majoritatea colegilor care sunt implicați în lucrarea de traducere a Bibliei pentru Surzi în limbajele semnelor. S-au prezentat rapoarte de lucrare, s-au discutat idei și planuri de viitor, dar și provocările cu care fiecare din noi ne confruntăm în lucrare. A fost un timp bun în care ne-am cunoscut mai bine unii pe alții și am văzut cât de importantă este părtășia împreună, creșterea în slujire și cum putem să ajutăm la răspândirea Evangheliei printre cei peste 80 de milioane de Surzi din întreaga lume. Continuați să vă rugați pentru noi, colegii noștri și lucrarea de traducere a Cuvântului lui Dumnezeu în limbajele semnelor.

În luna septembrie a avut loc la Ploiești conferința „Flacăra pasiunii pentru misiune”, organizată de Wycliffe România, în parteneriat cu OM România și Alianța Evanghelică din România. Acest eveniment are un impact uimitor printre frații noștri care participă cu dorința de a afla și cunoaște mai mult despre lucrarea de misiune. Am avut iarăși parte de sesiuni și prezentări, dar am organizat și simularea, un exercițiu practic, pe care îl facem cu ocazia acestor evenimente. Ionuț s-a întâlnit cu câțiva Surzi creștini evanghelici din Ploiești, și împreună au format camera Surzilor sau „Orașul Surzilor” așa cum este numit în cadrul simulării. Majoritatea celor care au interacționat cu Surzii, au învățat despre cultura Surzilor și limbajul semnelor românesc, dar au realizat și nevoia și importanța de a atinge acest grup de oameni din România și nu numai, cu Evanghelia, dar nu oricum, ci în limba dragă inimii lor, adică limbajul semnelor.

Ne bucurăm de astfel de oportunități în care putem conștientiza și prezenta bisericilor din România existența proiectelor active de traducere a Bibliei în limbajele semnelor. Continuați să vă rugați pentru bisericile din România în susținerea proiectelor locale, cât și cele globale. Rugați-vă pentru Surzii din România să interacționeze tot mai mult cu pasajele biblice care sunt deja traduse în limbajul semnelor românesc și să fie o lumină și un exemplu pentru cei din jur, arătând că Dumnezeu poate face toate lucrurile posibile!

În luna noiembrie a avut loc la Cluj-Napoca conferința cu ocazia aniversării a 10 ani de slujire Wycliffe România. Am luat parte ca organizatori la acest eveniment special și Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru anii cu care a binecuvântat Asociația Wycliffe România în vederea slujirii în țară și peste hotare, până la marginile pământului. Cu ocazia acestui eveniment ne-am amintit și de începutul slujirii noastre ca familie și de modul în care Dumnezeu ne-a călăuzit spre Wycliffe România. Dăm slavă Domnului pentru modul în care ne-a călăuzit și pentru tot harul primit.

Rolul Danielei în cadrul biroului Wycliffe nu a rămas descoperit. Ea a predat în mare parte activitățile de media și comunicare unei noi colege care preia și departamentul de IT. Am văzut cum Dumnezeu a lucrat în așa fel încât tranziția ei în perioada de concediu maternal să nu afecteze lucrarea asociației. Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru felul cum El a potrivit toate lucrurile. Anul acesta ne-am luat rămas bun și de la colegii străini care au fost în Oradea pentru perioade scurte sau mai lungi în vederea instruirii, pregătirii și slujirii în cadrul echipei GSLT și a lucrării de traducere a Bibliei pentru Surzi. Daniela dorește ca în tot acest timp ce îl va crește pe Timotei să poată sluji și de acasă prin intermediul online, implicându-se atât cât îi va permite timpul.

În luna octombrie Ionuț a fost pentru două săptămâni în Tanzania pentru o ultimă verificare a cărții Iona în cadrul comunității de Surzi, dar și pentru a începe traducerea a unor serii de pasaje într-un limbaj al semnelor mai simplificat, pe înțelesul copiilor, dar și a Surzilor adulți care au crescut izolat și fără să fi învățat să comunice prin semne. La verificarea capitolelor din Iona au participat mai mulți Surzi musulmani, iar răspunsul a fost unul pozitiv, atât din punct de vedere lingvistic, dar și a clarității traducerii și a înțelegerii mesajului. În urma vizionării pasajelor traduse au avut loc și câteva discuții despre Dumnezeul creștinilor (cum spun musulmanii). Rugați-vă pentru toți cei care participă la astfel de activități. Chiar dacă pasajele prezentate sunt încă în lucru, credem în puterea Cuvântului lui Dumnezeu care poate să atingă și să schimbe orice inimă.

De această dată, alături de Ionuț și Harry, consultantul acestui proiect, au fost și două persoane din SUA (interni) care sunt interesate de lucrarea de traducere a Bibliei pentru Surzi și au pe inimă lucrare de misiune. Aici au putut să experimenteze ce înseamnă traducerea Bibliei și au fost expuse la anumiți pași din procesul de traducere și verificare. Rugați-vă ca Domnul să dea călăuzire și înțelepciune în deciziile de viitor ale acestor persoane și ca Domnul să le pregătească pentru lucrare. Mai este nevoie de lucrători, de aceea rugați-vă pentru generația tânără să urmeze clar viziunea la care Dumnezeu îi cheamă.

După întoarcerea în țară, Ionuț s-a îmbolnăvit. A fost necesar să urmeze tratament injectabil cu antibiotice împotriva gripei și a sinuzitei. Slavă Domnului, el și-a revenit, dar a avut nevoie de o perioadă de repaus pentru o refacere completă, dar asta l-a și scos puțin din rutina zilnică.

Suntem recunoscători pentru anul 2018 care a fost plin de provocări în slujire, dar care a fost și plin de rod. Continuăm să mergem înainte cu același gând pe care îl avem ca familie – Isaia 29:18 „În ziua aceea, surzii vor auzi cuvintele cărții şi ochii orbilor, izbăviți de negură şi întuneric, vor vedea.” Vă mulțumim pentru sprijinul oferit în anul care a trecut. Suntem binecuvântați să avem alături oameni care ne susțin atât în rugăciune, cât și financiar.

Ne rugăm și cerem călăuzirea Domnului și în acest nou an. Credem că El ne poartă de grijă din toate punctele de vedere, chiar și financiar, cu toate că am încheiat anul 2018, având bugetul lunar acoperit în proporție de 70%. Asta înseamnă că mai avem nevoie de noi parteneri financiari. Dacă Domnul vă pune pe inimă să ne susțineți, fie regulat sau ocazional, vă rugăm să ne contactați (email sau telefon) sau puteți găsi informațiile necesare pe site-ul www.wycliffe.ro la secțiunea donații. Când faceți o donaţie, vă rugăm să specificați că este pentru familia Cuceuan. Domnul să va răsplătească. De asemenea, dacă doriți să avem o prezentare în biserica din care faceți parte sau în cadrul unui grup de părtășie, vă rugăm să ne contactați.

Motive de rugăciune

Rugați-vă pentru:

  • Refacerea Danielei după cezariană
  • Înțelepciune, putere și răbdare în rolul nostru de părinți
  • Creșterea suportului financiar (momentan suntem la 70% din bugetul necesar lunar);
  • Putere în continuarea implicării în slujire, dar și înțelepciune în împărțirea timpului între familie și slujire;

Motive de mulțumire

Mulțumim lui Dumnezeu pentru:

  • Oportunitățile de slujire și rodul pe care l-am văzut în viețile oamenilor;
  • Nașterea lui Timotei care a decurs cu bine;
  • Wycliffe România și cei 10 ani de slujire
  • Toți cei care ne-au susținut în rugăciune și financiar în 2018.

Vă dorim un an nou binecuvântat, mult har și bucurii!

Cu drag,

Ionuț, Daniela și Timotei Cuceuan