Biblia – binecuvântare și responsabilitate – interviu ziua 6

Wycliffe România vă invită ca în perioada 11-17 noiembrie să celebrăm Săptămâna Națională a Bibliei. O săptămână în care privim la Biblie știind ce binecuvântare este pentru noi, dar în același timp și ce responsabilitate avem ca și ucenici ai lui Hristos. 

Vă prezentăm pe această temă un interviu cu Leonte Luca Samuel, Președintele Consiliului Director al Asociației Wycliffe România.

1.

Ce rol credeți că a avut Scriptura în istoria poporului român?

Scriptura a unificat poporul român din punct de vedere teritorial, etnic și lingvistic. Scriptura a transformat viețile multor români care la rândul lor au devenit uneltele prin care Dumnezeu a lucrat la transformarea concetățenilor. Acolo unde Scriptura a devenit standard de viață, indivizii, familiile și societatea s-au transformat pozitiv.


2.

Cum credeți că ar fi relația dvs. cu Domnul Isus dacă nu ați avea Biblia în limba maternă?

Cel mai probabil nu ar fi existat o asemenea relație, întrucât niciunul dintre părinții mei nu ar fi avut acces la Cuvântul lui Dumnezeu. Din punct de vedere ipotetic este posibil să fi existat o relație cu Domnul după ce am învățat limbi străine, cu toate că și motivația învățării limbilor străine a fost dată oarecum tot transformarea lăuntrică venita prin Scriptură.


3.

Cum v-a ajutat Cuvântul lui Dumnezeu în momentele dificile ale vieții?

Cuvântul lui Dumnezeu a fost cel prin care am învins groaza de animale sălbatice, de câini ai străzii și de întuneric în vremea copilăriei. În timpul adolescenței, datorită Cuvântului, am putut să rămân în ascultare de Domnul care, m-a ajutat sa „îmi păstrez curată cărarea”. Căsătoria cu o fată credincioasă și implicată în lucrarea Domnului a avut la bază convingerea venită prin citirea Cuvântului lui Dumnezeu. Viața de familie, de biserică și cea socială îmi este ghidată zilnic de Scriptură.


4.

Poate o persoană să se numească creștin fără a citi Biblia?

Citirea Bibliei nu este condiție pentru a deveni creștin, ci auzirea și primirea Cuvântului. Urmarea lui Hristos însă, necesită o hrănire spirituală zilnică din și pe baza Bibliei. Creșterea spirituală și maturizarea este un proces sinergetic în care Duhul Sfânt lucrează împreună cu cel credincios care se hrănește din Cuvânt.


5.

De ce este importantă Biblia în domeniul dvs. de activitate si cum o folosiți?

Fiind implicat în lucrarea creștină din anii adolescenței până astăzi Biblia a fost și este standardul de viață, sursa principală de informație și ghidul meu zilnic. În cadrul diferitelor slujbe, Scriptura m-a ajutat să tratez toți oamenii în mod egal indiferent de vârstă, sex, etnie sau orientare religioasă. Am privit fiecare persoană ca pe o creatură specială a lui Dumnezeu, o persoană în care Domnul a investit. În mod practic, am făcut aproape o obsesie din încercarea de a descoperi darurile și calitățile pe care le-a pus Dumnezeu în persoanele așezate în jurul meu și din facilitarea dezvoltării acelor daruri și a implicării lor în slujirea Domnului.


6.

În ce moduri credeți că putem colabora pentru a mobiliza biserica din România în vederea responsabilizării prin implicare la traducerea Bibliei pentru toate națiunile pământului?

Avertizarea Scripturii că „poporul piere din lipsă de cunoștință” ar trebui să ne ducă cu gândul la responsabilitatea primordială de a face cunoscut bisericilor din Romania experiențele de viață ale misionarilor aflați pe câmpul de misiune. Biserica are nevoie să priceapă frământările spirituale ale grupurilor țintă, care de multe ori nu sunt încă convinse că Dumnezeul albilor sau Dumnezeul coloniștilor știe să vorbească și limba lor și poate să îi audă și să îi înțeleagă perfect. Din abordarea bisericilor nu ar trebui să lipsească povestirile, explicațiile, mărturiile misionare și implicarea lor în rugăciune și susținere financiară. De asemenea taberele de misiune și misiunile pe termen scurt sunt de neegalat în mobilizarea bisericilor.