Wycliffe România vă invită ca în perioada 11-17 noiembrie să celebrăm Săptămâna Națională a Bibliei. O săptămână în care privim la Biblie știind ce binecuvântare este pentru noi, dar în același timp și ce responsabilitate avem ca și ucenici ai lui Hristos.
Vă prezentăm pe această temă un interviu cu Dorel Coraș, Pastor Biserica Penticostală Geneza, Oradea.
1.
Ce rol credeți că a avut Scriptura în istoria poporului român?
Rolul pe care Scriptura l-a avut în istoria poporului român este unul fundamental, și asta pentru că identitatea creștină a fost liantul care a ținut aproape provinciile istorice ce au fost separate mult timp de vicisitudinile geopolitice ale vremurilor. Și mai important este rolul civilizator și moralizator, pe care principiile aplicate ale Scripturii l-au avut și îl au în ceea ce privește tiparele comportamentale ale societății. Însă de departe cel mai important rol este cel transformator, pentru că viața schimbată a unui om care citește, primește și trăiește Evanghelia, are impact nu doar la nivel personal ci și comunitar.
2.
Cum credeți că ar fi relația dvs. cu Domnul Isus dacă nu ați avea Biblia în limba maternă?
Cu siguranță că fără harul unei traduceri în limba maternă, relația mea personală cu Hristos ar fi una mult mai săracă și implicit mult limitată de incapacitatea de a-l înțelege profund pe El și mesajul Lui. Cu siguranță că această limitare a capacității mele de a-L cunoaște pe El așa cum se revelează El prin Cuvânt, ar genera în viața mea o vulnerabilitate la instabilitate și ispitire. Isus a biruit ispitele celui rău prin arma Scripturii (,,este scris”), ori cum aș putea să identific și să înfrunt pericolele acestea fără o echipare biblică temeinică.
3.
Cum v-a ajutat Cuvântul lui Dumnezeu în momentele dificile ale vieții?
Biblia m-a ajutat să înfrunt și să biruiesc două din cele mai mari frici ale vieții mele, respectiv frica de moarte și frica generată de complexele de inferioritate. Mult timp în tinerețea mea am dezvoltat și întreținut o frică paralizantă de moarte, care și-a pus puternic amprenta asupra vieții mele, fapt transpus prin fatalismul de care eram caracterizat în multe aspecte ale gândirii și comportamentului meu. Dar când Hristos mi S-a revelat personal pe drumul Damascului vieții mele, am început, în urma cercetării Scripturilor, să privesc moartea cu alți ochi și să ,,aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”. În plus de asta am fost eliberat de paralizantele mele complexe de inferioritate, atunci când am citit viața lui Ghedeon, căruia Dumnezeu i se adresează cu ,,Domnul este cu tine viteazule” deși acesta numai viteaz nu se vedea în acel moment. Am înțeles atunci și de atunci, că nu contează cum te vezi tu sau cum te văd alții, ci contează cum te vede Dumnezeu. Pentru mine acest adevăr a fost pur și simplu eliberator.
4.
Poate o persoană să se numească creștin fără a citi Biblia?
La fel ca un student care nu citește materia unui curs și care nu poate sa treacă examenul la acel curs, fără să facă dovada însușirii cunoștințelor necesare, la fel este postura unui așa-zis creștin care nu citește Scriptura. În Psalmul 119:11, se vorbește despre necesitatea interiorizării Cuvântului in inima noastră, pentru ca să putem dobândi capacitatea de a nu păcătui împotriva Lui. Dacă nu avem în mod intențional această străduință, atunci cu siguranță că nu vom putea să pretindem statutul de creștin.
5.
De ce este importantă Biblia în domeniul dvs. de activitate si cum o folosiți?
Slujind ca și pastor, în mod practic Biblia este reperul prim și ultim al tuturor activităților pe care le desfășor în cadrul Bisericii. Învățătura din predici, organizarea bisericească, relațiile comunitare și toate activitățile mele sunt clădite pe temelia Cuvântului și în jurul Lui. Revelația Scripturii m-a responsabilizat să-mi împlinesc slujba cu mare atenție dar să și fiu în același timp părtașul unor mari bucurii, văzând roadele pe care le aduce sămânța Cuvântului semănat pe ogorul inimilor oamenilor.
6.
În ce moduri credeți că putem colabora pentru a mobiliza biserica din România în vederea responsabilizării prin implicare la traducerea Bibliei pentru toate națiunile pământului?
Cred că o prezentare practică a acestei nevoi în cadrul timpului de părtășie comunitar al Bisericii, prin expunerea lui eficientă de către misionari, voluntari dar și beneficiari ai acestei lucrări poate să fie un bun punct de pornire în vederea conștientizării bisericii locale de nevoia și dimensiunea globală a acestei lucrări. Cred de asemenea că provocarea specifică îndreptată spre o comunitate locală de a adopta un proiect din care să se simtă parte integrantă dar și responsabilă în același timp, poate să trezească dar și să mențină interesul spre această formă de slujire în care sunteți implicați.