“Binecuvântat să fie omul, care se încrede în Domnul și a cărei nădejde este Domnul.” Ieremia 17:7
Privim în urmă cu mulțumire și împlinire, iar înainte, privim cu speranță! Acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine starea noastră actuală și care exprimă cel mai bine ceea ce gândim.
Anul 2013 a fost un an plin de schimbări pentru noi, și un an roditor în ceea ce privește slujirea noastră pe continentul african. Toate lucrurile au fost posibile numai prin harul Tatălui ceresc, care a fost cu noi la fiecare pas și decizie din viețile noastre.
Activități în România
Deși nu ne gândeam că ne vom întoarce acasă după doar 8 luni și jumătate petrecute pe continentul african, iată-ne din nou acasă. Au trecut aproape trei luni de zile de când ne-am întors și Îi mulțumim Domnului pentru timpul acesta. Bucuria revederii familiei, a prietenilor și părtășia cu biserica, a fost neprețuită.
De asemenea, timpul petrecut acasă, a însemnat o perioadă de refacere din punct de vedere fizic. În ultimele 2-3 luni în Africa, am avut mai multe probleme de sănătate și am fost nevoiți să luăm medicamente. La scurt timp după ce am ajuns acasă, fiind destul de slăbiți fizic, am consultat un medic și ne-am făcut mai multe analize. Rezultatele au fost foarte bune și nu putem decât să fim mulțumitori Domnului pentru că a ascultat rugăciunile noastre și a tuturor celor care s-au rugat pentru noi. Medicul ne-a recomandat doar să ne luăm timp pentru a ne odihni și ne-a prescris niște vitamine.
După ce ne-am simțiti mai bine, am vizitat și am slujit în câteva biserici din județul Sălaj și una din județul Maramureș, biserici care ne-au susținut, atât în rugăciune, cât și financiar, de-a lungul timpului petrecut în Africa. Am vizitat prieteni și rude având parte de un timp bun alături de cei pe care i-am întâlnit.
În perioada 13 – 16 noiembrie 2013 am participat, alături de aproximativ 100 de persoane, la conferința PEM (Pentecostal European Mission, adică Misiunea Penticostală Europeană) organizată de APME, la Cluj- Napoca. Scopul întâlnirii a fost mobilizarea și rugăciunea în vederea atingerii obiectivelor PEM și a bisericilor penticostale din Europa, și anume: de a duce Vestea bună la cel puțin 200 de grupuri etnice neevanghelizate, de a susține cel puțin 3.000 de misionari pe termen lung și de a trimite aproximativ 7.000 de misionari în misiuni pe termen scurt, până în anul 2020. Pentru a sprijini această lucrare se urmărește crearea unei rețele puternice de rugăciune, de peste 100.000 de mijlocitori.
În luna decembrie, am avut ocazia să petrecem câteva zile în Oradea. Ne-am întâlnit cu prieteni vechi și cu foști colegi de clasă a lui Ionuț, am participat la evenimentul organizat de Colegiul Biblic Est-European cu ocazia sărbătorii nașterii Domnului și am slujit în biserica Creștină Baptistă a Surzilor “Decapole”, din Oradea.
Întâlnirea cu biserica de surzi “Decapole”, a fost un moment deosebit. Am avut bucuria de a împărtăși cu cei prezenți despre slujirea noastră din Africa și le-am prezentat DVD-urile cu cele 110 Povestiri Cronologice Biblice traduse în limbajul semnelor Kenyan (foto pe prima pagină). Pentru cei prezenți a fost o mare bucurie să vadă că Dumnezeu vorbește și pe limba inimii surzilor și și-au exprimat dorința și nevoia de a avea Cuvântul lui Dumnezeu tradus în limbajul semnelor din România.
În luna decembrie, am petrecut cea mai mare parte din timp în Zalău, unde am luat parte la un proiect social al bisericii Noua Speranță și am slujit în cadrul grupului creștin de surzi din Zalău. Ne-am propus să slujim mai mult în cadrul acestui grup, văzând nevoia lor în ceea ce privește înțelegerea Scripturilor. Ne-am dat seama că slujirea noastră este o bucurie și un ajutor, atât pentru ei, cât și pentru noi.
În luna ianuarie, pentru aproape o săptămână, am fost plecați la Oradea, unde am lucrat împreună cu cei de la Wycliffe România la pregătirea invitațiilor pentru conferința PIM (Parteneri în Misiune), care va avea loc la Sovata în luna martie a acestui an. A fost nevoie să pregătim circa 600 de plicuri, în total aproximativ 1300 de coli de hârtie A4 pe care le-am pliat, peste 1000 de timbre lipite pe plicuri, etc. Am avut parte de o experiență bună, fiind alături de oameni deosebiți. Slavă Domnului că am reușit să terminăm la timp ceea ce am avut de făcut, iar invitațiile au fost trimise.
Pe parcursul acestor luni am fost implicați și în alte proiecte alături de cei de la Wycliffe și am fost implicați, de la distanță, în câteva proiecte ale echipei noastre din Africa. Am reușit să ținem legătura și cu echipele de traducere a Bibliei pe care le slujim, și continuăm să o facem, prin intermediul conferințelor video pe internet.
Ne reîntoarcem în Etiopia!
Din momentul întoarcerii în România, am fost și încă suntem provocați de cuvintele Scripturii care spune: „Bine este să aștepți în tăcere ajutorul Domnului.” Pl. lui Ieremia 3:26
Întrebarea “Când vă reîntoarceți în Etiopia?”, ne-a fost adesea adresată. Ne-am dat seama că nu putem da un răspuns clar și să oferim o dată precisă pentru momentul plecării.
Ne amintim că anul trecut pe vremea aceasta ne pregăteam să plecăm pentru prima oară în Africa. Acum amintirile renasc în mintea noastră, dar împreună cu ele renasc și stresul pregătirilor și frustrările, cât și binecuvântările cu care ne-am confruntat. Trecem din nou printr-o perioadă în care răbdarea și credința ne sunt puse la încercare și suntem îndemnați de cuvintele Scripturii să așteptăm, în smerenie și cu credință, ajutorul Domnului.
Pentru a ne reîntoarce în Etiopia pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să obținem permis de muncă. Permisul poate fi obținut doar cu ajutorul unei biserici și a organizației partenere SIL Etiopia.
Odată cu intrarea în noul an, am primit și vești bune. Dacă la finele anului trecut comunicarea a fost una mai dificilă între toate părțile implicate, acum știm că Alianța Bisericilor Evanghelice „Mekane Yesu”, SIL Etiopia și SIL GSLT Africa (echipa din care facem parte) au reușit să ajungă la un acord comun în ceea ce privește reîntoarcerea noastră în Etiopia.
Acum, în momentul scrierii acestor rânduri, actele noastre sunt în proces de pregătire pentru a fi depuse la biroul de imigrări în Addis Abeba. Deși pregătirea dosarelor este destul de dificilă și îndelungată, Îi mulțumim Domnului pentru toți cei care se asigură că procesul de aplicare va înainta. Colegele noastre sunt în Etiopia și merg pentru noi la biroul de imigrări, la Ambasada României din Addis Abeba, la biroul bisericii Mekane Yesu, la biroul SIL, și lista poate continua.
Fiind acasă, dorim să ne facem partea, în ceea ce privește procesul de aplicare pentru obținerea permisului de lucru. Am fost la notar pentru a obține procuri pentru colegii noștri, am trimis alte documente de care mai este nevoie, dar cel mai important lucru pe care îl putem face, este să ne rugăm și să ne încredem în Domnul, așteptând ajutorul Său.
Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în tot acest timp și v-ați rugat pentru noi, mai ales de când am venit acasă. Mulțumim Domnului pentru cei care ne-au încurajat și ne-au spus o vorbă bună; pentru cei care ne-au fost alături și ne-au îndrumat, atunci când frustrarea și frământările ne-au cuprins.
Fie ca Tatăl luminii să vă binecuvânteze și să ne țină pe toți în harul Său!
Slujind Domnului împreună, ai voștri,
Ionuț și Daniela Cuceuan