Ateistul care a ales ținta potrivită

Ateiștii, în general, sunt o grămadă de capete confuze, dar unul din Italia a înțeles bine un lucru.

Luigi Cascioli, un ateu în vârstă de 75 de ani, a spus: „Suficient este suficient”, iar acum se judecă cu un preot paroh local și, prin extensie, cu întreaga Biserică Romano-Catolică. Baza procesului său este că Isus Hristos este o invenție – că El nu a existat niciodată. Biserica, susține el, este, așadar, vinovată pentru două acuzații în temeiul dreptului italian: abuzul de credință populară, acuzația percepută în mod normal împotriva  impostorilor și șarlatanilor, și schimbarea identității – înlocuirea unei persoane cu alta.

Argumentele din America de Nord despre evoluție versus designul inteligent sunt nimic pe lângă ceea ce va aborda luna aceasta o instanță italiană, problema lui Isus Însuși, examinând dovezile dacă El ar fi existat vreodată. Luigi susține că Biserica L-a inventat pe Isus, pe baza scrierilor lui Ioan de Gamala, un evreu din secolul I care a luptat împotriva dictaturii militare romane.

Ateistul Luigi a înțeles. El a luat la țintă obiectivul principal. Isus Hristos este cel mai mare argument pentru existența lui Dumnezeu. Nașterea Sa supranaturală, viața Sa perfectă, moartea Sa – prezisă în detaliu – și învierea Sa neașteptată, dacă este adevărată, sunt răspunsul final la fiecare obiecție a ateului. Pe de altă parte, dacă Isus nu a existat niciodată și niciunul dintre aceste elemente nu este adevărat, atunci Biserica a mințit, a mințit și a mințit constant, timp de 2.000 de ani, și este timpul să o oprești.

Totul e foarte logic

Nu știu care va fi verdictul instanței. Cu siguranță, există o mulțime de dovezi extra-biblice care să arate că Isus nu numai că a existat, ci și că El a trăit, a murit și a înviat dintre cei morți exact așa cum se spune în cele patru consemnări ale evangheliștilor biblici.

Mă întreb ce a adus această acuzație. Cu ce fel de creștinism este Luigi familiarizat? O religie cuprinsă de tradiții, ceremonii și liturghii antice? O Biserică ce se mândrește cu catedrale masive și cu altare ornamentate? O Biserică fixată pe puterea politică și economică?

Ar fi devenit Luigi ateu dacă ar fi făcut parte dintr-o părtășie iubitoare a urmașilor lui Hristos? Oare cum ar fi fost dacă i-ar fi văzut pe creștini sacrificându-și cariera și ambițiile personale, nu pentru a-și câștiga propria mântuire, ci pentru a lucra pentru mântuirea altora? Dar dacă ar fi văzut și experimentat puterea Duhului Sfânt de a aduce vindecare fizică, emoțională și spirituală?

Oamenii din întreaga lume – atei și toți ceilalți – au nevoie disperată de a-L vedea și experimenta pe Isus Hristos trăind prin urmașii Săi. Creștinismul împuternicit cu Duhul Sfânt nu are nicio legătură cu puterea politică și economică, nici cu clădiri, organizații sau programe masive. Realitatea lui Isus ar fi văzută mai clar în spatele unei peșteri, unde o mână de creștini chinezi persecutați se adună în unitate, încurajându-se unii pe alții, decât într-un stadion plin de oameni bisericoși din America de Nord care înveselesc un vorbitor cu nume mare.

Isus Hristos este central pentru Biserică, pentru viitorul planetei Pământ și pentru univers. Prin El toate lucrurile se mențin împreună. A-L șterge pe Isus este ca și cum ai șterge Soarele din sistemul nostru solar.

Este plăcut să știi că, indiferent de verdictul instanței italiene, Isus nu numai că a existat acum 2.000 de ani, dar este viu și bine azi și va fi pentru totdeauna. Într-o zi, toată lumea – chiar și Luigi Cascioli – va îngenunchea recunoscând că Isus există și că El este stăpânul Universului. Cu atât mai mult este un motiv puternic pentru noi să continuăm clădirea Împărăția Sale; traducând Cuvântul Său în fiecare limbă din lume.

Sursa: A Kick in the Pants, de Jack Popjes