Alfabetizare

DE CE? Să-i împuternicim pe oameni și să producem transformări radicale în viețile lor.

Mă entuziasmez când e vorba de alfabetizare. Ea le deschide oamenilor o lume cu totul nouă și există, pentru noi, mare potențial de-a genera transformări.  

– Liz Thompson, Tanzania –

Ai putea fi un specialist în alfabetizare?

Wycliffe se preocupă de cei care nu au Scripturile, însă traducerea Scripturii în sine nu este suficientă. Oamenii trebuie să fie capabili să scrie şi să citească pentru a putea folosi Scriptura care se traduce sau care a fost deja tradusă.
Lucrarea de traducere și alfabetizarea merg mână în mână. Celor care învaţă să scrie şi să citească pentru a-şi putea citi Biblia li se deschide o lume întreagă de oportunităţi. Lucrarea de alfabetizare înseamnă a le da oamenilor oportunităţi noi, astfel încât vieţile lor să fie schimbate în bine.

 Ce anume face un lucrător în alfabetizare?

Alfabetizarea include mult mai mult decât a-i învăța pe oameni să citească şi să scrie. Înseamnă organizarea unor programe de alfabetizare, de pregătire a învăţătorilor, de producere a materialelor de citit şi multe altele. Un lucrător în alfabetizare facilitează lucrarea în parteneriat cu comunitatea locală, învățându-i pe oameni să-și însușească noi capacități și să fie mai stăpâni asupra vieților lor.

Învățarea scrierii și a citirii produce schimbări radicale în acele comunități.

Viața se schimbă semnificativ când oamenii pot:

  • să citească Biblia singuri;
  • să evite să fie înșelați de comercianți fără scrupule;
  • să citească anumite cărți care să-i ajute să-și îngrijească familia mai bine sau să obțină recolte mai bune;
  • să-și revendice drepturile mai eficient.
Calificări
  • Probabil că ai deja o diplomă universitară sau o altă pregătire la un nivel similar.
  • Ești un creştin dedicat, care joacă un rol activ în biserica locală şi este gata să slujească oriunde l-ar trimite Dumnezeu.
  • Ești deschis la un angajament pe termen lung.
Pregătire

Pregătirea este oferită prin intermediul Centre for Linguistics, Translation and Literacy. Mai întâi, vei dobândi o înţelegere mai largă referitor la ceea ce înseamnă munca lingvistică. În continuare, vei fi echipat cu o serie de instrumente precise care au de-a face cu învăţarea unei limbi străine şi adaptarea la o cultură nouă.

Apoi, în mod normal urmează o pregătire specializată în alfabetizare, care te va instrui specific pentru primul rol pe care urmează să-l ai în străinătate.

Finanțare

Costurile pot varia în funcţie de locul în care vei lucra. Posturile oferite de Wycliffe nu sunt remunerate. Membrii Wycliffe se încred în Dumnezeu pentru întâmpinarea nevoilor lor prin intermediul unei echipe de rugăciune şi ai unor parteneri financiari.

Misiunea se face în parteneriat cu biserica locală care trimite lucrători şi, de asemenea, bazându-ne pe Dumnezeu care S-a dovedit credincios sutelor de membri Wycliffe de-a lungul multor ani.

Oportunități

O mare parte din lucrarea de alfabetizare se face la nivelul satului. Acest lucru implică disponibilitatea de-a locui într-un sat, de a învăța limba și de a ajuta comunitatea să înceapă un program de alfabetizare.

Activitățile, la acest nivel, cuprind, începând cu dezvoltarea materialelor relevante culturii lor, până la organizarea seminariilor de pregătire.

Sau ai putea face parte dintr-o echipă regională care oferă pregătire oamenilor din diferite grupuri lingvistice. Este o strategie cheie pentru a susține multe comunități dintr-o regiune mai vastă. Odată cu creșterea numărului de țări care optează pentru educație bilingvă în sistemul școlar, se deschid oportunități noi pentru promovarea alfabetizării atât în limba maternă, cât și în limbile naționale.

Întocmirea unui program de educație bilingvă implică colaborarea cu funcționari locali și regionali (care sunt responsabili pentru educație) pentru asigurarea sprijinului lor. Materialele trebuie dezvoltate și învățătorii trebuie pregătiți pentru învățarea noilc

 Ce abilități sunt necesare?

Persoana care lucrează în alfabetizare trebuie să fie în stare să-i motiveze, să-i mobilizeze și să-i organizeze pe alții. Elemente esențiale mai sunt și conducerea sistemelor și a oamenilor. Totuși, ca și lucrător în echipă ar trebui să ai o inimă dornică să vadă pe alții reușind; și -un lucru crucial- să fii pregătit să înveți de la cei pe care îi slujești.

Dacă te relaționezi bine la diferite feluri de oameni și crezi că e important să le oferim pregătire vitală celor care au nevoie de ea, ne-ar plăcea să stăm de vorbă cu tine. Contactează-ne.