Vești din proiectul Rroma – Zoltán Barabás

Salutări sfinte din Târgu Mureș!

Vă salut cu dragostea lui Isus din nou pe toți. Deși încă se simte căldura de vară, încet a început să cadă frunzele vițelor, iar struguri încep să se îndulcească, ceea ce este un semn, că toamna este în ”prag”. Mă gândeam unde a dispărut vara, pentru că s-a dus atât de repede și a fost atât de scurtă. Tocmai deaceea aş dori acum să ne uităm împreună înapoi pentru o clipă la acest timp petrecut şi să adorăm dragostea mântuitoare a Lui, care lucrează atât în noi cât şi prin noi.

Lucrarea mea în proiectul Rroma!

Vara de obicei ”răsună” de zgomotul taberelor și conferințelor/întâlnirilor și asta s-a întâmplat și acum, dar nici cealaltă parte a lucrării n-a rămas nefăcută.

Vizita în Sudul României (Oltenia)

Ca o continuare a vizitei noastre în Oltenia din primăvară, vara aceasta am vizitat de două ori această parte a României. Prima dată cu colegul nostru din Satu-Mare am călătorit acolo și am vizitat comunitățile locale (în jur de două săptămâni, opt biserici). Pe lângă distribuirea materialelor scrise, am verificat câteva videouri, care sunt în proces de executare în acest dialect și am distribuit multe CD-uri, iar pe câteva telefoane am instalat și aplicația în format scris. Cum am anticipat din vizitele anterioare, romii au fost foarte entuziasmați de formatele audio și video a Bibliei. Desigur și verbal am propovăduit Cuvântul Domnului și am avut discuții personale, de care m-am bucurat foarte mult. În drum spre casă ne-am oprit pe valea Oltului și am vizitat o mănăstire foarte veche, care a fost o experiență frumoasă. La sfârșitul lui august m-am deplasat de data aceasta numai singur și am vizitat din nou câteva biserici și familii de acolo. Acum n-am putut să petrec atât timp acolo, dar sunt foarte recunoscător de aceste posibilități de slujire.
Sunt foarte mulțumitor Domnului, că am putut vizita aceste locuri din nou şi am putut sluji cu și pe acești oameni, dar vă rog să vă rugaţi cu mine pentru aceste localităţi, ca Domnul să mântuiască cât mai multe suflete şi să formeze/să folosească aceste grupuri mici de biserici în continuare.

Conferințele

Cum am menționat, acesta este unul din elementele principale ale verii. În acestă perioadă am putut participa la două conferințe, unde am avut mai multe slujiri. Primul s-a petrecut încă în iunie, care a fost organizat de un cuplu australian în Carpați. Aici au participat câteva organizații misionare, cât și misionari și familii de misionari independente, care au venit din mai multe țări și provincii ale României sau care lucrează aici. Scopul principal al întâlnirii a fost, pe lângă cunoștință desigur, ajutorul reciproc și cooperare. Partea interesantă a întâlnirii a fost, că s-a ținut bilingv (engleză și română), dar ocazional s-a alăturat și a treia limbă (maghiară), iar eu am avut onoarea de a fi translator atât la prezentări, cât și la discuții personale. De fiecare dată învăț mult la aceste evenimente și primesc multe binecuvântări prin frați. O altă curiozitate a fost, că a participat la conferință un alt cuplu australian și o domnișoară, care vor să se implice în această misiune. După acest eveniment au stat încă câteva zile și noi am putut prezenta slujirea și circumstanțele slujirii noastre. În luna august, cu unul din prietenii mei romi am participat la o conferință mai mică organizată în Ungaria. Și aici misionari au fost din mai multe țări, dar mai important a fost, că au putut participa mai mulți romi, între care și romi locali. Și aici am slujit cu traducerea și am făcut și o prezentare despre lucrarea noastră. După conferință am rămas câteva zile în Budapesta. Sunt recunoscător, că am fost acolo şi am învăţat şi am slujit. Să ne rugăm, ca Domnul să binecuvânteze aceste țări și aceste communități.

Taberele

Acestea sunt celelalte activități importante ale verii, care s-au desfășurat puțin diferit de cum am anticipat. Prima tabără a fost tabăra de odihnă a misionarilor, care a fost organizată și anul trecut. Acesta a fost dedicată odihnei, când ne-am întâlnit cu misionari reveniți în țară aici pe lângă Târgu-Mureș. A fost o binecuvântare să ne întâlnim și să împărtășim atât bucuriile, cât și problemele noastre, dar am putut discuta provocările și planurile pentru viitor. O altă tabără similară a avut loc pe lângă Cluj (la Mărișel), unde am fost invitat de directorul Wycliffe România, ca să slujesc cu o prezentare despre lucrarea noastră. Aceasta este organizată anual și are ca scop să se adreseze tinerilor din bisericile române, cei ce sunt interesați de misiune. Dimineața au ținut un curs la care și noi am participat, iar în cadrul programului de seară misionari, care slujesc în diferite țării, au venit să facă o mică prezentare. Într-o seară și eu am putut astfel sluji. Slăvesc pe Domnul pentru toate lucrările făcute şi să ne rugăm, ca Domnul să trimită lucrători pe „ogorul„ Său, pentru că este mare nevoie de ei.

Alte slujiri!

Orele cu copiii, predicile și lucrările în jurul casei
Pe lângă toate acestea aș fi vrut să mă duc la tabăra de corturi organizată în cadrul bisericii locale în Carpați, dar anul aceasta din cauza evenimentelor menționate anterior, n-am putut să mă duc. Însă am putut vizita în timpul lunii iulie pe prietenii mei din Ungaria și am putut să-i ajut cu lucrările în jurul casei lor. Lucrarea cu copii s-a oprit în timpul verii, dar la sfârșitul lui august ne-a vizitat directorul echipei și soția lui, și împreună am vizitat comunitățile din împrejurimi. Într-o comunitate am ținut o oră biblică, iar într-o altă comunitate am predicat. Desigur am continuat și slujirea din biserica locală și din împrejurimi. Am început și lucrările în jurul casei și sper să avansez în timpul toamnei. Sunt foarte recunoscător Domnului pentru toate oportunitățile și lucrarea făcută. Să ne rugăm în aceaşi timp ca El să folosească totul pentru gloria Sa şi pentru zidirea Împărăției Sale.

Mulţumiţi Domnului împreună cu mine:

 • pentru că am continuat conferințele/ întâlnirile;
 • pentru că a fost binecuvântată vizita noastră în Oltenia;
 • pentru că Domnul ne-a binecuvântat taberele;
 • pentru că am putut ajuta la ”clădirea” bisericilor;
 • pentru bisericile și persoanele de acasă, care mă susțin din toate punctele de vedere.

Rugaţi-vă pentru:

 • ca Domnul să binecuvânteze viitorii misionari;
 • ca romii să folosească spre binele lor materialele distribuite recent;
 • ca Domnul să binecuvânteze atât comunitățile de romi cât și altele;
 • ca Domnul să ne călăuzească în slujire;
 • ca Domnul să lucreze în continuare pentru susținerea mea financiară necesară;
 • pentru misiunea internă şi externă.

Mulţumesc anticipat!

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.

Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!