Scrisoare de informare Nr. 2 din 2018 – familia Dumitriu

Dragii noștri frați,

 

De la începutul lui februarie am început lucrarea în zona Patep, unde am avut parte de evenimente plăcute și mai puțin plăcute. Vă reamintim, că Noul Testament în limba Patep este deja tradus din 1987, dar din păcate mulți nu îl folosesc. Poporul Patep este răspândit pe o zonă muntoasă și cuprinde 4 locații mari care au sub jurisdicția lor câteva alte sate. Prima zonă pe care am vizitat-o a fost Denglu, unde oamenii ne-au primit foarte bine. Au fost deschiși să ne învețe limba lor și să învețe mai mult din Cuvânt, și să trimită lideri din biserică să participe la cursul de instruire Biblică pe termen lung.

 

În aprilie însă am vizitat celelalte 3 locații principale, dar nu ne-am bucurat de o primire la fel de ospitalieră. În schimb, am văzut cum Dumnezeu a lucrat și a scos la iveală lucruri ascunse… Cel mai șocant a fost în ultimul sat pe care l-am vizitat. Acesta este satul unde au locuit traducătorii Noului Testament în anii 80. Am fost întâmpinați cu răceală, ba chiar cu respingere, de oameni. Unii nu ne-au răspuns la salut și au refuzat să ne ajute la căratul bagajelor. În cultura din Papua Noua Guinee acest comportament nu este normal. Ei în general sunt foarte primitori. Am remarcat și în următoarele zile, că liderii care au fost aleși să vină să ne ajute cu învățarea limbii și să stea cu noi să dezvoltăm relații, nu au venit. În final, am rugat gazda noastră să cheme pe liderii comunității să vină să vorbească cu noi, să putem lămuri lucrurile. A doua zi a venit unul dintre liderii importanți din zonă. I-am explicat în detaliu cine suntem, pentru ce am venit, și cum îi putem ajuta.

 

Am explicat că am venit să-i ajutam să folosească Scriptura în limba maternă, am dat exemple prin ce metode putem face asta, și că dorim să-i ajutăm și prin instruire biblică. Am menționat că în această zonă am auzit oameni care au făcut aluzii că limba lor și secretul asociat cu aceasta ar putea fi furate, și alții, care cred că natura și apa are viață și cunoaște limba Patep. Acestea sunt de fapt credințe strămoșești de origine animistă, amestecate cu Cultul Kargo. După câteva încercări de a evita un răspuns clar, acest lider ne-a mărturisit că într-adevăr sunt oameni în zonă care cred asta, și ne resping pentru că le este teamă că vom fura limba și secretele lor strămoșești.

 

Chiar el a fost unul dintre cei care susținea astfel de crezuri și a învinuit misionarii care traduseseră Biblia, că ar fi furat ceva magic din locul lor, cu care au făcut mâncare și bani din nimic, și apoi l-ar fi dus în țara lor de origine. Tot el ne-a spus că acum îi pare rău că a făcut-o și va face ce îi stă în putință să le spună oamenilor că nu ar trebui să se mai vorbească despre asta în comunitate. Complicat! Astfel de ziduri nu cad într-o zi, așa că vă rugăm să vă amintiți să vă rugați în mod constant pentru noi. E nevoie mare de luptători în acest caz!

 

În 16-18 iunie am revizitat satul Vilivxa, iar de data aceasta am avut parte de o primire mult mai bună și am reușit să-l întâlnim și pe pastorul principal, care ne-a dat oportunitatea de a împărtăși bisericii lucrarea și de a predica.

 

În 23-25 iunie am revizitat satul Lombuxu și Mahomba și ne-am bucurat să primim din partea liderilor celui de al doilea sat, cererea lor de iertare pentru lipsa lor de ospitalitate din trecut. Slavă Domnului!

 

În 2-6 iulie a avut loc prima săptămână a cursului de instruire Biblică pe termen lung pentru liderii bisericilor din Patep. Au fost 12 participanți, majoritatea din satul Denglu, dar și câte un participant din alte 2 locații principale Patep. Mulțumim Domnului pentru aceștia, pentru că au venit cu conștiinciozitate în toate cele 5 zile ale cursului și și-au exprimat bucuria să învețe mai mult din Scriptură. Această primă săptămână a constat într-o panoramă asupra primelor 5 cărți din Vechiul Testament, oprindu-ne asupra unor evenimente și idei cheie.

 

Am făcut conexiunea cu Noul Testament și am discutat care ar fi aplicațiile pentru noi, cei din ziua de astăzi. Următoarea săptămână a cursului o plănuim pe 13-17 august, când vom începe să studiem mai cu amănuntul cartea Deuteronom. Ne dorim să avem în fiecare lună petrecută în zona Patep o săptămână dedicată acestui curs.

 

Acum ne pregătim pentru o nouă vizită de 2 săptămâni în zona Denglu-Sapoeia. În acestă vizită dorim să continuăm învățarea limbii Patep și dezvoltarea materialelor pentru curs. Ne rugăm pentru relații ziditoare și uși deschise pentru Cuvânt!

 

Cum observați, de multe ori folosim expresii de genul „plănuim”, „nădăjduim”, pentru că, de multe ori comunicarea este greoaie cu cei de aici. De exemplu, acum așteptăm deja de 3 zile să vină să ne ia din Bulolo. De multe ori promit că vor veni și nu vin, sau cel puțin nu atunci când îi aștepți. La ei, asta nu e ceva ieșit din comun. Trebuie să ne exersăm răbdarea de multe ori. Dar prin „ochelarii” lui Isus reușim să-i iubim în continuare și nu renunțăm.

 

Am dori să vă rugați pentru poporul Patep, ca Domnul să lucreze în inimile liderilor ca să continue să vină la instruire, și să trezească și duhul altora să vină la curs, oameni în stare să învețe pe alții, și care să fie respectați în comunitățile lor, oameni care să nu se dea bătuți ușor și care să persevereze în studierea Scripturii, în care, și prin care Dumnezeu să aducă schimbare în inimile celor din Patep, iar barierele și minciunile Satanei, împreună cu crezurile legate de acestea, să cadă pentru totdeauna!

 

VIDEO

 

Rugați-vă pentru noi în mijlocul acestor bătălii spirituale, să nu cădem de oboseală și să nu fim descurajați de lucrurile negative care se-ntâmplă cu noi și în jurul nostru! Rugați-vă de asemenea pentru câțiva oameni cu care să putem avea părtășie ziditoare acolo în zona Patep și în orașul Bulolo.

Vă mulțumim dragi frați pentru rugăciuni și ne rugăm și noi ca Domnul să vă facă roditori în toate lucrurile! Domnul să vă binecuvânteze pe deplin!

 

Cu drag, Mihai și Hajni