Progresul proiectului Rroma – Zoltán Barabás

Salutări sfinte din Târgu Mureș!
Vă doresc un an nou binecuvântat și fericit pentru toți frații și surorile de pretutindeni. Sunt foarte bucuros, că am ajuns la acestă trecere a anului și am primit o nouă oportunitate de a sluji mai mult pe Domnul nostru. Slăvesc pe Domnul pentru toate binecuvântările primite anul trecut, cât și pentru multe ajutoare, trimise prin voi. Dar să ne uităm încă odată înapoi, înainte să facem un pas în acest nou an.

LUCRAREA MEA ÎN PROIECTUL RROMA

Toamna de obicei este timpul reînceperii în slujirea spirituală. Copiii încep un an nou școlar, iar părinții reîncep lucrarea lor în locurile de muncă după vacanță/concediu.

VIZITA DIN SADOVA

Încă înaintea începerii anului școlar am avut ocazia de a vizita sudul româniei (Oltenia), mai exact Sadova și înprejurimile lui, pentru că traducătorul nostru de limba maternă a venit acasă din Germania, pentru un scurt timp. Astfel cu un coleg voluntar așa am decis să-i vizităm. Scopul vizitei noastre a fost prezentarea materialelor traduse în format scris, a websitului și formatului app, care erau gata de lansare, încât și evaluarea folosirii materialelor din aceste domenii (ex: CD), ca biblia să fie folosită mai eficient.

Slăvit să fie Domnul, am vizitat câteva locuri și am prezentat materialele făcute sau gata pentru lansare, dar am putut și predica și spune mărturii în aceste locuri și astfel întărind-ui pe frați. Glorificat să fie numele Lui, că ne-a ocrotit pe drumurile noastre și să ne rugăm ca materialele să fie terminate și folosite în aceste communități.

VIZITA DIN REPUBLICA MOLDOVA

Romii din Republica Moldova în timpul verii călătoresc în Vestul Europei, așa cum și aici la noi de fapt, ca să găsească un loc de muncă mai bun și un venit mai mare. De aceea partenerii noștri din Olanda ne-a propus să vizităm acestă regiune la începutul toamnei, când marea parte a comunității s-a întors. Am și făcut acest lucru, astfel în cursul lunii septembrie am fost la o vizită de 10 zile aici, ca și anii trecuți. Acum atât a fost mai special în această vizită, că acum s-a alăturat la noi și traducătorul nostru de limba maternă din Germania, pe care l-am vizitat și acasă în Sadova. Aceasta deaceea a fost important, pentru că întrunirile (mai ales învățătura) a fost în limba romani. Cea mai mare parte a satului (Vulcănești) este de etnie romă, astfel au primit cu mare plăcere acest frate.

În timpul orelor pentru copii am folosit povestea lui Naaman, pe care am și prezentat-o într-o mică scenetă. Eu pe lângă traducere și pregătire, am reușit să slujesc și cu o predică, unde am folosit pasaje traduse din limba romani. Pe lângă aceasta am putut vizita și câteva familii și aici am reușit să construim discuții constructive. Am vizitat desigur și biserica moldovenească locală din orașul Nisporeni, care este biserica trimițătoare a păstorului pentru romi, și aici am putut sluji. Sunt foarte recunoscător pentru acestă oportunitate, că am putut din nou sluji acești oameni și să ne rugăm ca Domnul să folosească Cuvântul Lui scump și aceste locuri spre gloria Lui.

CONFERINȚELE

În timpul toamnei de obicei asociațiile misionare sau de non-profit organizează conferințe. Câteva din acestea și noi am organizat sau am fost invitați să participăm. Încă la începutul toamnei am organizat o mică conferință de team building, care a fost condusă de un cuplu olandez, care face de mai mulți ani aceasta în întreaga regiune a Euro-Asiei, așa și la noi. A fost foarte interesant și semnificativ de a afla noi lucruri atât despre noi cât și despre colegii noștri. În organizația Wycliffe România, unde slujesc și eu, a fost organizată o conferință națională pentru traducerea Bibliei la Sibiu.

Din multe părți au venit invitați, dar din cauza unei conferinței paralele la Cluj de atunci, participarea peroanelor a rămas sub așteptări. Întrunirea și așa a fost foarte binecuvântată și utilă, glorie și mulțumire Lui, dar să ne rugîm, ca cele discutate acolo să mobilizeze această mișcare și astfel Cuvântul Domnului să ajungă la cât mai mulți oameni în limba lor maternă. Un alt eveniment la care am putut sluji, a fost la Cluj, unde la aniversarea a celor 500 de ani a reformei s-a organizat o citire de maraton a bibliei, unde începând cu 31 octombrie în câteva zile în continuu au citit Biblia în limba maghiară.

La festivitatea de deschidere si noi am fost invitați, la care am prezentat cu colega mea maghiară, unde trebuia să prezentăm scurt lucrarea noastră, pentru că organizatori au decis să susțină traducerea bibliei din țară. Sunt muțumitor pentru Domnul și pentru acesată ocazie și pentru bani trimiși pentru acestă lucrare. Aș dori să menționez aici încă o conferință națională organizată la Florești de mai multe asociații misionare, care se ocupă cu Romii. De obicei odată pe an este organizat acest eveniment și sunt invitați atât romii, cît și missionari interni și internaționali, care se ocupă cu romii din Transilvania, Banat și Crișana. Eu ultima dată, cu doi ani în urmă am putut participa, dar sunt recunoscător că acum am putut să fiu acolo și am putut învăța și preda colegilor.

ALTE SLUJIRI

Orele de copii, predicile și distribuiirea pachetelor
Desigur aș menționa încă și orele de biblie pentru copii, care am reînceput cu începerea școlii, dar și predicile în biserica locală și în împrejurimi, cât și distribuirea pachetelor de alimente pentru persoane și familii sărace. Să slăvim pe Domnul pentru toate oportunitățile, și să ne rugăm ca El să lucreze la transformarea sufletească a romilor și să aducă roade spirituale pentru gloria Sa.

Închei aici gândurile mele. Domnul să vă binecuvânteze.
Cu dragoste în Isus Hristos, Zoltán!